Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Zwemclinic Superzwemdag Europa Kinderhulp

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op 7 augustus vond in Nijkerk de Superzwemdag van Europa Kinderhulp plaats, waarvoor mijn medewerking was gevraagd. Europa Kinderhulp is een vrijwilligersorganisatie, die zich al ruim 45 jaar inzet om kinderen uit kansarme gezinnen een vakantie te bezorgen. De kinderen komen uit verschillende Europese landen en hebben bijvoorbeeld een achtergrond, waarbij de ouders alcohol- of drugsverslaafd zijn. Ook kinderen uit grote gezinnen, die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering en kinderen met een chronisch zieke broer of zus, komen in aanmerking voor een vakantie via Europa Kinderhulp.

De vakantie vormt voor de kinderen (en indirect ook voor de ouders) een rust- en oplaadpunt en hopelijk ook een geweldige herinnering. De kinderen komen terecht bij gastgezinnen in Nederland en krijgen daar ongeveer alles wat ze wensen. Uiteindelijk moeten ze natuurlijk wel weer terug naar hun eigen omstandigheden, maar hopelijk hebben ze tijdens de vakantie dan genoeg energie opgedaan om er weer een tijdje tegen te kunnen!

De gastgezinnen bezorgen de kinderen een ontspannen vakantie met leuke dingen. In Nederland is het heel gewoon om op warme dagen lekker in het zwembad of in zee te spelen. Dit bleek in het verleden erg lastig, want de kinderen hadden regelmatig moeite om zichzelf te kunnen redden in het water. Zodoende is in Nijkerk de Superzwemdag ontstaan. Op deze dag worden de kinderen zoveel mogelijk ‘watervrij’ gemaakt. Spelenderwijs leren de kinderen hun hoofd boven water te houden. Vaak zorgt dit voor veel plezier en door te leren zwemmen krijgen deze kinderen natuurlijk ook een aardige dosis extra zelfvertrouwen mee naar huis!

De Superzwemdag in Nijkerk was erg goed georganiseerd. Helaas kon ik niet overal bij zijn vanwege mijn eigen trainingen. Eerst werd er natuurlijk begonnen met de zwemlessen. De kinderen waren verdeeld in drie groepen en kwamen om de beurt aan bod voor een les. Na de lunch konden de kinderen meedoen aan aerobic en ook aan zwemmen en/of duiken in het diepe bad.

Vlak voor de laatste aerobicles kwam ik aan Nijkerk. Daar aangekomen waren de kinderen net van het ene naar het andere bad aan het verhuizen. Tijdens de aerobicles zorgde ik ervoor dat de certificaten (“Watervrij”) ook van mij een krabbel kregen. De verschillende instructeurs hadden hun krabbel al gezet. Vervolgens werden de certificaten netjes geplastificeerd.

Na het zetten van mijn handtekening op alle certificaten was het natuurlijk tijd voor een demonstratie van mijn "zwemkunsten". Om alle zwemslagen te laten zien besloot ik 100 meter wisselslag te zwemmen. Zo konden de kinderen zien welke slagen er allemaal zijn. Het bleek ook leuk om te laten zien hoe hard je wel niet kunt zwemmen met iemand op je rug. Na mijn demonstratie was het tijd voor estafettes. Bij die estafettes zwommen we een aantal verschillende slagen. Ook nam ik om de beurt een kind op mijn rug, die nog niet in het diepe kon zwemmen. Bij deze estafettes was het erg uitdagend om te kijken of ik de andere zwemmers nog bij kon houden. De kinderen op mijn rug genoten er enorm van. Een van de Franse kinderen moedigde mij zelfs telkens aan om harder te gaan zwemmen. ‘Allez allez allez’ klonk het in mijn oor!

Na de estafettes was het tijd voor de kinderen om lekker te kunnen spelen. Ze mochten zich uitleven in het ondiepe gedeelte van het grote bad en het kleine (ook ondiepe) bad. Toen het speelkwartier voorbij was gingen alle kinderen naar buiten. Daar kregen ze de behaalde certificaten uitgereikt en werden de begeleiders (tolken en zweminstructeurs) in het zonnetje gezet. Een mooie afsluiting voor een geweldige Superzwemdag van Europa Kinderhulp!

Meer over Europa Kinderhulp is te vinden op: http://www.europakinderhulp.nl/.