Clinic vlinderslag en keerpunten bij MZ&PC ‘De Reest’
Auteur: Thijs van Valkengoed
Op 14 februari reed ik na mijn zwemtraining richting Meppel. Daar trainen de zwemmers van MZ& PC ‘De Reest’. Samen met Femke Lunter, lid van de technisch commissie van de vereniging waren namelijk twee clinics gepland. De eerste, op de 14de dus, stond in het teken van de vlinderslag en keerpunten. Bij de keerpunten zouden we ingaan op de schoolslag- en vlinderslagkeerpunten, want deze worden vrijwel hetzelfde uitgevoerd.
Gelukkig was ik mooi op tijd aanwezig bij ‘Bad Hesselingen’ in Meppel. Daar werd ik hartelijk ontvangen door Femke en haar collega’s. Voor de clinic begon werd ik voorgesteld aan de zwemmers en het publiek. Het publiek bestond vooral uit familie en er waren ook een paar andere geïnteresseerden. Nadat ik was voorgesteld kon ik met de aftrap van de clinic beginnen. Daarbij vertelde ik in het korte wie ik was en wat we gingen doen en daarna mochten de kinderen snel gaan inzwemmen. De groep bestond uit minioren en junioren zwemmers, dus de clinic zou wel een uitdaging voor ze worden.
De clinic begon met stroomlijnen, een van de belangrijkste elementen in het zwemmen. Dat is altijd een leuk startpunt, omdat je dat de zwemmers verteld dat ze lekker lui mogen zijn na hun afzet! Dat komt omdat je met een goede stroomlijn minder meters hoeft te zwemmen per baan. Vervolgens gingen we verder met oefeningetjes voor het watergevoel. Watergevoel is natuurlijk een lastig begrip, maar het gaat erom dat je daarbij leert wat je in het water doet met je armen. Zo kun je het water beter te leren ‘pakken’ en dus krachtiger doorhalen.
Na het stroomlijnen en de oefeningen voor het watergevoel gingen we verder met oefeningen voor de vlinderbeenslag. Voor jongere zwemmers is de vlinderbeenslag natuurlijk erg lastig en het vergt ook de nodige oefening, vandaar dat je vroeger nog schoolslagbenen mochten zwemmen bij de vlinderslag. (Dit komt ook doordat de vlinderslag is voorgekomen uit de schoolslag.) Vooral jongere zwemmers hadden baat bij het zwemmen van schoolslagbenen bij de vlinderslag. Dit mag nu niet meer en het oefenen van de vlinderslagbeenslag is dus tegenwoordig extra belangrijk.
Na het oefenen van de vlinderslagbeenslag was de armslag natuurlijk aan de beurt. Hiervoor deden we niet zo heel veel oefeningen, want dat is voor jongere zwemmers natuurlijk erg zwaar. Om het vlinderslag gedeelte af te sluiten deden we nog een paar keer de hele vlinderslag en vervolgens gingen we verder met het oefenen van de keerpunten.
Bij de keerpunten gingen we met de zwemmers aan de slag met het ‘fall-back’ (val terug) keerpunt. Dit was nog vrij lastig voor de zwemmertjes, maar aan het einde van de keerpuntsessie bleken ze het al aardig onder de knie te hebben!
Al met al hadden de kinderen enorm veel geleerd, erg hun best gedaan en hun talenten laten zien. Daarom stond er aan het einde van de clinic nog iets leuks op het programma, een wedstrijdje tegen mij… Dit vonden de kinderen natuurlijk een enorme uitdading, die ze natuurlijk niet uit de weg gingen. Met de wedstrijdjes kwam het zwemgedeelte tot een einde, maar de clinic was nog niet afgelopen. De sponsor van de clinic, Xella, had namelijk voor iedereen nog een extratje: twee stressballetje. Ook kregen alle deelnemers een verenigingsbadmuts en van mij kregen ze natuurlijk een handtekeningenkaart!
Bij de clinic was ook de pers aanwezig. De journalist/fotograaf van de Meppeler Courant was enorm verbaast over de afwisseling in de clinic en bij hem bleek dat zwemmen niet alleen maar bestaat uit ‘tegeltjes tellen’.
Het stukje in de krant is natuurlijk ook op mijn site te lezen.