Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Clinic schoolslag en keerpunten bij MZ&PC ‘De Reest’

Auteur: Thijs van Valkengoed

Een week na de eerste clinic was het dan alweer zover. De tweede zwemclinic bij de Meppelse Zwem & Polo Club ‘De Reest’ op 21 februari. Ook deze keer werd ik weer hartelijk ontvangen door Femke Lunter, lid van de technische commissie. De tweede clinic ging over de schoolslag en keerpunten. Dit maal gaf ik deze aan jeugd en senioren zwemmers. Nadat het bad was opgebouwd, werd ik aan de groep voorgesteld en mocht ik de clinic aftrappen. In het korte vertelde ik over vorige week en wat we deze keer gingen doen. Daarna begonnen de zwemmers aan het inzwemmen.

Nadat de zwemmers zich over de banen hadden verdeeld en klaar waren met het inzwemmen, gingen we van start. We begonnen met stroomlijnen, want daarin mag een zwemmer zo lui mogelijk zijn, want met een goede stroomlijn hoeft je namelijk minder meters te zwemmen en kun je de energie die je overhoudt ergens anders in steken. Na het stroomlijnen gingen we verder oefeningen voor het watergevoel. Bij deze oefeningen leer je het water goed te ‘pakken’, waardoor je beter kunt stuwen en dus harder kunt zwemmen. De oefeningen hadden natuurlijk allemaal met de schoolslag te maken. In het begin zijn deze oefeningen altijd lastig, maar oefening baart kunst. De zwemmers lieten zich natuurlijk van hun beste kant zien en ze toonden ook een mooie dosis talent.

Vervolgens gingen we verder met oefeningen voor de beenslag. De beenslag is voor schoolslag natuurlijk reuze belangrijk. De benen kunnen namelijk erg veel weerstand veroorzaken en dat remt een zwemmer af. Sommige zwemmers gaan bij het maken van hun beenslag zelfs een stukje achteruit. De zwemmers pikten de oefeningen gelukkig snel op, waarna we vervolgende met oefeningen voor de golfbeweging bij de schoolslag. Hierbij besteedde we natuurlijk meteen wat extra aandacht aan de armslag, want daarvoor hadden we de ‘watergevoel’-oefeningen gedaan. Ten slotte rondde we het schoolslaggedeelte af met een oefening om de handen boven het water langs uit te strekken.

Het volgende gedeelte van de clinic bestond uit keerpunten. Net als bij de minoren en junioren zwemmers gingen we in op het ‘fall-back’ (val terug) keerpunt. Sommige van de senioren hadden dit kunstje al zeer snel door. Anderen zullen nog wat langer moeten oefenen, maar dat zal hun keerpunt een stuk sneller zijn! Als uitsluiting van de clinic deden we nog een paar estafettes. Alle slagen kwamen hier bij aan bod en ik deed natuurlijk met plezier mee!

Aan het einde van alles kregen de zwemmers twee stressballetjes, ter beschikking gesteld door Xella, de sponsor van de clinics, een badmuts en van mij kregen ze natuurlijk ook een handtekeningenkaart.

Al met al kijk ik terug op twee geslaagde clinics, waarbij de zwemmers enorm hun best gedaan hebben, het publiek fantastisch was en de assistentie van de trainers en vrijwilligers van de zwemvereniging ronduit super te noemen is. Allen bedankt!