Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Topsportles op OBS "Caleidoscoop" in Almere

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op basisschool "Caleidoscoop" in Almere vond in de week van 12 november een heel speciaal project plaats: ‘Zwemmen en schaatsen voor water’. Alle kinderen van de school hielpen mee om geld in te zamelen voor dit goede doel van "Plan Nederland".
De oudste klassen (groepen 6 tot en met 8) doken het water in om zo veel mogelijk baantjes te zwemmen, de middelste klassen (groepen 3 tot en met 5) gingen schaatsen en de kleuters namen deel aan een ’11-stedentocht’ en een ‘sneeuwballengevecht’.
"Plan Nederland" zal met het geld bijdragen aan schoon (drink)water voor de inwoners van Burkina Faso (West-Afrika).

Als extra toevoeging voor dit sportieve project werd mij gevraagd om een topsportles te verzorgen voor de groepen 6 tot en met 8. De Caleidoscoop is een zeer grote basisschool en heeft drie groepen 6, drie groepen 7 en twee groepen 8. Dit kon ik natuurlijk niet in een keer doen. Daarom gebruikten we de groepsruimte en kwamen de verschillende groepen om de beurt langs.

Na het voorstellen door de leerkrachten kon ik beginnen. Tijdens de les had ik een kwartier om mijn verhaal te vertellen… Dit was natuurlijk erg kort en ik liep daarom dan ook uit. Gelukkig kon ik de kinderen wel zo veel mogelijk over de belangrijkste zaken vertellen van het wedstrijdzwemmen.

In zo'n les vertel je over je leven als topsporter en wat je allemaal meemaakt met het zwemmen. Ook kwam aan bod hoeveel ik train en dat ik wel heel vroeg op moet (en dus ook heel vroeg naar bed). Verder vertelde ik wat ik het aankomende jaar nog wil bereiken en liet ik mijn zwemspullen zien.

Aan het einde van de les was er natuurlijk tijd voor vragen. Van de kinderen op de "Caleidoscoop" kreeg ik hele leuke en verrassende vragen. Tot slot kregen alle groepen een oorkonde met mijn handtekening, waarop alle gezwommen baantjes voor het goede doel stonden.

In totaal hadden de leerlingen van de "Caleidoscoop" 5795 rondjes geschaatst en baantjes gezwommen! Een geweldige prestatie en alle kinderen dan ook van harte gefeliciteerd!
"Plan Nederland" en de inwoners van Burkina Faso zullen hier ontzettend blij mee zijn!