Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Talent Infodag KNZB, 10 maart 2007

Auteur: Jelle Blok, WVZ

Op zaterdag 10 maart 2007 was het dan weer zo ver, de KNZB talent infodag. Het hoofdthema was, hoe ga je om met dips en er werd ook aandacht besteed aan omgaan met de media.

Deze dag werd gehouden in de Hogeschool van Amsterdam (ALO), wat vlak bij het Sloterpark zwembad ligt. Bij binnenkomst moesten we onze lengte, gewicht en schoenmaat opgeven. Ook moesten we vertellen hoelang we al zwommen en hoeveel uur we trainden. We kregen ook het programma en de groepsindeling. We waren in 2 groepen ingedeeld.

Het eerste onderdeel was een inleiding welke gehouden werd door Andre Cats. Daarna kregen we een film te zien van Pieter van den Hoogenband over zijn terugkeer naar de top, na zijn hernia operatie, dus hoe hij omging met zijn dips, en wat zijn verwachtingen waren voor de WK.

Hierna gingen de zwemmers en ouders/coaches uit elkaar. Wij zwemmers begonnen met “Omgaan met de media”. We moesten een interview geven voor de camera, die werd bediend door Stefan van der Elst. Er werden vragen gesteld door Benno Kuipers. De situatie was dat je net uit het water kwam na een wedstrijd. Je had gewonnen of een nederlaag geleden. De interviews waren erg leuk, ook hoe sommige erop reageerde. Niet iedereen kwam aan bod, maar dat vonden sommige niet erg.

Hierna gingen we in 2 groepen verder. De groep waar ik in zat ging naar een lokaal, om het onderwerp “mijn eigen tips tegen dips” te behandelen onder leiding van Benno Kuipers en Thijs van Valkengoed. We schreven op een blaadje onze eigen dips. Die werden later besproken en op het bord geschreven. De meeste onderwerpen waren blessures en materiaal dat niet in orde was bij wedstrijden (bijv. brilletje af). De angst voor materiaalpech speelde dan af en toe nog een rol.

Hierna was het tijd voor de lunch. Het was lekker weer buiten, alleen stond er iets teveel wind. Thijs was lekker aan het kaarten met andere zwemmers. Alleen of hij gewonnen heeft is mij nog steeds niet helemaal duidelijk.

Nadat we met ze allen lekker gelucht hadden, was er weer een gezamenlijke sessie. Dit keer gingen we terug naar de interviews die we eerder hadden op genomen. Er werd nog even over gepraat en wat tips uitgewisseld. Nadat we nog wat gelachen hadden, gingen we voor de laatste workshop uit elkaar.

Wat zo vreselijk was, was de trap omhoog. Dan denk je “kom op zeg” maar na 4x omhoog en naar beneden te hebben gelopen heb je het wel gehad. Maar dat mocht de pret niet drukken, dus gewoon rennend omhoog.

Het laatste wat de groep ging doen was: “Sterker door dips”. Dit keer kregen we een video te zien van Irene Wust na haar teleurstellende race waar ze net 2e werd. We kregen een blaadje en moesten opschrijven hoe zij hiermee omging en hoe ze reageerde op de vragen. We kregen ook nog 2 andere races te zien waar ze dolgelukkig was, ook na het behalen van een tweede plaats.

Nadat dit was afgelopen gingen we weer naar beneden met de trap. Toen was iedereen wel aardig moe, terwijl we eigenlijk niets actiefs hadden gedaan, op de trap na. We gingen gelijk door met nog de laatste gezamenlijke sessie en dat was: “Ik werd sterker door mijn dips”. Dit werd verteld door Thijs. Omdat ik zelf al een tijdje kamp met een blessure, vond ik dit erg interessant.

Deze zinnen die Thijs zei bleven me daarom ook bij: “Gewoon doorgaan en volhouden” en dat is wat ik ook van plan ben te doen, en zoals Johan Cruijff ooit zei : “Elk nadeel heb z’n voordeel”.

Andre Cats sloot de dag af.
Ik vond het weer een leuke dag alleen soms was het een iets te lange zit.

Veel groetjes, Jelle Blok