Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Lelystad - Ommen - Lelystad

Mijn ouders hebben deze week een huisje gehuurd in Ommen en houden daar een beetje vakantie. Zodoende vertrok ik maandag 21 augustus vanuit Lelystad richting Ommen. Ik ging aan het begin van de middag weg en reed vanuit Lelystad richting Biddinghuizen. Vanuit Biddinghuizen reed ik door en bij Elburg de polder uit. Na Elburg reed ik op 'nieuw terrein' naar Oldebroek. Van daaruit reed ik naar Zwolle en kwam ondertussen door Wezep en Hattem. In Zwolle reed ik om het centrum heen op zoek naar de weg naar Ommen.

Toen ik de weg naar Ommen gevonden had, bleek dat het nog 'maar' 20 km was. De routeplanner voor op de fiets had aangeven dat de kortste route 113 km zou zijn. Aangezien ik net iets van 60 km op mijn teller had staan vond ik het tijd om even lekker aan te zetten. Ik had de hele weg wind in de rug (uit het westen) en had dus al een gemiddeld van boven de 30 km/h. Het laatste stuk reed ik gemiddeld rond de 40 km/h en vlak voor Ommen moest ik in mijn remmen knijpen, want vakantiepark Ommen was net voor het stadje. Op het vakantiepark aangekomen had ik 'slechts' 86 km afgelegd (gemiddelde snelheid van 32,1 km/h en hartfrequentie van 149). Mijn ouders wachtten al op mij in het huisje. Na een gezellig avond ging ik vrij vroeg naar bed om de volgende dag terug te rijden.

Na het ontbijt stapte ik rond een uurtje of 9 op de fiets om terug te gaan naar Lelystad. Helaas waaide er een westenwind en dat betekende dat ik de hele route wind tegen had. Zodoende had ik mijn zinnen ook niet gezet op een hoog gemiddelde. Vanuit Ommen reed ik naar Zwolle en probeerde daar de weg naar Kampen te vinden. Volgens mij hebben ze in Zwolle de stoplichten uitgevonden, want ik kwam er wel 20 tegen, die natuurlijk allemaal op rood stonden. Ook kreeg ik daardoor nog net een paar druppels op mijn hoofd. Vlak voordat ik Zwolle eindelijk uit kon rijden waren er ook nog wegwerkzaamheden.

Na een paar omweggetjes door de wegwerkzaamheden kon ik verder rijden richting Kampen. Onderweg kwam ik nog door 's Heerenbroek. Bij Kampen dacht ik even een stukje af te snijden, maar dat ging toch niet en moest ik een stukje terug. Ik moest door Kampen heen en kon vervolgens de polder inrijden. Vanuit Kampen vervolgde ik mijn weg naar Dronten. In Dronten stopte ik ondertussen even bij fietsenwinkel "Jan Brinkman, de fietstherapeut" en kocht daar alvast wat benodigdheden voor de estafettetriathlon van zaterdag. Na een kwartiertje shoppen reed ik vervolgens door naar Lelystad.

Het stukje tussen Dronten en Lelystad heb nu al menig keer gereden en het lijkt elke keer sneller te gaan. In Lelystad reed ik nog even langs fietsenwinkel Meerens om een nieuw buitenbandje te kopen (ook voor zaterdag). Nadat ik bijna onderuit was gegaan, omdat die fietsband toch niet zo makkelijk mee te nemen was, reed ik door naar huis. Thuis aangekomen had ik 75 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 25,4 km/h en hartfrequentie van 138. Toch aardig ondanks de hele weg wind tegen te hebben.