Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Clinic Juniorenstage KNZB

Op zondag 12 oktober 2008 reed ik rond 14.30 uur richting Zeist. In het zwembad van het KNVB-complex ging daar namelijk de laatste training van de juniorenstage van de KNZB van start. Fedor Hes had mij gevraagd of ik deze training, in de vorm van een clinic, wilde geven. Natuurlijk had ik daar niet lang over na hoeven te denken en was ik meteen aan de slag gegaan om een leuke schoolslagclinic te bedenken.

Het is belangrijk om voor het zwemmen een goede warming-up te doen. Daar begonnen we dan ook mee en vervolgens was het inzwemmen. Daarna lag het accent op de armslag van de schoolslag, een belangrijk onderdeel. Met gerichte oefeningen en goede aanwijzingen kun je hier al snel verbetering in aanbrengen. Een paar oefeningen die we gedaan hebben zijn wrikken en schoolslagarmen met borstcrawl- of vlinderbenen.

Ook aan de beenslag heb ik enige aandacht besteed. Vervolgens kwam de combinatie aan de orde en tenslotte gingen we over op effectief zwemmen. Effectief zwemmen heeft tot doel om met zo min mogelijk slagen zo hard mogelijk te zwemmen. De eerste baan moest heel snel (dat leidt vaak tot heel veel slagen) en op de terugbaan moesten de zwemmertjes in zo min mogelijk slagen naar de overkant. Dit was niet alleen erg leuk om te zien, maar de kinderen hadden het ook heel goed gedaan!

Aan het einde van de training gingen we over tot de slotestafette, het "schoolslag-treintje". Dat was voor de eerste zwemmers in de "trein" behoorlijk pittig, want die moesten blijven zwemmen totdat iedereen bij het treintje was aangesloten. Aangezien er een oneven aantal kinderen was, had ik me ook nog maar even bij een treintje aangesloten.

Na de clinic kreeg ik van de zwemmertjes een groot applaus. Vervolgens was het snel omkleden geblazen en tot slot moest ik natuurlijk de gebruikelijke handtekeningen uitdelen en waren er de nodige fotomomentjes. Ook waren er veel leuke reacties van kinderen en ouders.

De tijd was werkelijk voorbij gevlogen. Ik hoop, dat de zwemmertjes een leuk trainingsweekend hebben gehad en dat ze daarnaast van mij ook nog het een en ander over de schoolslag hebben geleerd. Ik heb in ieder geval een prima middag gehad in Zeist met deze enthousiaste groep jonge zwemmers!