Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

ISF Aken

In oktober vindt in Aken altijd het Internationales Schwimm Festival plaats. Aken heeft iets magisch. Al jaren gaat bijna de gehele Nederlandse top naar deze wedstrijd. Ik denk, dat mijn eerste deelname ergens aan het eind van de vorige eeuw is geweest, dus ook ik ben al jaren van de partij.

Eigenlijk is het heel gek. Het is een ontzettend oud zwembad (minstens een jaar of vijftig) en het ziet er ook nog niet eens bijzonder uit. Het valt al helemaal in het niets met de Water Cube in Beijing, maar daar is natuurlijk ook niks mee te vergelijken.

Speciaal
Het water in Aken heeft wel iets speciaals:
- zo gauw je er in duikt, lig je opeens hoog op het water
- zo gauw je er in duikt, lijkt het net of je getaperd bent
- zo gauw je er in duikt, ben je zo aan de overkant en weer terug
Kortom, het water is snel! Daarnaast speelt de vrij ontspannen sfeer ook een belangrijke rol om tot goede prestaties te komen. Tenslotte is het een erg mooie trainingswedstrijd voor bijvoorbeeld de NK korte baan of de EK korte baan.

Trainingswedstrijd
Voor mij was dit weekend een mooie trainingswedstrijd in voorbereiding op de EK korte baan in december. Het was ook het laatste weekend om je te kwalificeren voor deze EK. Voor mij was dat niet meer nodig, want in maart (EK Eindhoven) en in april (WK korte baan Manchester) had ik mij al gekwalificeerd.

Veel zwemmers, die niet naar de Olympische Spelen zijn geweest, liggen al sinds begin augustus in het water en hebben het ISF in Aken gebruikt om zich te kwalificeren en/of vormbehoud te tonen. Ik heb na Beijing de trainingen pas eind september weer hervat. Na ruim drie weken trainen kon ik na afloop van het toernooi constateren, dat ik weer behoorlijk op mijn oude niveau aan het komen ben en dus de komende weken verder kan bouwen om op de EK korte baan topprestaties te gaan leveren.

Normaal gesproken start ik altijd op vrijdag met de 400 meter wisselslag. Deze afstand heb ik dit jaar overgeslagen, omdat na drie weken trainen dit een behoorlijk impact heeft op de rest van het weekend. Zaterdag zwom ik het Sprintklassement. Dat klassement bestaat uit alle 50 meternummers en de 100 meter wisselslag.

Cadeautje van de stad Aken
Zaterdagmiddag werden, voordat de wedstrijd begon, alle Olympiagangers die aanwezig waren bij de wedstrijden in Aken, naar voren geroepen. We kregen een leuk presentje van de stad Aken (een doos vol chocola). De gouden medaillewinnaressen Inge, Ranomi en Hinkelien kregen daarbij nog een mooie bos bloemen.

Persoonlijke records
Op de eerste twee nummers, de 50 meter rugslag en de 50 meter vlinderslag, zwom ik direct naar twee mooie persoonlijke records in respectievelijk 0.31.22 en 0.27.89. Vervolgens zwom ik op de 50 meter schoolslag naar een tijd van 31.77, op de 50 meter vrije slag klokte ik 0.25.80 en op de 100 meter wisselslag stond de klok stil op 1.02.85.

Vier van deze afstanden leverden een finaleplaats op en al die finales heb ik ook gezwommen. Het betekende binnen drie kwartier dus behoorlijk vaak zwemmen, beetje afdrogen en weer opladen. De tijden waren iets langzamer dan in de series, maar al met al kan ik terug kijken op een geslaagde middag.

Overigens leverde het Sprintklassement mij een derde plaats op, achter Hinkelien Schreuder en Inge Dekker. Daar zat bovendien een kleine geldbedrag aan vast en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Pijnlijke knie
Op zondag stond de 100 meter schoolslag op het programma. Helaas kon ik hierop niet aan de start verschijnen. Mijn linkerknie was een beetje aan het protesteren en het leek Mark en mij beter om even rust te nemen.