Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Uitreiken keurmerk Praktijkschool Dronten en topsportlessen

Overhandiging keurmerkMaandag 8 december heb ik samen met John Bos, Gedeputeerde Sport van de provincie Flevoland, het eerste keurmerk "SportgeoriŽnteerde school" uitgereikt aan de Praktijkschool Dronten. Hierna heb ik aan een paar groepen topsportlessen gegeven.

Het volgende bericht over de uitreiking komt van de website van Sportservice Flevoland. Daarna een kort verslag van mezelf over de topsportlessen.

VSO Praktijkschool in Dronten is SportgeoriŽnteerde school
(door: Sportservice Flevoland)

John Bos vertelt zijn verhaalDe praktijkschool in Dronten heeft op maandag 8 december uit handen van John Bos, gedeputeerde sport provincie Flevoland, en topsportster Jolijn van Valkengoed het eerste keurmerk SportgeoriŽnteerde school ontvangen. Een SportgeoriŽnteerde school biedt structureel minimaal ťťn dag per week extra sportaanbod aan haar leerlingen aan, onder begeleiding van een gekwalificeerde professional. Bovendien werkt men hierbij samen met minimaal ťťn sportvereniging.

Tijdens de Preek van de Week werd het eerste keurmerk uitgereikt aan de directeur R. Mortier en vakleerkrachten bewegingsonderwijs Inge Konijnenbelt en Erik Leunisse. John Bos vertelde enthousiast over de goede prestaties van de school en had interactie met de kinderen over hun belevenis van sport en spel op school.

Jolijn vertelt haar verhaalDe komst van topsportster Jolijn van Valkengoed werd goed ontvangen door de leerlingen. Van Valkengoed ging in op het belang van sport en bewegen voor de ontwikkeling van het kind en hoe zij sport op school zelf heeft ervaren. Na afloop van de uitreiking gaf Jolijn twee clinics "Topsporter in de Klas".

Op dit moment hebben al negen scholen in de provincie Flevoland het keurmerk SportgeoriŽnteerde school behaald. Dit keurmerk wordt de komende weken door Sportservice Flevoland uitgereikt op de scholen. Daarnaast zijn er al zeven scholen die de intentieverklaring hebben getekend om volgend jaar te streven naar het behalen van de criteria. Alle Brede scholen in Lelystad hebben het keurmerk Sportieve Brede School ontvangen van gemeente/sportbedrijf Lelystad. Deze scholen voldoen hierdoor automatisch aan de criteria voor het keurmerk SportgeoriŽnteerde school. Kijk voor meer informatie over Sportieve Brede scholen op www.sportbedrijf.nl

Ook de komende maand voert Sportservice Flevoland nog gesprekken met scholen om hun beleid ten aanzien van sport en bewegen te inventariseren en te kijken naar de mogelijkheden om het keurmerk te behalen.

Clinic "Topsporter in de klas"
(door: Jolijn van Valkengoed)

Maandagochtend gaf ik namens Sportservice Flevoland twee topsportlessen op Praktijkschool Dronten. Praktijkschool Dronten is de eerste school in Flevoland, die het keurmerk ďSportgeoriŽnteerde schoolĒ in ontvangst mocht nemen en als cadeau kreeg de school daarbij twee topsportlessen. Sportservice Flevoland had mij gevraagd of ik deze lessen, naast het uitreiken van het keurmerk, wilde geven. Het leek mij hartstikke leuk om deze lessen te verzorgen. Aangezien ik het bijzonder vind dat op deze school extra aandacht aan sport en bewegen wordt geven, wilde ik deze lessen graag geven om de leerlingen kennis te laten maken met "hoe het leven van een topsporter eruit ziet".

Aan het begin van elke les vertel ik altijd in het kort wat we gaan doen. Daarna volgt welke sport ik doe en wat voor studies ik heb gevolgd, vertel ik hoe het is om als topsporter te leven enzovoort. Ook bij deze klassen vielen de monden open van verbazing bij het horen van het vroege opstaan en het vroeg naar bed gaan. De meeste leerlingen staan pas op, als ik al twee uur getraind heb. Uiteraard laat ik ook een heleboel spullen zien. Zo heb ik altijd standaard al mijn zwemspullen mee en natuurlijk diverse prijzen. De kinderen vinden het altijd leuk om dit van dichtbij te zien. Aan het einde vroeg ik hen of ze enig idee hadden over de leuke en mindere leuke kanten van het leven van een topsporter. Ook kwamen eigenschappen aan bod, die een topsporter moet hebben om de absolute top te halen. Tenslotte was er natuurlijk tijd voor vragen.

Het waren twee erg leuke klassen in Dronten. De leerlingen luisterden prima en belangstellend, waardoor ik goed mijn verhaal kon vertellen. Ze hadden ook goed opgelet, want aan het einde konden ze een heleboel dingen opnoemen, die volgens hen leuk of niet leuk waren.

Bij deze wil ik Praktijkschool Dronten feliciteren met het behalen van het keurmerk en tevens veel succes wensen met het verder uitbreiden van het sportaanbod!