Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

"In de sportlight", door Jolijn van Valkengoed: Rolstoeldansen is voor iedereen

Rubriek "In de sportlight", door Jolijn van Valkengoed:
Rolstoeldansen is voor iedereen


LELYSTAD – Op woensdagavond tussen half acht en tien uur is het altijd dolle pret in buurtcentrum De Roef. Nadat alle dansers en danseressen met - en sommige zonder - rolstoel binnen zijn, de danskleding aan is en de koffie op, gaan de bassen aan in de danszaal en wordt onder andere het ballroomdansen, formatiedansen, volksdansen en het 'oude' balzaaldansen beoefend. Topzwemster Jolijn van Valkengoed oefende in het kader van haar rubriek 'In de sportlight' een keer mee en doet hiervan verslag.

'Vier naar voren, twee naar achteren', roept Joke van Wees, initiatiefneemster van Stichting Rolstoeldansen Flevoland, door de microfoon. Rolstoeldansen is minder moeilijk dan het lijkt en het plezier bij iedereen is duidelijk aanwezig! Er wordt flink gelachen en gepraat, maar de maat van de muziek wordt altijd in de gaten gehouden.

Het eerste uur staat in het teken van het duo-dansen. Dat zijn, zoals ze dat in de danswereld zeggen, twee rolstoelgebruikers die samen een danspaar vormen. Het tweede uur staat in het teken van combi-dansen: een rolstoelgebruiker danst met een staande partner. Naast deze dansers is er ook een zogenaamde duwer, een vrijwilliger die rolstoelen duwt van diegenen, die dat zelf niet meer kunnen.

De stichting bestaat nu ruim 15 jaar in Lelystad en is opgericht door het echtpaar Van Wees en Margriet Doorenspleet. Tegenwoordig nemen Joke van Wees en haar man alle activiteiten waar. 'Het rolstoeldansen betekent ontzettend veel voor de deelnemers', vertelt de danslerares. 'Het is mooi om te zien, wat je voor deze mensen kunt betekenen.'

De Stichting Rolstoeldansen Flevoland verzorgt danslessen voor mensen met een lichamelijke handicap, die mogelijk rolstoelgebonden zijn. Rolstoeldansen kun je het best omschrijven, als dansen met de mogelijkheden, die men heeft.

Voor het rolstoeldansen zijn er speciale rolstoelen. Joke van Wees: 'De rolstoelen die je hier ziet, zijn specifiek gemaakt voor het rolstoeldansen. Iedereen die in een rolstoel zit, kan een sportrolstoel bestellen, dus iedereen kan meedoen!' Een sportrolstoel heeft dunne bandjes en is erg licht, waardoor je gemakkelijk kan bewegen en snel kan draaien.

Rolstoeldansen kan eigenlijk alleen maar in het Buurtcentrum in de Schouw. Na uitgebreid onderzoek is namelijk naar voren gekomen, dat dit centrum uitstekend rolstoeltoegankelijk is. Dat is natuurlijk de belangrijkste eis voor een plek om te kunnen rolstoeldansen. Daarnaast is bij de bar een verlaagd deel, waar rolstoelers hun drankje kunnen bestellen. In het buurtcentrum is ook een invalidentoilet aanwezig. Tenslotte is het belangrijk, dat de vloer 'dansproof' is en dat is hij!

Mijn avond vloog al dansend voorbij! Rolstoeldansen in De Roef is een echte aanrader voor een leuk avondje uit, want rolstoeldansen is gewoon voor iedereen!

Dit is de eerste aflevering in de FlevoPost van de nieuwe rubriek "In de sportlight". Voor de achtergrondinformatie hierover, zie het artikel "Topzwemster verlegt haar sportgrenzen", elders op deze website.

Voor een foto van Wierd Massink, zie Website FlevoPost.