Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

"In de sportlight", door Jolijn van Valkengoed: Vliegensvlug over de baan

Rubriek "In de sportlight", door Jolijn van Valkengoed:
Vliegensvlug over de baan


LELYSTAD – Een klein uur in een hokje met drie muren en vijf rode strepen. Verder een glazen achterwand, een racket, een zwart balletje met een stip erop en een tegenstander, dat levert intensief sporten op! Op het programma stond een squashtraining onder leiding van Jeffrey Loa, squashinstructeur en werkzaam bij Sportwinkel Sports Enzo.

Na de warming-up op een van de vier squashbanen van Sportcentrum De Koploper, waar het balletje de meeste tijd nodig had om warm te worden - dat schijnt namelijk goed warm te moeten zijn - begonnen wij met uitleg. Ik leerde over de manier van serveren, rode lijnen, verschillende balletjes, technieken en de puntentelling. Het laatste is natuurlijk bepaald niet onbelangrijk om te weten.

In de loop van de training gingen we van de zwarte bal over op het gebruik van een andere. Er zijn exemplaren zonder stip, met een blauwe stip of met één of meer rode stippen. De betekenis van de stippen kan ik niet volledig uitleggen, maar het komt erop neer, dat een bal met een blauwe stip voor beginners is. Hoe meer gevorderd je bent, hoe meer stippen op de ballen komen. En hoe meer stippen, hoe harder en sneller je moet werken om de bal terug te slaan.

Met squash kan men de tegenstander alle hoeken van de squashbaan laten zien. Dit kan door bijvoorbeeld hard of zacht te slaan of afwisselend van links naar rechts. Het kan via de zijmuren of gewoon, met effect of zonder, alles is mogelijk. De tegenstander kan jou dus ook alle hoeken van de baan opjagen en dat overkwam mij natuurlijk ook.

De gemene balletjes vlogen mij als beginner dan ook af en toe ook om de oren. We waren trouwens behoorlijk fanatiek. Dat resulteerde voornamelijk in veel gejuich en gejoel met hier en daar een verboden woord. In het heetst van de strijd zullen we maar zeggen. Trouwens een geheel nieuw fenomeen voor mij, want als je onder een zwemwedstrijd je mond open doet, dan laat het resultaat zich raden ...

Jeffrey dacht, dat hij mij zo af en toe wel eens flink te pakken kon nemen met een slim balletje. Tja, maar als ik zo’n balletje na een goede mep - soms per toeval - terug kon slaan, dan kon hij op zijn beurt het punt wel vergeten. Dat had ik dan mooi in de pocket!

Het uurtje vloog vliegensvlug voorbij, zoals ook mijn tegenstander en ik over de baan vlogen. Na een klein uur met een racket en een balletje, heb je echt flink aan je conditie gewerkt. Je hoeft geen lid te zijn van een vereniging, je kunt gewoon zo in De Koploper terecht. Squashen levert niet alleen strijd met je tegenstander, zweet en vermoeide spieren op, maar achteraf ook een heerlijk gevoel. Een aanrader dus voor jong en oud!

Dit artikel is de vijfde aflevering in de FlevoPost (zie foto) van "In de sportlight". De eerdere afleveringen zijn ook te vinden bij de belevenissen van Jolijn.

Voor achtergrondinformatie over de rubriek "In de sportlight, zie het artikel:
"Topzwemster verlegt haar sportgrenzen."