Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Europese Kampioenschappen Eindhoven

Op zondag 16 maart vertrokken we uit Lelystad, via Harderwijk om Mark op te halen, naar Eindhoven. We sliepen daar in het Parkzicht hotel. In dat hotel sliep alleen de gehele Nederlandse EK-ploeg met de begeleiding uiteraard. Alles was daar prima geregeld. Het ontbijt, de lunch en het diner waren goed (Nederlands eten is natuurlijk altijd het beste eten wat er is). Ook werden wij de hele week door vijf grote auto’s met chauffeurs van het hotel naar het zwembad en terug gereden wanneer het voor ons uit kwam. Hartstikke fijn dus!

Dinsdag 18 maart begon het wedstrijdzwemmen van de Europese Kampioenschappen. Vandaag moest Thijs starten op de 100 meter schoolslag. In de series zwom hij al naar een super goede tijd van 1.01.62 en dat leverde hem een 8ste plek op en hij was de snelste Nederlander. In de halve finales zwom hij naar een tijd van 1.01.22. Dat betekende een NR, een PR, een Olympische limiet en een 6de plek voor de finale, die de dag daarna werd gehouden. Door het zwemmen van Thijs had ik natuurlijk ontzettend veel vertrouwen gekregen.

De dag na Thijs z’n geweldige prestatie was het mijn beurt om van het startblok af te duiken. Ik stond ingeschreven met een mijn persoonlijke record van 1.11.06 uit november 2007. Ik hoopte op een halve finale plek, want dat zou een verbetering zijn van mijn prestatie op mijn eerste Europese Kampioenschap in Boedapest (2006). Met 1.10.27 zwom ik naast een persoonlijk record en een plek bij de beste 16 onder de estafettelimiet voor de Oympische Spelen. Nadat de series waren afgelopen bleek dat ik de snelste Nederlandse was met een kwalificatie voor de wisselslagestafette. Dat betekende dat ik op maandag Tweede Paasdag in de wisselslagestafette mocht starten. Daarnaast betekende dat ook dat ik de enigste Nederlandse was, die aan de (vormbehoud)eis had voldaan voor de Olympische Spelen! En ten slotte betekende het dat ik werd afgevaardigd naar de Wereldkampioenschappen korte baan (april 2008).

’s Middags was het natuurlijk allemaal een stuk spannender. Er was een stuk meer publiek dan bij de series en daarnaast heb ik nog niet heel veel ervaring met het zwemmen van halve finales. Ik eindigde als 14de in een tijd van 1.10.61. Dat was net boven mijn PR, die ik vanochtend in de series had gezwommen.

Op zondag 23 maart, Eerste Paasdag, stond de 50 meter schoolslag op het programma. In de series eindigde ik als 12de in een tijd van 32.42. In de halve finale ging het helaas wat minder. Ik zwom naar een van 32.60 en dat was goed genoeg voor de 13de plek. Helaas waren beide tijden geen persoonlijke records, omdat ik afgelopen woensdag in de 100 meter schoolslag een tijd splitte van 32.37. Aangezien het zwembad bomvol met publiek zat, was het echt hartstikke gaaf om te zwemmen. Het was echt een kippenvelmoment en daarnaast heb ik er natuurlijk ook ontzettend van genoten. Het zal niet vaak gebeuren dat er een internationaal toernooi in Nederland wordt gehouden en waar ik aan zal deelnemen.

Op Tweede Paasdag (maandag 24 maart) stond de 4x100 meter wisselslag op het programma. Hierop moesten wij ’s ochtends als team in ieder geval de finale halen, wilden wij kans maken op de afvaardiging van deze estafetteploeg naar de Olymische Spelen. In de series startte ik samen met Hinkelien Schreuder, Chantal Groot en Femke Heemskerk. Onze eindtijd was 4.08.19 en dat leverde een 6de plek op. Ik splitte een tijd van 1.10.92 en dat was voor mij mijn snelste estafettesplit ooit. In de finale zwommen Inge Dekker en Marleen Veldhuis in plaats van Chantal Groot en Femke Heemskerk. In een nieuw Nederlands Record zwommen wij naar het BRONS! Onze eindtijd was 4.04.41 en dat moet ruim voldoende zijn voor een afvaardiging van deze estafetteploeg naar Beijing en dat betekent dat ik ook bijna helemaal zeker ben van mijn eerste Olympische Spelen!

De Europese Kampioenschappen in eigen land waren een enorme beleving. Ik heb genoten van elke race! Daarnaast kan ik met een goed gevoel terug kijken op dit toernooi met als belangrijkste resultaten: kwalificatie voor de Olympische Spelen, deelname een de Wereldkampioenschappen korte baan (april 2008) en vormbehoud getoond voor de Europese Kampioenschappen korte baan (december 2008).

Bij deze wil ik graag gebruik maken om alle mensen te bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt, zowel mijn eigen fans, alsmede alle vrijwilligers en het enthousiaste publiek! Bedankt!