Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Wereldkampioenschappen korte baan Manchester

De snelste schoolslagzwemster van de Europese Kampioenschappen in Eindhoven mocht in Manchester haar opwachting maken in de estafette van de 4x100 meter wisselslag, dus vertrok ik maandag 7 april met de trein naar Schiphol om deel te nemen aan mijn eerste Wereldkampioenschappen korte baan.

Naast een start in de 4x100 meter wisselslag mocht ik ook persoonlijk starten op de 50 meter schoolslag. De individuele 100 meter schoolslag viel op dezelfde dag als de wisselslagestafette, dus heb ik gekozen om mij voor de volle 100% te richten op de estafette. Dat was natuurlijk ook de hoofdreden dat ik mee mocht naar Engeland.

Aangezien Thijs zich op de EK individueel heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen mocht hij ook naar de WK korte baan om wedstrijdervaring op te doen. Na een tijdje uit de roulatie te zijn geweest, is het verstandig om nu zo snel mogelijk weer ervaring op te doen op het hoogste niveau. Dus dat betekende binnen een maand tweemaal samen naar een internationaal toernooi en het allermooiste toernooi moet nog komen: Beijing 2008!

Op het vliegveld in Manchester aangekomen, stond er al een bus klaar, die ons naar het hotel bracht. In het hotel aangekomen, bleek het een soort appartementenhotel te zijn. Met z’n tweeën had je appartement; dat bestond uit twee slaapkamers, twee badkamers, een woonkamer en een keuken. Ik deelde mijn appartement met Chantal Groot. Eén appartement was ingericht als een eetzaal waar we konden ontbijten, lunchen en dineren.

Diezelfde dag gingen wij ook loszwemmen in de MEN Arena. Het was een “opgebouwd zwembad” in een theater. Naast het wedstrijdbad (10 banen) was er ook een uitzwembad (6 banen) gebouwd. Het zag er behoorlijk spectaculair uit. Om het zwembad heen was alles zwart, waardoor het zwembad helemaal oplichtte.

De Britten hadden er op de wedstrijddagen ook een spectaculaire show van gemaakt. ’s Middags werd er bijvoorbeeld afgeteld voordat de finales begonnen en ook ging er elke dag een snelle en een langzame wave door het theater (publiek) heen. Daarnaast hadden ze voor het oplopen en het voorstellen van de finalisten ook een andere strategie bedacht. Van de laatst gekwalificeerde (baan 8) tot en met de snelste gekwalificeerde (baan 4) werden de zwemmers voorgesteld. Zij moesten dan uit een soort van “opening” lopen op het moment dat je werd voorgesteld. Ik kreeg echt het idee dat je als bijzondere “acteur” het theater in mocht lopen. Dat gaf een behoorlijke kick.

Mijn wedstrijden in Manchester gingen hartstikke goed. Op woensdag startte ik in de series op de 50 meter schoolslag. Daar zwom ik maar liefst voor de derde keer dezelfde tijd: 31.38, dat betekende een evenaring van mijn persoonlijke record. Ik ging als gedeelde 10de naar de halve finale. Het gezegde “drie maal is scheepsrecht” heb ik in de halve finale maar eens toegepast, want ik zwom een tijd van 30.93 naar een nieuw persoonlijk record en naar mijn eerste individuele Nederlandse Record! Daarnaast plaatste ik me als 8ste voor de finale, mijn eerste individuele internationale finale. De finale werd de volgende dag gehouden. Daarin eindigde ik als 7de in een tijd van 31.10.

Op vrijdag was de 4x100 meter wisselslag. In series zwom ik samen met Hinkelien Schreuder (rugslag), Chantal Groot (vlinderslag) en Saskia de Jonge (vrije slag). We zwommen naar een tijd van 4.00.63. Mijn split was 1.07.35 en dat ligt dik onder mijn persoonlijke record van 1.08.59.

In de finale namen Inge Dekker en Marleen Veldhuis de plaats in van Groot en De Jonge. We zwommen naar een vierde tijd van 3.56.07. Dat betekende weer een nieuw Nederlands Record. Ik zwom een stuk sneller dan vanochtend, namelijk 1.06.82. De snelste schoolslagsplit ooit in Nederland gezwommen!

Ik kan terug kijken op een geslaagd toernooi en heb daarnaast ook weer ervaring op gedaan, dus ik zou zeggen: “Let the Games begin”! Bijna dan natuurlijk, want eerst moeten mijn keelamandelen er nog uit en dan moet er nog hard getraind gaan worden voor hele goede tijden in Beijing!