Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Trainingskamp Cyprus

25-05-2008
De tweede week op Cyprus is ook ontzettend snel voorbij gegaan. Helaas moest mijn kamergenootje wegens privé-omstandigheden naar huis en heb ik een paar nachtjes alleen geslapen. Vanaf deze positie wil ik haar, en haar familie, ook heel veel sterkte wensen.

De trainingen van afgelopen week heb ik goed vol kunnen houden. We hebben geen aanpassingen hoeven te doen in het programma en dat betekent dat het eigenlijk behoorlijk goed gaat met mijn lichaam en dat ik al bijna helemaal hersteld ben van mijn operatie.

Eigenlijk gebeuren er weinig bijzondere dingen op een trainingskamp, omdat je veel aan het rusten bent en uiteraard aan het trainen. De enige spannende momenten bevinden zich in een potje Yathzee of Skibbo. Alhoewel ik de laatste nacht een bezoeker had op mijn kamer…

Op een gegeven moment word ik namelijk wakker van gekraak op Chantal d’r bed. Ik zie een schimmetje van een ongeveer 20 centimeter hoog. Op het moment dat ik beweeg en denk wat ik nu weer aan mijn broek heb hangen (of op mijn bed heb zitten), rent het schimmetje weg richting de schuifpui. Daarna denk ik: “HELP”! Ik klik mijn lamp aan en loop richting de schuifpui waar gordijnen voor hangen. Daar aangekomen ga ik de gordijnen bewegen, omdat ik er vanuit ging, dat het schimmetje zich verstopt had achter de gordijnen. Er ging helaas niks bewegen, dus ik begon nog heel even aan mezelf te twijfelen (“ik ben toch echt wakker of niet soms”). Vervolgens deed ik de gordijnen open en bleek de schuifpui open te staan. Altijd fijn, de housekeeping… En toen zag ik een klein katje dat stiekem weer naar binnen wilde glippen, maar daar heb ik maar even een stokje voor gestoken. Ik heb de schuifpui maar goed dicht gedaan, maar je kan je bedenken dat ik de rest van de nacht niet echt lekker meer heb geslapen en in het vervolg zal ik altijd de schuifpuien/ramen checken, voordat ik ga slapen!

18-05-2008
De eerste week op Cyprus zit er alweer op!

De eerste week op Cyprus zit er alweer op! Vandaag is iedereen aan het genieten van een zwemvrije dag. Het is lekker weer, dus de meeste leden van de Olympische ploeg zitten of liggen op het strand. Op dit moment zit ik nog even achter mijn laptop, want het zonnetje is voor mij nu nog even te fel. Zo meteen zal ik een van de zwembaden bij het hotel onveilig gaan maken en kijken of ik mijn badpak een beetje weg kan “bruinen”. Het zal niet te lang zijn, want eigenlijk is zonnen natuurlijk niet echt goed voor je, maar hier is niet erg veel te beleven, dus moet je maar genieten van de zon! Het laatste trainingskamp voor Beijing is in HongKong (12 juli t/m 3 augustus) is ook een buitenbad en dan is de temperatuur een stuk hoger (denk aan rond de 35 graden, als het niet warmer is). Dat wordt dus ook oppassen geblazen!

De afgelopen week ging ontzettend snel voorbij. Voor mij is het de tweede keer dat ik op deze locatie een trainingskamp heb. De eerste keer was in voorbereiding op mijn eerste internationale toernooi (EK 2006 in Boedapest) en nu twee jaar later voor de Olympische Spelen van 2008.

Mijn kamergenootje voor dit trainingskamp is Chantal Groot. Bij de Wereldkampioenschappen korte baan in Manchester (april 2008) sliep ik ook bij haar. Het is erg gezellig en het gaat hartstikke goed. Chantal ken ik al een hele tijd. Zij draait natuurlijk al erg lang mee (haar eerste internationale toernooi was in 1995: de EJOD). Ook heeft zij al tweemaal eerder aan de Olympische Spelen deelgenomen (Sydney 2000 en Athene 2004), dus het is erg leuk om te horen van haar hoe het er allemaal een beetje aan toe gaat. Zij zal in Beijing in ieder geval starten op de 100 meter vlinderslag.

Op vrijdag 9 mei kwamen wij hier ’s avonds aan. Zaterdag en zondag hebben wij 1 keer per dag (overigens heel rustig om te acclimatiseren) getraind en vanaf maandag begon de 2-2-1 cyclus. Dat betekent op maandag en dinsdag 2 keer zwemmen en op woensdag 1 keer zwemmen. De woensdagmiddag is dan een vrije middag om te herstellen voor de volgende cyclus. Afgelopen week hebben we naast 10 zwemtrainingen ook 3 keer krachttraining gedaan en 3 keer stabiliteitsoefeningen op de bal. Voor mij was het de eerste volle trainingsweek weer na eind januari en het was nu ook even goed luisteren naar mijn lichaam, omdat mijn keelamandelen er een maand geleden uitgehaald zijn. De trainingen heb ik afgelopen week goed volgehouden en er zit een stijgende lijn in!

Thijs en ik trainen op Cyprus onder leiding van Marcel Wouda (zelf ook zwemmer geweest en onder andere deelnemer en medaillewinner op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney). Ook in HongKong en Beijing zal hij als onze coach fungeren. De samenwerking verloopt tot nu toe hartstikke goed. Ook hebben Marcel en Mark dagelijks contact over het wel en wee van onze “lichamen”, zodat als er ergens iets mis dreigt te gaan er direct ingegrepen kan worden. Onze zwemschema’s worden uiteraard door Mark geschreven en ook de krachttrainingsschema’s worden gemaakt door onze eigen sportfysiotherapeut Harry. Op die manier kunnen wij gewoon onze eigen programma blijven volgen. Het is namelijk niet verstandig om in zo’n korte tijd je aan een ander programma te laten wennen. Daarnaast is natuurlijk ook gebleken dat de manier waarop we nu trainen voor zowel Thijs als mij de beste manier is.

Komende week staan er voor maandag, dinsdag en donderdag nog 2 zwemtrainingen op het programma. Op woensdag kunnen we ’s middags nog genieten van het zonnetje op Cyprus. Vrijdag de 23ste zullen we alweer terug naar huis vliegen! Het weekend kunnen we dan even bijkomen om vervolgens weer hard aan de slag te gaan in onze eigen badje in Lelystad!