Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Topsportles op De Zeester in Marknesse

Op woensdag 28 maart was ik te gast op De Zeester in Marknesse. In het kader van de module Topsporter in de klas ben ik via Sportservice Flevoland gevraagd om hier een gastles te verzorgen. De Zeester had namelijk een leuk project op school, namelijk Sport! Dan is het natuurlijk helemaal leuk om te vertellen over sport.

Bij binnenkomst merkte ik meteen de gastvrijheid op van alle juffen en meesters. Ook het project Sport was duidelijk merkbaar binnen de school en de klaslokalen. Zo was de hal bijvoorbeeld ingericht als een fitnesslokaal met allerlei fitnessapparaten en hingen in de klaslokalen mooie sporttekeningen.

Uiteraard was ik ruim op tijd weggegaan van huis om op tijd in Marknesse te zijn. Gelukkig is Marknesse niet zo heel groot, dus had ik heel snel De Zeester gevonden. Nadat ik de auto had geparkeerd heb ik als eerste kennisgemaakt met het grootste gedeelte van de juffen en meester op De Zeester. Om 8.45 uur ging de bel en dat betekende dat alle kinderen naar de klaslokalen gingen en ik mijn eerste gastles van die dag mocht geven aan groep 6. Na meer dan een uur nam ik even een kleine pauze om wat te eten en te drinken om vervolgens naar groep 7 te gaan. In groep 7 ben ik ook meer dan een uur geweest om mijn verhaal te vertellen en de kinderen vragen te laten stellen. Tenslotte ging ik naar groep 8 waar ik mijn laatste gastles van die dag gaf en daar kreeg ik een mooie bos bloemen als bedankje!

Mijn verhaal begin ik altijd met wie ik ben, wat ik doe en waar ik dat doe. Daarna vertel ik mijn levensloop in mijn sport en natuurlijk ook of ik naar school ben geweest. Het is namelijk altijd erg belangrijk om je school af te maken en een diploma te hebben. Veel (top)sporters moeten na hun sportcarrière nog aan het werk.

Vervolgens laat ik allerlei spullen zien, zoals een zwemplank, zoomers, flippers, bidons, badmutsen, badpakken en brilletjes. Ook geef ik voorbeelden over wedstrijden en tegenstanders. Natuurlijk vonden de kinderen het ook erg leuk om bijvoorbeeld mijn mooiste medailles te zien en de medailles van Nationale Kampioenschappen. Heel vaak vroegen de kinderen of het echt goud was. Als dat het geval zou zijn, dan denk ik dat een aantal medailles al in een kluis lagen of ik heel erg rijk was!

Ook heb ik de kinderen verteld dat eten en drinken met veel sporten erg belangrijk is, maar dat het ook voor hun erg belangrijk is om voldoende groente en fruit te eten. Daarnaast heb ik de kinderen ook verteld dat sporten leuk moet zijn en dat je sport omdat je heel veel plezier beleeft en dat je bijvoorbeeld op een sportvereniging vriendjes en vriendinnetjes kan maken. Als je sport, hoef je natuurlijk niet meteen een topsporter te worden!

Aan het einde van mijn verhaal stel ik de kinderen vaak een aantal kleine vragen en kunnen zij mij ook nog een heleboel vragen. In alle groepen kreeg ik heel veel leuke en goede vragen en de kinderen hebben ook de hele tijd goed en aandachtig geluisterd!

Graag wil ik alle kinderen bedanken voor hun aandacht en hun leuke vragen! Ook de gastvrijheid van de kinderen en alle juffen en meesters op De Zeester was erg bijzonder. Ik heb genoten van deze dag op De Zeester!