Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

WVZ wint eerste competitieronde

Auteur: Jolijn van Valkengoed

De eerste competitieronde van het Olympische seizoen zit er op! De zwemsters en zwemmers van WVZ hebben op zondag 30 september 2007 geschiedenis geschreven! Voor het eerst in het 40-jarig bestaan van de club is WVZ als eerste geëindigd in een ronde van de hoogste afdeling van de landelijke verenigingscompetitie! En dat smaakt natuurlijk naar meer.

Negen starts voor Thijs en mij binnen 2 ½ uur leverden vier kringrecords, vier clubrecords, twee persoonlijke records en negen goede races op!

In het knusse zwembad Het Wedde werd door Zeester-Meerval de eerste ronde van de verenigingscompetitie georganiseerd. WVZ zwemt de competitie, naast Zeester-Meerval, samen met De Columbiaan. Voor ons was het de eerste keer dat wij in Voorschoten zwommen, maar er mogen zeker vaker wedstrijden georganiseerd worden!

De KNZB heeft de competitie dit jaar helemaal op z’n kop gezet, dus we zijn erg benieuwd wat voor gevolgen dit zal hebben voor de eindstand. In ieder geval was de eerste ronde een prooi voor WVZ, want wij eindigden maar liefst 67 seconden voor op nummer 2, De Dinkel Denekamp. Titelverdediger De Dolfijn eindigde als vierde met ruim 120 seconden achterstand.

Thijs startte als eerste op de 400 meter vrije slag. Hij zwom in een zeer vlakke race naar een tijd van 4.13.16. Hij liet hiermee zien weer helemaal op de goede weg te zijn met zijn conditie. Op de 100 meter wisselslag zwom hij naar een eerste plek in een tijd van 0.58.80. Dit betekende een kringrecord van Kring Haaglanden en een clubrecord van WVZ. Datzelfde deed hij ook op de 100 meter schoolslag. Na een mooie race tikte hij winnend aan in 1.02.52. Tenslotte trad Thijs aan in de tweede estafetteploeg (met Mike, Raymond en Bas) op de 4x100 meter vrije slag heren. Als startzwemmer liet hij de klok stilstaan op 0.54.54.

Voor mij was de eerste start van de middag de 100 meter schoolslag en ik zwom naar de winnende tijd van 1.09.84. Dat betekende een kring- en een clubrecord. Vervolgens stond de 50 meter rugslag op het programma. Op deze afstand zwom ik naar 0.31.57. Dat leverde tot mijn verbazing de eerste plaats op in een dik persoonlijk record en voor het eerst in mijn zwemcarrière een limiet voor een NK op de rugslag. Vervolgens kwam ik aan de start op de 400 meter vrije slag. Ik tikte aan in een tijd van 4.25.39 (PR van zeven seconden). Na de 400 vrij moest ik me nog opladen voor twee nummers, namelijk de 100 meter wisselslag en de 100 vlinder in de wisselslagestafette. Op de 100 wisselslag zwom ik 1.03.83 en daarmee verbeterde ik opnieuw een kringrecord van de Kring Haaglanden en een clubrecord van WVZ. Tenslotte zwom ik samen met Ellen (rug), Martine (school) en Maaike (vrij) naar 4.30.12 op de 4x100 meter wisselslag. In een spannende strijd sloten wij deze ook winnend af! Mijn split was 1.01.5 en dat was weer een stukje sneller dan vorige week op de Nederlandse Estafette Kampioenschappen in Doetinchem.

Ook op andere nummers hebben WVZ-ers van zich doen spreken. Zo zwom Ensger Kotterink (1994) 2.19.98 op de 200 meter rugslag en 1.02.28 op de 100 meter vlinderslag. Dat laatste zou een NR 13-jarigen betekenen, maar deze gelden helaas alleen maar wanneer zij met een elektronische tijd worden gemeten. Ook Marciano zwom naar mooie persoonlijke records op de rug en de vlinder.

Thomas won de 200 meter schoolslag in 2.32.40 en Merle de 100 meter vlinderslag in 1.11.34. Voor allebei betekende het een mooi persoonlijk record.

Aaan het begin van de middag, op de estafette 4x50 meter wisselslag gemengd minioren 6 en later (vanaf 1996), werd er 6 seconden onder de inschrijftijd gezwommen. Hiervoor waren Nicole Bennis, Carina Klees, Timo van der Ende en Krijn de Kievit verantwoordelijk. Deze minoren zwommen later in het programma ook nog dikke persoonlijke records op hun persoonlijke afstanden.

Bij de senioren zwommen Ellen, Maaike, Martine, Sander, Wouter, Marcel, Martijn, Rutger, Thijs en ik voor de punten. We zwommen allemaal goede tijden, zodat we uiteindelijk op een “snel” puntentotaal van 6082,18 uitkwamen.

Onze hoofdtrainer, Arthur van Strien, was erg tevreden met de resultaten van de ploeg! Ook de andere trainers en zwemmers waren natuurlijk erg blij! We weten natuurlijk niet of wij dit alle andere rondes vast kunnen houden, maar uiteraard zullen wij er helemaal voor gaan!

Ook de tweede ploeg van WVZ heeft het goed gedaan in de C-competitie! WVZ 2 staat namelijk na de eerste ronde op de 16de plaats van de 59 deelnemende ploegen, voor o.a. De Columbiaan 2 (19de) en De Dolfijn 2 (46ste). Van alle verenigingen, die een tweede ploeg in de competitie hebben, staat WVZ 2 het hoogst genoteerd na de eerste ronde.