Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Uniek: Van Valkengoed en Van Valkengoed Nederlands kampioen op de 100 meter schoolslag

Jolijn en Thijs van Valkengoed hebben op de eerste dag van de NK korte baan in Amsterdam allebei goud veroverd op de 100 meter schoolslag. Uniek in de Nederlandse zwemhistorie, broer en zus nationaal kampioen op dezelfde afstand en dan ook nog tijdens hetzelfde kampioenschap!

100 meter schoolslag
Thijs zwom in de series al naar 1.00.84 en ging daarmee als snelste door naar de eindstrijd. In de finale zette hij de klokken stil op 1.00.45. Zijn persoonlijk record staat op 1.00.04 en stamt uit 2004. Thijs begint dichter en dichter bij zijn oude niveau te komen na een jaar van overtraindheid en blessures!

Jolijn moest na een zware week, met ook een mindere ervaring, de batterij voor de derde keer in drie weken opladen. Als je dertiende en veertiende van Europa bent geworden op de EK korte baan, maar dat is overschaduwd door andere zaken, dan wil je daar op een sportieve en positieve manier zo spoedig mogelijk iets tegenover zetten!

En dat lukte Jolijn op de eerste dag van de NK korte baan. Op de 100 school in de series zwom ze met 1.10.28 al de snelste tijd van de ochtend. In de finale ging ze er opnieuw tegenaan en zwom naar het goud in een persoonlijk record van 1.08.59, terwijl de race naar haar eigen gevoel nog niet helemaal super liep. Het resultaat en de tijd op de 100 school leverde haar zelfs een mooi compliment op van Jos van Kuijeren in Langs de Lijn!

De tijden van de Van Valkengoedjes waren allebei binnen de WK-richttijd voor de estafettes 4x100 meter wisselslag. De limieten staan namelijk op 1.00.88 (mannen) en 1.09.11 (vrouwen).

200 meter wisselslag
Jolijn had in de series van de 200 meter wisselslag met 2.16.71 de derde serietijd neergezet, op een honderdste van de tweede plek. Ze koos voor de 100 meter schoolslag, vanwege het "batterijenverhaal". Vorig jaar, tijdens de NK korte baan in Drachten, startte Jolijn nog iets van tien keer en pakte vele medailles in allerlei persoonlijke records. Nu heeft ze er deze maand al de DOSC en de EK korte baan opzitten en zijn zoveel starts op de NK niet verstandig.

Thijs koos ervoor om de finale 200 meter wisselslag wel te zwemmen, omdat hij wilde testen in hoeverre hij zijn oude niveau inmiddels benadert. En die test gaf aan, dat hij op de goede weg is! Amper een kwartier na de 100 school benaderde Thijs zijn persoonlijk record op de 200 wissel tot op 0.73. Hij behaalde hiermee de vierde plek, die gezien de gezwommen tijd voor hem op dit moment net zoveel waard is als een medaille! Tijd: 2.02.85, PR is 2.02.12.

Thijs en Jolijn bedanken hierbij trainers, vrienden, zwemvrienden, familie en sponsoren (in willekeurige volgorde) voor alle steun en support!