Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische zwemploeg officieel, Van Valkengoedjes naar Beijing!

Bron: NOC*NSF en KNZB

Jolijn en Thijs hadden bij de EK in Eindhoven voldaan aan de eisen voor de Olympische Spelen, dus wisten ze al wel dat ze naar Beijing zouden mogen afreizen.

NOC*NSF moest echter de voordracht van de KNZB voor de totale zwemploeg nog bekrachtigen. Zo is namelijk de procedure. Vandaag zijn de laatste kwalificaties bekend gemaakt op Sport.nl, zodat de hele OS-zwemploeg nu ook officieel is. Tien zwemsters en zeven zwemmers zullen Nederland vertegenwoordigen in Beijing.

Voor Jolijn betekent het haar eerste Olympische Spelen en Thijs gaat op herhaling na Athene 2004.

De Olympische zwemploeg bestaat uit de volgende zwemmers:

Heren:
Robin van Aggele
Nick Driebergen
Pieter van den Hoogenband
Robert Leijsen
Thijs van Valkengoed
Bas van Velthoven
Mitja Zastrow
Dames:
Linda Bank
Inge Dekker
Chantal Groot
Femke Heemskerk
Saskia de Jonge
Ranomi Kromowidjojo
Manon van Rooijen
Hinkelien Schreuder
Jolijn van Valkengoed
Marleen Veldhuis


Heel officieel moeten de 4x100 vrij mannen en de 4x100 wissel vrouwen afwachten tot 31 mei, omdat dan de termijn van het IOC afloopt, dat ploegen zich kunnen plaatsen voor de OS. Dat kan eigenlijk niet misgaan, want Nederland staat in beide gevallen dertiende.

De eerste twaalf landen van de WK 2007 zijn automatisch geplaatst. Dat is altijd de gang van zaken het jaar voor Olympische Spelen. Nederland had echter alleen een ploeg 4x100 vrij vrouwen en 4x200 vrij vrouwen naar de WK gestuurd.

Aanvulling tot zestien gaat op grond van tijdsnelste landen. Nederland moest dus dit jaar op de EK (of in de loop van het jaar) nog zorgen voor een goede plek bij die tijdsnelsten.

Voor de 4x100 wissel mannen ligt het helaas bijzonder lastig, Nederland staat nu zeventiende. Op de WK waren er namelijk meer sterke landen, die zich niet hadden geschaard bij de eerste twaalf (USA was bijvoorbeeld gediskwalificeerd).

Er zou dus een land moeten zijn, dat het startbewijs "teruggeeft", anders mag Nederland niet uitkomen op de OS op de 4x100 wissel. Voor de betrokken Nederlandse mannen is deze situatie erg jammer, want de ploeg zou (als VIJFDE tijd op de wereldranglijst) in Beijing hoog kunnen eindigen. Bovendien hebben alle mannen zich, in tegenstelling tot de 4x100 vrij, wel gekwalificeerd voor de estafette (en ook nog eens individueel).

In 2004 mocht de 4x100 wissel mannen niet gaan, omdat de rugslagzwemmer de limiet op dat onderdeel op 0.25 niet haalde. Nederland had toen wel een startbewijs (vijfde op de WK). Thijs had daarmee pech. Nu dus, om een andere reden, waarschijnlijk opnieuw.