Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Week 52: Valkengoedjes presteren supergoed op NK

Auteur: Thijs van Valkengoed

Afgelopen weekend werden de Nederlandse Kampioenschappen korte baan (25meter bad) gehouden in Drachten. Hier verschenen Jolijn en Thijs van Valkengoed op veel individuele nummers aan de start. Daarnaast zwommen ze allebei ook mee in estafettes van hun ploeg De Dolfijn.

Jolijn van Valkengoed
Jolijn van Valkengoed kende nog nooit zoín goed NK! In totaal won ze maar liefst zeven medailles en zwom ze zes persoonlijke records uit de boeken. Het begon voor Jolijn allemaal op vrijdag met de 100m. schoolslag. Daarop zwom ze een ongelooflijke tijd van 1.09.72 en pakte de zilveren plak vlak achter winnaar Moniek Nijhuis. Jolijn verbeterde hiermee haar oude persoonlijke record (1.11.27) met 1,55 seconde en bezet nu de zevende plaats op de Nederlandse ranglijst aller tijden. Met deze tijd zwom de Lelystadse zwemster bijna een limiet voor de Europese Kampioenschappen korte baan! Voor Jolijn was dit nog maar het begin op vrijdag, want ook op de 200m. wisselslag zwom ze naar een PR en een medaille. Haar tijd van 2.18.27 was ruim voldoende voor de bronzen plak. Vervolgens zwom ze als tweede zwemster van de 4x100m. vrije slag estafette naar een super splittijd van 0.56.50 en legde ze de basis voor de overwinning van haar ploeg De Dolfijn (Lenneke van Schaik, Jolijn van Valkengoed, Lona Kroese en Linda Bank).

Na vrijdag kon het allemaal niet meer stuk voor Jolijn en daardoor verwachtte ze ook erg veel van de rest van het weekend. Op zaterdag kon die verwachting helaas niet helemaal ingelost worden, maar er waren wel weer medailles voor Jolijn. Op de 200m. schoolslag zwom ze in de finale naar een bronzen plak in een mooie tijd van 2.34.23. Vervolgens nog de 4x100m. wisselslag estafette. Daarin zwom Van Valkengoed de schoolslag en legde ze, met haar snelste split ooit, opnieuw de basis voor een medaille voor haar ploeg De Dolfijn. De dames Van Schaik, Van Valkengoed, Moes en Bank wonnen deze keer zilver.

Op zondag, de laatste dag van de NK, wachtte Jolijn nog een zwaar finaleprogramma. Het begon met de 400m. wisselslag. Hierop doorbrak de zeer gemakkelijk zwemmende Jolijn de vijfminuten grens met 4.58.22 en won een zilveren plak! Vervolgens verscheen ze aan de start op de 50m. schoolslag. Deze zat helaas net te dicht op de 400m. wisselslag en hierdoor zat er niet meer in dan een vijfde plaats. Als afsluiting van de NK zwom de 23-jarige zwemster de 4x200m. vrije slag estafette met De Dolfijn. Ze zwom als startzwemster naar een goede tijd en opnieuw een nieuw persoonlijk record van 2.04.25. Ook op deze estafette haalde de ploeg van De Dolfijn (Van Valkengoed, Van Schaik, Kroese en Bank) een medaille: een Gouden! Hiermee besloot Jolijn van Valkengoed een voor haar gouden NK weekend!

Thijs van Valkengoed
Ook broer Thijs van Valkengoed kende een goed NK. Vrijdag startte Thijs met de 100m. schoolslag. Vorige week had hij in Wenen op de Europese Kampioenschappen korte baan al zijn goede vorm laten zien op deze afstand, maar dat was nog niets in vergelijking met de vorm tijdens deze NK. Op de 100m. schoolslag zwom Thijs naar twee persoonlijke records. Op de eerste 50m. liet hij al een nieuwe persoonlijke toptijd noteren van 28.71 en daarmee legde hij de basis voor de overwinning op de 100 meter. Hij won in een nieuw persoonlijk record, net boven de minuut, 1.00.04. Dat betekende tevens een limiet voor de Europese kampioenschappen korte baan van volgend jaar. Naast het PR op de 100m. schoolslag zwom Thijs ook naar een persoonlijk record van 1,56 seconde op de 200m. wisselslag. In deze race nam hij op de rugslag de kop over en breidde zijn voorsprong uit op de schoolslag. Helaas was dat net niet genoeg voor de eindoverwinning. Zijn tijd van 2.02.12 was wel goed voor de zilveren plak. Robin van Aggelle won in 2.01.49.

Op zaterdag zwom Thijs alleen de 200m. schoolslag. Na een makkelijke plaatsing voor de finale in de series zwom Thijs een goede finale. Na meteen de kop te hebben genomen zwom hij naar een winnende tijd van 2.10.23. Hiermee voldeed hij aan de limiet voor de Europese Kampioenschappen korte baan voor volgend jaar in TriŽst, ItaliŽ.

Op zondag startte Thijs op de 200m. rugslag, de 50m. schoolslag en in de 4x100m. wisselslag estafette van De Dolfijn. Op de 200m. rugslag was Van Valkengoed in een nieuw pr van 2.06.62 als derde geplaatst voor de finale. In die finale zwom Thijs weer naar een nieuwe persoonlijke besttijd, 2.05.21, maar dat was net niet genoeg voor een podiumplaats Hij behaalde een vierde plek als schoolslagzwemmer op een rugslagnummer. Vervolgens kwam de 50m. schoolslag aan de beurt. Op deze afstand zwom de 21-jarige zwemmer ook naar een persoonlijk record, 0.28.52 en hiermee veroverde hij het brons. Als afsluiting van het weekend zwom Thijs van Valkengoed de schoolslag in de 4x100m. wisselslag estafette. Hierop won de ploeg van De Dolfijn (Sjoerd Post, Thijs van Valkengoed, Joost Krommenhoek en Stefan de Die) een zilveren plak. In totaal haalde Thijs 5 medailles en zwom hij twee limieten voor de Europese Kampioenschappen van volgend jaar en vijf PRís!