Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Jolijn van Valkengoed verlaat NZA

Auteur: Jolijn van Valkengoed

Lelystad, 13 februari 2007

Jolijn van Valkengoed verlaat het Nationaal Zweminstituut Amsterdam (NZA), waar zij de afgelopen twee jaar onder leiding van Martin Truijens bij TZA heeft getraind. De school- en wisselslagspecialiste kan het in Amsterdam financieel niet meer bolwerken.

Sinds september 2005 is Van Valkengoed (dankzij bemiddeling van Topsport Amsterdam) woonachtig in Amsterdam op 10 minuten fietsen van het Sloterparkbad. Via een lening bij de Informatie Beheer Groep (Van Valkengoed studeert Communicatiewetenschap aan de UvA) probeert ze de eindjes aan elkaar te knopen, om tot goede prestaties te komen in het zwembad en met de studie.

Tevens spelen bepaalde teleurstellingen en gebeurtenissen in en om het zwemmen een rol bij de geboren Flevolandse: “Op een gegeven moment bedenk je hoeveel geld en energie je erin steekt en zet je dat af tegen de problemen die je ondervindt en het plezier dat overblijft. Een paar dagen per jaar echt genieten van je sport is dan te weinig. Verder blijf ik tegen bepaalde zaken aanlopen, waarvoor ik mij niet langer kan afsluiten en dan moet je kijken of er andere mogelijkheden zijn om je doelen te bereiken”.

Uiteraard hangt de 25-jarige zwemster haar badpak niet aan de wilgen, ze heeft immers een prachtige limiet voor de Europese kampioenschappen korte baan 2007 in Debrecen. Na een gesprek met Sportbedrijf Lelystad heeft Van Valkengoed de beschikking gekregen over voldoende badwater. Dankzij TopFit Lelystad (fitness, fysiotherapie en arbozorg) is er ruimte aanwezig voor de land- en krachttrainingen. De begeleiding in de vorm van een trainer, een (sport)arts en een fysiotherapeut is eveneens rond. Binnenkort verhuist Jolijn van Valkengoed dan ook terug naar haar oude woonplaats Lelystad.

Broer Thijs van Valkengoed heeft na een zware periode, waarin hij te maken kreeg met overtraindheid, de stijgende lijn inmiddels te pakken. Mede dankzij de stimulans om te kunnen sporten in Lelystad kan hij met de aangeboden individuele begeleiding langzamerhand de draad weer oppakken om zich in zwemmend Nederland opnieuw met de beste schoolslagzwemmers te meten. Ook voor Thijs geldt daarbij, net als bij Jolijn, dat het financiële aspect een rol speelt alsmede het plezier in de sport. In de loop van de komende tijd zal hij zich aansluiten bij de trainingen van zijn zus.

Voor beide zwemmers geldt, dat het doel is om uit te komen op de Europese kampioenschappen 2008 in Eindhoven om daar te proberen de limieten te slechten voor de Olympische Spelen in Beijing.

Overigens blijven Jolijn en Thijs voorlopig lid van De Dolfijn uit Amsterdam, ook al keren ze terug naar hun geboorteplaats.

"Tot slot bedank ik iedereen in Amsterdam voor de goede en fijne momenten!"

Was getekend: Jolijn van Valkengoed