Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Vooruitblik op de NK in Amsterdam, 1 t/m 3 juni

Auteur: Yvonne van Valkengoed

Nederlandse Kampioenschappen
Van 1 t/m 3 juni worden in het Amsterdamse Sloterparkbad de Nederlandse Kampioenschappen lange baan gehouden, georganiseerd door de KNZB in samenwerking met Zwemvereniging De Dolfijn. Dit toernooi is voor de zwemmers een van de kwalificatiemogelijkheden voor de Europese Kampioenschappen, die in maart 2008 in Eindhoven plaatsvinden. Voor de zwemmers een extra dimensie, want het is de kans om in eigen land deel te kunnen nemen aan een groot titeltoernooi.

Doel
Het eerste doel voor Jolijn en Thijs is dan ook het binnenhalen van een startbewijs voor de EK 2008. Er volgt weliswaar in december nog een kans om deelname af te dwingen, maar wanneer het nu al lukt is dat mooi meegenomen. Het wordt dus een spannend NK!

Achtergrond
Voor Jolijn en Thijs is Amsterdam bekend terrein. Beide zwemmers hebben jaren in het Sloterparkbad getraind. Thijs was er van september 2001 tot september 2006 dagelijks te vinden, aanvankelijk met veel succes bij het oude TZA en vervolgens bij het Swimteam, allebei onder leiding van Fedor Hes. Van januari 2006 tot september 2006 trainde Thijs bij het nieuwe TZA, de ploeg van zijn zus, maar dat betekende helaas geen verandering ten goede. Jolijn trainde van januari 2005 tot januari 2007 bij dat nieuwe TZA (trainer Martin Truijens), later het Nationaal Zweminstituut Amsterdam. Zoals wellicht bekend kun je er van zeggen: “GTST”, maar de goede dingen meenemen en vooruit kijken is het allerbeste in het leven!

Uniek
Begin van dit jaar deed zich de unieke gelegenheid voor om te kunnen gaan trainen in Lelystad. Sportbedrijf Lelystad stelde badwater in zwembad De Koploper beschikbaar aan Jolijn en Thijs en TopFit Lelystad krachttrainingsfaciliteiten. Het betekende terugkeer naar Lelystad en een geheel nieuw hoofdstuk in de lange zwemcarrière van beiden. Behalve de financiën speelden ook andere factoren een rol, onder andere samen kunnen trainen in een rustige en vertrouwenwekkende omgeving.

Rentree
De NK in Amsterdam betekent voor Thijs zijn rentree op nationaal niveau. Een schouderblessure en ernstige overtraindheid hielden hem van augustus 2006 tot februari 2007 uit het water. Dankzij de hulp en steun van de juiste personen, hard werken en plezier houden in de zwemsport, heeft Thijs begin dit jaar de draad weer op kunnen pakken, hetgeen deze maand bij de Kringkampioenschappen geresulteerd heeft in een tijd van 1.04.39 op de 100 meter schoolslag. De EK-limiet staat op 1.04.03.

Limiet korte en lange baan
Jolijn heeft bij de NK korte baan in december 2006 de limiet gezwommen op de 200 meter wisselslag voor de EK korte baan 2007. Dit toernooi vindt plaats in Debrecen, Hongarije, in december 2007. Voor definitieve afvaardiging moet er nog vormbehoud worden getoond. Dat kan bij de NK lange baan en een week later op een speciale limietwedstrijd in Eindhoven. Behalve naar een limiet voor Eindhoven 2008 gaat Jolijn natuurlijk op jacht naar het vormbehoud voor Debrecen.

Trainingen
Jolijn en Thijs trainen niet alleen in De Koploper, ook in Amersfoort zijn ze een paar keer per week te vinden om op de lange baan te kunnen trainen. De trainingen verrichten ze deels zelfstandig, deels onder begeleiding. Mark Faber tekent voor het zwemgedeelte, Harry Gosselink voor de krachttraining en daarbij voor de (sport)fysiotherapie. Samen zijn de heren verantwoordelijk voor de periodisering. Op zaterdag zijn J&T in Amersfoort te vinden bij TZH en trekken ze daar hun baantjes onder leiding van Karin van Straaten.

Programma NK Amsterdam
’s Morgens worden de series verzwommen, die vervolgens recht geven op plaatsing voor A- en B-finales ’s middags. De B-finales starten om 16.00 uur, gevolgd door de A-finales om 16.30 uur.
Op vrijdag 1 juni gaan Jolijn en Thijs allebei van start op de 100 meter schoolslag. Jolijn zwemt ook de 200 meter wisselslag. Thijs heeft ervoor gekozen niet vaker dan één afstand per dag te zwemmen, dat betekent dan ook geen estafettes. Jolijn neemt de eerste NK-dag ook geen deel aan estafettes, om zich in acht te nemen voor de daarop volgende dagen.
Zaterdag 2 juni staat voor beiden in het teken van de 200 meter schoolslag en Jolijn zwemt met De Dolfijn de wisselslagestafette.
Op zondag 3 juni staat de 50 school op het programma voor J&T. Jolijn gaat verder het water in voor de 50 vlinder en de 100 vrij. Voor de finales zal ze een keuze moeten maken. Aan het eind van de dag is er nog de estafette 4x200 vrij voor Jolijn.


Vereiste limieten voor de EK 2008
Jolijn gaat in eerste instantie met name voor de 100 school en 200 wissel, Thijs voor de 100 school. In december, bij de laatste kwalificatiewedstrijd kan dan voor de overige limieten worden gestreden. Aangezien J&T geen echte sprinters zijn, is een limiet op de 50 school zeker geen directe doelstelling voor de EK. Behalve de 50 vrij, zijn de 50 meternummers bovendien niet Olympisch, dus met het oog op de OS minder interessant.

100 school vrouwen 1.11.77 / wisselslagestafette idem
100 school mannen 1.04.03 / wisselslagestafette idem
200 wissel vrouwen 2.19.33
200 school vrouwen 2.32.66
200 school mannen 2.17.70
50 school vrouwen 32.99
50 school mannen 28.88
50 vlinder vrouwen 27.75
100 vrij vrouwen 57.45 / estafette idem

Olympische Spelen 2008
In augustus 2008 worden in Beijing de Olympische Spelen gehouden, voor iedere sporter het ultieme doel. Limieten voor dit toernooi kunnen op een aantal wedstrijden gezwommen worden. De vereiste tijden zijn niet mals. Op de NK kun je eventueel al een nominatie voor de OS verdienen, definitieve plaatsing is pas mogelijk vanaf december 2007 t/m maart 2008.

Zwemkroniek
Op de Zwemkroniek staan, zoals gebruikelijk, voorbeschouwingen en heel veel wetenswaardigheden m.b.t. de NK.