Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Estafettekampioenschappen, verslag van een toeschouwer

Auteur: Yvonne van Valkengoed

Nationale Estafettekampioenschappen, altijd een geweldig clubspektakel. Je hoort wel eens geluiden, dat het voor toppers geen goede wedstrijd zou zijn, maar er wordt te gemakkelijk vergeten dat toekomstige toppers uit het clubgebeuren moeten komen en dat het voor jongere zwemmers een ongelooflijke stimulans is om met toppers samen in een ploeg te strijden voor een gezamenlijk doel. Bovendien kunnen toppers een estafettekampioenschap, behalve als clubgebeuren, ook zien als een trainingsprikkel, een testwedstrijd of wat voor naam je er ook aan wilt geven.

De andere kant van de medaille is natuurlijk, dat door de komst van NZE en NZA de verhoudingen in landelijke clubkracht nogal gewijzigd zijn. Bij NZE is iedereen lid van Eiffelswimmers PSV, bij NZA is het grootste deel van de zwemmers die daar trainen lid van De Dolfijn. Aangezien een groot deel van de nationale selecties traint bij NZE en NZA, is ook een groot deel lid van de betreffende clubs. Kortom, wanneer die clubs op volle sterkte aanwezig zouden zijn bij de Estafettekampioenschappen, dan zijn de uitslagen gemakkelijk te voorspellen en of dat stimulerend is voor andere clubs is ook maar weer de vraag.

Tijdens deze Estafettekampioenschappen waren de nationale selecties en de leden van NZE en NZA net vertrokken naar verschillende trainingkampen. Robin van Aggele, Manon van Rooijen, Jolijn van Valkengoed en Thijs van Valkengoed hadden echter de keus gemaakt niet mee te gaan op de stages van de zwembond en startten alle vier in Doetinchem.

Helaas is de accommodatie van Nationale Estafettekampioenschappen niet altijd dezelfde omgeving als die van een echt NK, maar dat is in Nederland nu eenmaal niet anders. NDD, de organiserende vereniging in Doetinchem deed er in ieder geval alles aan om er een geslaagd toernooi van te maken! Ook onder de toeschouwers was de sfeer opperbest.

Voor Jolijn en Thijs betekenden de Nationale Estafettekampioenschappen hun eerste optreden met de ploeg van WVZ Zoetermeer, onder leiding van Arthur van Strien.

De middag begon met de 4x100 meter wisselslag. Voor de dames gingen Ellen, Martine, Jolijn en Maaike het water in en kwamen er als vijfde uit. Jolijn vlinderde een split van 1.01.98. Bij de heren waren het Wouter, Thijs, Sander en Martijn en ze eindigen als tweede op minder dan een seconde van de winnaar DWK. Thijs splitte op de school 1.01.88.

Vervolgens stond de 4x100 meter rugslag op het programma. De dames moesten in de eerste serie starten, maar bleken na de tweede serie op een keurige vierde plaats te staan. Met de junioren Fleur en Eefje erbij een prima prestatie. Jolijn zwom als startzwemster naar een nieuw persoonlijk record van 1.07.85 op de rugslag en Ellen maakte het kwartet compleet. Bij de mannen ging Thijs als eerste te water om een tijd te zetten, aangezien hij een jaar geen wedstrijden gezwommen heeft. De elektronische tijdwaarneming klokte 1.00.13. Samen met Raymond, Sander en Wouter werden de heren weer tweede achter DWK.

De 4 x100 meter schoolslag werd een prooi voor Ellen, Inger, Martine en Jolijn. Het viertal zette met 4.55.72 een dijk van een tijd neer, ruim 12 seconden voor nummer twee. Als slotzwemster splitte Jolijn 1.09.81, terwijl de race bepaald niet vlekkeloos verliep. Met deze prachtige tijd is WVZ opgestoomd naar de zesde plaats op de eeuwige ranglijst van Nederland, zie Zwemkroniek.com. Bij de mannen zwommen Arjan, Thomas, Raymond en Thijs om de schoolslagpunten. Het werd weliswaar de vijfde tijd, maar door een diskwalificatie SO van Raymond kostte het 6 strafseconden. Thijs had als slotzwemmer een split van 1.02.62.

De vlinderslag leverde bij de dames een vierde plek op en bij de heren plaats twee. Maaike, Mieke, Inger en Jolijn vlinderden bij de dames en Marcel, Sander, Raymond en Wouter bij de heren. Jolijn splitte 1.02.09. De heren eindigden opnieuw vlak achter DWK.

De achterstand van de mannen op DWK was opgelopen tot 20 seconden. Bij de dames was De Dolfijn steeds verder uitgelopen op de rest, maar WVZ, DWK en SG Zwemlust/Utrecht hadden alle drie uitzicht op zilver en brons. De afsluitende 10x100 vrij beloofde bij de mannen en de vrouwen een spannende strijd te worden.

En het werd spektakel! De dames van WVZ verweerden zich kranig op de 10x100 vrij en eindigden als vierde. Met vier jeugdzwemmers een superprestatie. Verantwoordelijk hiervoor waren Ellen, Vera, Fleur, Isabelle, Martine, Geke, Kimberley, Maaike, Inger en Jolijn. De laatste splitte, na al vier starts deze middag, nog eens 56.85.

SG Zwemlust/Utrecht won de afsluitende estafette en pakte daarmee het brons. De meiden van WVZ eindigden in de totaalscore van de eindrangschikking op slechts op 4,7 seconde van de derde plaats, super gezwommen!
Einduitslag: De Dolfijn 1712,86 / DWK 1734,49 / SG Zwemlust-Utrecht 1735,99 / WVZ 1740,70 / De Dinkel 1766,91 / De Columbiaan 1775,45. Er deden twaalf ploegen mee.

De mannen namen op de vrije slag met Rutger (1990/53.15) direct de leiding en gaven die niet meer uit handen. Ze wonnen bijna acht seconden terug op DWK, prachtig gedaan! Op de vrij zwommen behalve Rutger nog Arjan, Mike S., Mike D., Thijs, Raymond, Sander, Marcel, Wouter en Martijn. Thijs splitte een persoonlijk record van 53.20.
Het was niet genoeg voor de winst in de eindrangschikking van deze middag, maar het werd wel zilver voor de herenploeg van WVZ.
Einduitslag: DWK 1500,36 / WVZ 1514,69 / SG Zwemlust-Utrecht1540,53 / Trivia 1543,71 / ZCV 1545,89 / De Dolfijn 1561,92. Er deden twaalf ploegen mee.

Gelukkig waren er deze middag bij de senioren slechts vier diskwalificaties, in tegenstelling tot zaterdag bij de junioren. Op de uitslagen waren toen maar liefst 18 diskwalificaties te vinden.

Trainer Mark Faber was tevreden met de gezwommen tijden van Jolijn en Thijs. De videobeelden, geanalyseerd door de zwemmers zelf, leverden bovendien weer nuttige informatie.

Voor de volledige uitslagen, tijden en tussentijden zie Zwemkroniek.com en de website van de KNZB.