Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Trainingsstage Como, ItaliŽ, juli/augustus 2004

Auteur: Thijs van Valkengoed

Zondag 18 juli was het eindelijk zover. We gingen richting Como (ItaliŽ) voor het laatste trainingskamp voor de Olympische Spelen. De gehele zwemploeg vertrok van Schiphol naar ItaliŽ. We vlogen richting Milaan en daar gingen we met een bus naar Como.

Como ligt aan het Comomeer en tussen de uitlopers van de Alpen. Vanuit het hotel hebben we een mooi uitzicht over Como en het meer aan de ene kant en de bergen aan de andere kant. We trainden in twee verschillende zwembaden. Een in Como, een binnenbad, en het andere net over de grens in Chaisso (Zwitserland), een buitenbad. Na twee iets rustigere weken ging het er in de eerste trainingsweek weer hard aan toe. Doordat we iets rustiger aangedaan in de thuisperiode kwam er een boel vermoeidheid naar boven. Aan het begin van de week had ik daardoor moeten uitgerust aan de start van de trainingen te verschijnen. In de loop van de week en na heel wat slapen ging dat al een stuk beter. Woensdagmiddag hadden we een rustmiddag en na de zaterdagochtendtraining genoten we anderhalve dag rust. Zaterdag hadden we niet het beste weer van de week. De hele week was het lekker warm en zonnig, behalve zaterdag. Zaterdagochtend omweerde het en regende het ontzettend hard. De bliksem zorgde zelfs voor lichtuitval in het zwembad! Zaterdagavond gingen we met het hele team uit eten bij een Pizzeria. De huisspecialiteit was pizza per meter. We bestelden samen wel 4 meter pizza! Na een gezellige zaterdagavond genoten we zondag van het verbeterde weer en de rust.

De tweede week in Como stond in het teken van de aanloop op de taper. Eindelijk komt de taper in de buurt! Dat werd wel tijd na een half jaar keihard trainen voor de Spelen. Deze week deden we minder zware prikkels op het gebied van uithouding en zware prikkels op het gebied van het vermogen. Dat betekent dus minder meters en meer op hoge snelheid en techniek trainen. Dat was dus een aantal trainingen flink verzuren...! Daarnaast gingen we deze week nog wel verder met de krachttrainingen en training voor de rug- en buikspieren. De krachttraining is de laatste weken ook meer gericht op snelkracht dan op maximale (explosieve) kracht. Deze week hadden we ook vast twee zwemtrainingen minder dan in normale trainingsweken. Het zwemmen gaat steeds beter en ik ga met een goed gevoel de taper in. En dat alleen al door een beetje extra rust. Zaterdagmiddag en zondag waren we de hele dag vrij om verder uit te rusten en te genieten van het weer. Zaterdag ging een aantal zwemmers naar Milaan om wat te shoppen en anderen gingen naar een steiger aan het Comomeer, van de locale zwemclub, om daar in de zon te liggen en een duik in het meer te nemen. Daarnaast was Inge de Bruijn 's middags gearriveerd om ons team compleet te maken. Zondag genoten de meeste van ons tevens van het lekkere weer op de steiger.

De laatste week in Como was de taper toch echt begonnen. Na een half jaar voorbereiding kwam er ontzetten veel vermoeidheid uit mijn lichaam. Daardoor zwom ik in de trainingen iets minder hard dan in de tweede week van het trainingskamp. Door de korte trainingen heb ik wel de gelegenheid om veel te rusten en daar heb ik ook dankbaar gebruik van gemaakt! Op vrijdag vertrokken we van het vliegveld in Milaan naar Athene om ons daar in het Olympisch dorp te installeren.