Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Van Valkengoedjes scoren in Aachen

Auteur: Thijs van Valkengoed

Van vrijdagavond 12 oktober tot en met zondagmiddag 14 oktober vond het 38ste Internationales Schwimm-Festival van Aachen plaats. Het programma werd in vijf sessies afgewerkt. Net als vele andere jaren deden Jolijn en ik ook weer mee.

Onze reis naar Aachen begon vrijdagmiddag rond één uur. In Noord-Nederland was de herfstvakantie begonnen en dat betekende aardig drukke snelwegen. Met name tussen Utrecht en Eindhoven moesten we een flink stuk in de file rijden. Toch kwamen we op tijd aan bij ons gastgezin, de familie Wieden. Daar komen wij al vele jaren en ook dit jaar was de verzorging weer op en top geregeld!

Eerste sessie
Vervolgens gingen wij door naar het zwembad. Daar aangekomen doken wij in een rustig bad. Langzaam maar zeker druppelden er steeds meer andere ploegen het zwembad binnen. Tijdens het inzwemmen werd het steeds drukker, maar doordat het inzwemmen 90 minuten duurde had je alle tijd en dus ook alle ruimte om een goede warming up te doen.

Na het inzwemmen beet ik het spits af op de 400 meter wisselslag. Helaas was ik in de week voorafgaand aan de wedstrijd een beetje ziek geweest en had ik daar flink last van. Na 50 meter wilde mijn lichaam eigenlijk niet meer vooruit en ik heb toen mijn best gedaan om technisch zo goed mogelijk te blijven zwemmen. Dit leverde mij een tijd van 4.37.71 op, enkele seconden boven mijn persoonlijk record.

Vervolgens was het de beurt aan Jolijn. Na een goede opening op de vlinderslag, een mooie rugslag, een snelle schoolslag en een solide borstcrawl zette Jolijn een nieuw persoonlijk record neer van 4.51.75. De betekende tevens een mooie tweede plek!

Tweede sessie
Na zaterdagochtend lekker uitgeslapen te hebben begon het inzwemmen van de tweede sessie om half twaalf. Dit was erg prettig, aangezien de sessie van vrijdag tot half tien in de avond had geduurd.
In de tweede sessie werden naast de sprintnummers (de 50-meternummers en de 100 meter wisselslag), de 200 meter rugslag, schoolslag en vlinderslag gezwommen. De 200 meternummers waren directe finales en van de sprintnummers werden in de avond de finales verzwommen.

Jolijn zwom een vol en zwaar programma. Ze startte met de 50 meter vlinderslag. Daarop zwom ze naar een zesde plek in 0.28.33. Gezien het drukke programma, had Jolijn de finale hiervan afgezegd. Vervolgens moest ze aan de bak op de 200 meter schoolslag. Hierop streed ze in een mooi gevecht om het goud. Helaas moest ze haar meerdere erkennen in Birte Steven, maar het leverde wel een prima persoonlijk record van 2.31.00 op. Vervolgens zwom Jolijn de 50 meter schoolslag. Daarop ging ze als eerste door naar de finale met een mooie tijd van 0.32.33. Haar vierde start was op de 50 meter vrije slag, waarop ze net als op de 50 vlinder naar een zesde tijd zwom. De 0.26.18, die ze op de klokken bracht, was wederom goed voor een finaleplaats, maar ook deze moest ze helaas afzeggen. De laatste afstand van deze sessie was voor Jolijn de 100 meter wisselslag. Ze zwom vrij gemakkelijk naar 1.03.36 en dat betekende de tweede serietijd.

Zelf startte ik deze ochtend niet zoveel als Jolijn. Ik had ervoor gekozen twee 200 meternummers te zwemmen, de schoolslag en de rugslag. Zodoende had ik twee mooie afstanden om goed mijn inhoud te trainen en te testen. Op de 200 meter schoolslag zwom ik in juni nog naar 2.14.22, terwijl ik getaperd was. Nu zwom ik naar 2.14.82, vol in training. Dit betekende een mooie stap voorwaarts en een bronzen plak. Op de 200 meter rugslag zwom ik naar 2.11.29, tevens een goede tijd op dit moment in het seizoen.

Nog meer WVZers in Aachen
Zaterdag waren onze clubgenoten Ellen van de Velde, Maaike van den Brand en Marcel Thijsse ook in Aachen om een leuke zwemdag te hebben en goede tijden neer te zetten. Maaike zwom de 50 vlinder in 30.09 en de 50 vrij in 27.00. Ellen had de 50 school op het programma (finale 33.18, 5de plaats) en ook de 100 wissel (1.09.13). Marcel kwam op de 400 vrij met een PR van 4.05.53 uit het water.

Derde sessie
Zaterdagavond begon de derde sessie. Hierbij werden de finales van de sprintnummers gezwommen. De aankleding van de finales is altijd super. Na het oplopen worden alle finalisten in de spotlights gezet en voorgesteld aan het publiek. Het voorstellen blijft niet alleen bij de naam, ook enkele wetenswaardigheden uit de zwemcarrière van de zwemmers worden genoemd.

Jolijn ging deze sessie van start met de finale van de 50 meter schoolslag. Hierop zwom ze overtuigend naar de gouden plak. Dat deed ze in een tijd van 0.31.57 en dat was slechts 0,16 seconden boven het festivalrecord van Madelon Baans. Ook zat ze hierbij erg dicht bij haar persoonlijk record van 0.31.38 en wederom onder de EK korte baan limiet. Hoewel het niet meer mogelijk is om limieten te zwemmen, zijn deze tijden een zeer goede referentie om te kijken hoe sterk een gezwommen tijd is.
De tweede finale waarop Jolijn aan de start verscheen was de 100 meter wisselslag. In deze race zwom Jolijn ongetaperd naar een persoonlijk record van 1.02.40. Hiermee bevestigde Jolijn haar vorm, want ook deze tijd was onder de limiet voor de EK korte baan. Op deze afstand veroverde ze tevens een zilveren plak.

Vierde sessie
Zondag ging de wekker helaas aardig vroeg, want het inzwemmen begon om acht uur. Gelukkig was er weer anderhalf uur inzwemmen, want het was behoorlijk druk. In deze sessie werden op alle afstanden series gezwommen. Het programma bestond uit alle 100 meter nummers (exclusief de 100 meter wisselslag) en twee 200-meternummers, de wisselslag en de vrije slag. Het belangrijkste was dan ook het bemachtigen van een plaatsje in de finale in het sterke deelnemersveld.

Jolijn zwom deze ochtend de 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag. Op de schoolslag zwom ze naar een tijd van 1.11.79 en daarmee plaatste ze zich als vijfde voor de finale. Op de 200 meter wisselslag ging Jolijn als tweede door naar de finale. Ditmaal in een tijd van 2.19.93.

Ik startte op dezelfde onderdelen als Jolijn. Op de schoolslag en de wisselslag ging ik als vierde door naar de finale. Dat deed ik in 1.04.03 op de schoolslag en 2.07.19 op de wisselslag.

Vijfde sessie
In de laatste sessie van het toernooi in Aachen stonden de finales van de ochtendseries centraal. Ook deze finale was super aangekleed en iedereen was klaar om voor de laatste paar keer te racen.

Jolijn zwom in de finales van de 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag zeer sterk. Op de schoolslag zwom ze van start tot finish vooraan en tikte aan in een tijd van 1.08.89, vlak boven haar persoonlijk record en onder de vormbehoud voor Debrecen.
De 200 meter wisselslag ontpopte zich tot een ware titanenstrijd tussen Jolijn en Hinkelien Schreuder. Schreuder bouwde natuurlijk de lichte voorsprong van de vlinderslag op de rugslag uit, maar vervolgens kwam Jolijn sterk terug op de schoolslag. Aan het begin van de vrije slag was het voordeel voor Hinkelien nog maar één meter. Tijdens deze laatste 50 meter leek het erop dat de aanval van Jolijn net niet sterk genoeg was om de gouden plak voor zich op te eisen, maar door een goede finish pakte ze hem toch! Het verschil: 0,05 seconde. De klok stond stil op 2.15.48 en dat betekende dat ze weer onder de EK vormbehoudeis was gedoken.

Zelf zwom ik in de finales helaas niet naar medailles. Op de 100 met schoolslag zwom ik naar een vierde plek in 1.01.63. Deze tijd betekende een verbetering van mijn beste seizoenstijd met bijna één seconde! Daarnaast betekende dit voor mijn de één na snelste tijd die ik ooit in Aachen had gezwommen. Robin van Aggele zwom op deze afstand een nieuw NR van 0.58.89 en pakte daarmee het goud in een supertijd!
Op de 200 meter wisselslag zwom ik tevens naar een vierde plek. Ik stopte de klok op 2.04.88, mijn snelste tijd ooit in Aachen.

Terugkijken op het ISF
Al met al kunnen de ‘Van Valkengoedjes’ terugkijken op een succesvol weekend in Aachen. Jolijn produceerde toptijden en bevestigde haar vorm. Daarnaast werd ze derde in het sprintklassement, tweede in het schoolslagklassement en won ze het wisselslagklassement. Zelf kijk ik terug op een weekend waarin ik elke dag beter ging zwemmen en mijn lichaam zich herstelde van een paar dagen ziekte in de week ervoor. Bovendien werd ik derde in het schoolslagklassement. Dit alles betekent een mooie stap voorwaarts naar onze piekwedstrijden in december van dit jaar!

Het weekendje Aachen betekende ook verbetering van clubrecords (CR) en kringrecords (KR) . Jolijn verbeterde records op de volgende afstanden:
100 meter wisselslag (2x CR en 2x KR)
200 meter wisselslag (CR en KR)
400 meter wisselslag (CR en KR)
50 meter schoolslag (2x KR)
100 meter schoolslag (CR en KR)
200 meter schoolslag (CR en KR)
50 meter vlinderslag (CR en KR)

In totaal dus 6 clubrecords en 9 kringrecords. Enkele clubrecords waren stokoud. De 200m schoolslag stond sinds 1984 op naam van Annemarie van Schijndel en de 400m wisselslag stond sinds 1992 en was gezwommen door Linda v.d. Bosch.

Ik verbeterde 4 keer een clubrecord en 4 keer een kringrecord:
100 meter schoolslag (CR en KR)
200 meter schoolslag (CR en KR)
200 meter wisselslag (2x CR en 2x KR)

Als klap op de vuurpijl konden wij na het weekend ook nog een nieuw lid van Club 4V (Vrienden van Van Valkengoed) verwelkomen!

Meer informatie over het Internationales Schwimm-Festival in Aachen vindt u op hun website: http://www.asv06.de/isf/main/index.htm.