Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

FINA-tabel, LEN-tabel, Aachen en meer

Auteur: Yvonne van Valkengoed

De hoogste punten van Aachen zetten mij aan het denken. In de pers werd de FINA-tabel genoemd, terwijl ik toch duidelijk in de uitslagen van Aachen LEN-tabel had zien staan en er ook in het zwembad werd verteld, dat de puntentelling tot stand was gekomen met de LEN-tabel. Kortom, de vraag wierp zich op wat het verschil was.

FINA staat voor de wereldzwembond (Fédération Internationale de Natation) en LEN staat voor de Europese zwembond (Lique Européenne de Natation). Op de website van de FINA kon ik van alles vinden over de FINA-tabel. Hoe hij tot stand is gekomen, hoe de formule is om de punten van de korte baan en lange baan te berekenen, noem maar op. Nu nog op zoek dus naar de puntentelling van de LEN-tabel. Nergens te vinden. Niet met googelen, niet op de website van de LEN. Sterker nog, op de website van de LEN wordt ook alleen maar gesproken over de FINA-tabel en kun je dezelfde gegevens vinden als bij de FINA.

Ik kwam er al snel achter, dat de punten in Aachen heel anders zouden zijn geweest met berekening van de FINA-tabel. Het blijkt dan ook dat we duidelijk onderscheid moeten maken tussen de punten van de verschillende tabellen.

De FINA-tabel werd voor het eerst vastgesteld na de Olympische Spelen van 2004 en zal opnieuw worden berekend na de Spelen van Beijing. Het uitgangspunt van de tabel is de top tien op de wereldranglijst aller tijden op het moment van vaststellen.

Er wordt uitgegaan van 1000 punten. Zit je er boven, dan is jouw tijd vergeleken met de top tien aller tijden dus goed te noemen. In 2008 komt er een nieuwe berekening, gebaseerd op de top tien van dat moment. Jouw tijd van nu zal dan ongetwijfeld een ander puntentotaal krijgen, omdat in vier jaar het gemiddelde van de top tien sneller is geworden.

Voor de statistici onder ons, op de site van de FINA kun je de formule voor berekening vinden en ook de tools om het op de computer te installeren. Verder een uitgebreide tabel met tijden en punten. Op de website van de LEN is eveneens uitgebreide informatie over de FINA-tabel te vinden. Ik neem daarom aan, dat de LEN ook de FINA-tabel hanteert.

Ik kan me zo voorstellen, dat de LEN-tabel gebaseerd is op een vergelijkbaar systeem voor Europese tijden, maar nogmaals, het is niet te vinden. Op het ISF Aachen is, zoals reeds vermeld, de LEN-tabel toegepast. Op de website van het ISF kun je deze informatie vinden.

Even vergelijken dan maar. Pakken we de tijden van Aachen van Robin van Aggele en Ranomi Kromowidjojo op respectievelijk de 100 school (NR) en 50 rug (Jaargangsrecord). Zij wonnen de prijzen voor de hoogste LEN-punten, Robin 1024, Ranomi 1030.

Gaan we naar de FINA-tabel. Dan krijgt Robin 966 punten en komt Ranomi uit op 924, een compleet ander beeld. Ik werd dan ook nieuwsgierig naar de punten van de andere resultaten van het toernooi. Op zoek naar meer uitslagen van Aachen dus.

De 50 vlinder van Inge Dekker levert 1033 punten op, haar 100 vrij 968 punten. De 50 vrij van Marleen Veldhuis is 1027 punten waard.
Wat de mannen betreft, de 100 wissel van de Duitser Jens Thiele levert 976 punten op.

Al met al kun je dan ook concluderen, dat er een groot verschil is tussen de FINA- en de LEN-tabel. Tweede conclusie is, dat bijna altijd de FINA-tabel wordt gehanteerd.

In Aachen werd ook de LEN-tabel gebruikt voor de klassementen, met uitzondering van het sprintklassement. Bij de sprintnummers waren namelijk de plaatsen 1 t/m 10 bepalend voor het puntentotaal.

Het is opvallend, dat het lijkt of op de sprint (en soms op de 100 meternummers) gemakkelijker een hoge score behaald kan worden dan op de langere nummers. Of is dat een Nederlands fenomeen?