Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Spelen Athene, Griekenland, 2004

Auteur: Thijs van Valkengoed

Helaas mag ik geen verslag doen en foto's plaatsen van de Olympische Spelen. Wel mag ik u op de hoogte stellen van mijn eigen prestaties. Zo zijn de regels van het Internationale Olympisch Comitť (IOC).

Op de eerste dag (zaterdag) van de Spelen was het zover: de 100m. schoolslag. In de series zwom ik een tijd van 1.02.03. Deze tijd was voldoende om als 14de door te gaan naar de halve finales. De tijd viel helaas wat tegen, maar er zaten geen grote fouten in. Het ging 'gewoon' niet zo snel. In de halve finale zwom ik een soortgelijke race. Nu zwom ik een tijd van 1.02.36, dat was de 16de tijd en niet voldoende om door te gaan naar de finale. Om in de finale te komen had ik een klein pr (1.0.52 om 1.01.3) nodig gehad, maar dat zat er nu nog niet in. In de finale bleek een tijd onder de 1.01 voldoende voor een medaille. De langzaamste in de finale zwom 1.02.42.

Dinsdag kwam mijn tweede afstand aan de beurt, de 200m. schoolslag. In de series ging ik zeer goed van start. Ik keerde op 50m. als eerste. Op 100m. als 2de in een opening van 1.03.9 (0,6 sec. boven de opening van mijn pr-race). Voor een ochtendrace is dat een zeer sterke opening. Op 140m. begon in helaas al te verzuren. Hoewel ik nog als 2de keerde, verzuurde ik in de laatste 50m. zo erg, dat de rest van het veld mij inhaalde. Normaal gesproken begin ik pas op 185m. te verzuren, maar dat was nu dus heel anders. Door mijn laatste 50m. kwam ik niet uit op een tijd van net onder de 2.14, zoals je kon denken uit de eerste 150 meter, maar op een tijd van 2.16.80. Dat was niet genoeg voor een halve finale plaats. Ik eindigde 26ste. Ik was niet de enige die in de series werd uitgeschakeld. Ook Hugues Duboscq (3de 100m. schoolslag), Dimitri Komornikov (oud wereldrecordhouder en huidig Europees recordhouder 200m. schoolslag) en Morgan Knabe werden uitgeschakeld. In de finales moest je onder de 2.11 zwemmen voor een medaille. Ondanks dat mijn tijden niet voldoende waren voor de finale, waren ze wel voldoende voor vormbehoud voor de Europese Kampioenschappen korte baan in december in Wenen.

Zaterdagochtend werd ik wakker met griep. Waarschijnlijk sluimerde dit al een paar dagen en na twee avonden wat later gaan slapen brak het uit. Helaas kon ik daardoor paar dagen niet in de verschillende stadions zitten om de Nederlanders aan te moedigen.

Voor overige informatie, resultaten en foto's verwijs ik u door naar:
- www.sport.nl; De officiŽle site van NOC*NSF over het Nederlands Olympisch Team