Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Clubkampioenschappen De Dolfijn: Amsterdam zwemwedstrijd, september 2004

Auteur: Thijs van Valkengoed

Zondag 12 september werden de clubkampioenschappen van De Dolfijn SPAX gehouden. De clubkampioenschappen van De Dolfijn worden bij de heren al sinds 1917 georganiseerd. De winnaar krijgt de harts wisselprijs voor 1 jaar mee naar huis. De harts wisselprijs is een mooi hartskruis. De eerste kampioenen zwommen een klassement van 3x40 meter. Later bestond het klassement uit 3x50 meter. Wat daarna het klassement in ging houden weet ik niet. Op de doos van het harts kruis staat daarna alleen het clubkampioenschap vermeld.

Vorig jaar mocht ik voor het eerst het kruis mee naar huis nemen. Toen moesten de zwemmers zich voor de 100m. wisselslagfinale plaatsen door bij de beste 8 zwemmers op de vier 50m. nummers (vlinderslag, rugslag, schoolslag en vrije slag) te horen. Dit jaar was het anders. Eerst werden de vier 50m. nummers gezwommen. Deze tijden werden bij elkaar opgeteld en de 6 snelste zwemmers mochten 400m. wisselslag zwemmer. De tijd van de 400m. wisselslag werd vervolgens door twee gedeeld en opgeteld bij de totaaltijd van de 50m. nummers. Degene die dan de snelste tijd had werd clubkampioen.

We startten met de 50m. schoolslag. Deze afstand won ik in 0.29.44. Vervolgens zwommen we 50m. rugslag. Hierop zwom ik een pr van 0.28.57 (3de). Daarna was de 50m. vlinderslag aan bod en ook daarop zwom ik een klein pr, 0.26.71 (3de). Tenslotte zwommen we 50m. vrije slag. Ik zwom een tijd van 0.24.85 (5de), een pr. Met de som van deze tijden was ik net iets meer dan een halve seconde sneller dan nummers 2 en 3, Sander Ganzevles en Remko de Jong.

Op de 400m. wisselslag zou ik van Sander waarschijnlijk veel concurrentie krijgen, maar hij meldde zich wegens ziekte af. In de 400m. wisselslag finale zwom ik een pr van 4.33.33. Met die tijd won ik de finale en werd ik clubkampioen!

Bij de dames had mijn zus Jolijn ook kans om clubkampioene te worden. Zij had meer concurrentie en het was een spannende strijd! Jolijn ging als snelste de finale van de 400m. wisselslag in. Op de eerste 100m. ging het veld aardig gelijk op, daarna liep Chrisje Moes een stuk uit op de rugslag. Op de schoolslag kwam Jolijn naar voren, pakte de leiding en sloeg een flink gat met de concurrentie. Op de laatste 100m. hield Jolijn haar voorsprong en zwom naar het clubkampioenschap bij de dames! Dat deed ze zelfs in een persoonlijk record van 5.07.84. Het was top om als zus en broer het clubkampioenschap van De Dolfijn binnen te halen!