Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

De Week van het Leren 2004: Groot Lelystads Dictee

Auteur: Thijs van Valkengoed

De Week van het Leren vond dit jaar plaats van 4 tot en met 11 september en was primair een informatiecampagne. De campagne bestond uit een landelijk deel en een regionaal deel. Regionaal organiseerde de gemeente Lelystad het 'Groot Lelystads Dictee'. Hiervoor was ik door de gemeente, als Olympiaganger, uitgenodigd om plaats te nemen bij de prominenten. Hoewel mijn spelling niet super is, vond ik het leuk om mee te doen.

Leren doe je overal en altijd: op school, maar ook in je vrije tijd en tijdens je werk. Met leren ben je eigenlijk nooit klaar. Met de Week van het Leren wordt de aandacht gevestigd op het leren van volwassenen.
Het doel van de Week van het Leren is om de kennis van volwassenen over de vele mogelijkheden om te (blijven) leren te vergroten.
Gelukkig is leren al lang niet alleen meer voorbehouden aan het klaslokaal. Leren op de werkplek en in privé-sfeer wordt steeds belangrijker. Leren doe je overal en een leven lang.

Het 'Groot Lelystads Dictee' zou in eerste instantie worden voorgelezen door burgemeester Leeuwe, maar hij heeft een maand rust in moeten lassen, vanwege hartklachten. Het gaat nu al weer beter met hem. De burgemeester werd vervangen door wethouder Tjeerd van der Zwan. Hij las het Lelystads Dictee in gepast tempo voor. Als u thuis wilt oefenen, kunt u het dictee hier downloaden. Ik vond het een pittig dictee en maakte dan ook een aardig aantal fouten. Aan het einde van het dictee trok de jury zich terug met de dictees van 20 prominente en 20 niet-prominente Lelystedelingen. In de tijd dat de jury de dictees nakeek, konden wij een drankje en een paar nootjes nuttigen.

Na ongeveer 15 minuten kwam de jury met de uitslag. Het aantal fouten varieerde van acht tot zesenzestig fouten. De winnares, Dieuwertje Zantingh van het CDA, ontving een wisselbeker en een mooie pen. Daarna kreeg iedereen zijn of haar dictee terug. Belangstellenden voor het aantal fouten in mijn dictee kunnen contact met mij opnemen...