Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Trainingskamp Lignano, Italië, 13-27 januari 2008

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op zondag 13 januari verzamelde een deel van de Nederlandse zwemploeg zich rond het middaguur op Schiphol. Na het inchecken moesten we nog even wachten voor ons vliegtuig vertrok naar Italië. Daarbij kwam dat het vliegtuig enige vertraging had opgelopen.

Uiteindelijk vertrokken we rond 15 uur, een half uurtje later dan gepland. De vlucht verliep voorspoedig. Rond kwart voor vijf landden we op het vliegveld van Venetië. Vanaf dat vliegtuig werden we met een busje opgehaald. Onze groep bestond uit 19 personen en het busje was geschikt voor 19 personen. Dat was dus wel enigszins krap. Een paar tassen moesten in het gangpad geplaatst worden, maar voor de rest van de koffers en tassen was er plek in het karretje.

Na een ritje van ongeveer 1,5 uur kwamen we bij het hotel in Lignano aan. Het hotel ligt tegenover het zwembad. Het zwembad heeft een 8 banen 50 meter bad en een 6 banen 25 meter bad. Daarnaast is er een tribune en een krachtruimte. Het is dus van alle gemakken voorzien. Ook is het zwembad voorzien van een draadloos internet, waar wij gratis gebruik van kunnen maken.

De ploeg is ingedeeld in verschillende groepen. Jolijn en ik zijn ingedeeld bij Martijn van den Maagdenberg. Daar trainen ook de lange afstand en open water zwemmers: Job Kienhuis, Linsy Heister en Maaike Waaijer. Ook Thomas Felten, Arjen van der Meulen en Bastiaan Tamminga trainen onder leiding van Martijn. De zwemmers van NZA trainen onder Hans Elzerman. De zijn Bas van Velthoven, Joost Reijns, Stefan de Die en Tessa Brouwer. Zij worden aangevuld met Eline Boers, Lenneke van Schaik en John Keetman.

De komende twee weken lig ik samen met Thomas op de kamer. Onze kamer zal druk door ons bezocht worden. Naast het trainen hebben we namelijk ook veel rust nodig. De rust zal uiteraard uit slapen bestaan, maar er zal ook veel gelezen en film gekeken worden.

Dit trainingskamp ligt de nadruk op het aerobe uithoudingsvermogen. Dat betekend dus veel lange afstanden. Voor de ‘verandering’ doen Jolijn en ik daar een groot deel van in schoolslag. We zwemmen op de programma’s die we hebben meegekregen van Mark Faber. In de krachttraining ligt de nadruk meer op het anaerobe uithoudingsvermogen. De krachttraining zorgt dus voor veel zwaar werk en veel verzuring. Een ideale mix om het lichaam goed te ‘pijnigen’, vermoeid te maken en bovenal verder te trainen, zodat we straks super aan de start van de EK verschijnen.

Cyclus 1
De eerste cyclus bestond uit veel zwemmeters, verdeeld over 5 trainingen en twee krachttrainingen. Op de eerste training werden wij al meteen verrast met 2,6 kilometer aan schoolslag(oefeningen). Dat besloeg de helft van de totale training! Daarna volgde een krachttraining, waarin we een maximaaltest deden om te bepalen welke gewichten wij in de volgende krachttrainingen moesten gebruiken. Een goed begin dus! Dat goede begin zorgde natuurlijk wel voor de nodige spierpijn.

Na de eerste cyclus hadden we gelukkig een rustmiddag om bij te komen. De rustmiddag wordt meestal gebruik om even naar de supermarkt of het stadje te gaan en vooral om lekker te relaxen. De eerste cyclus bestond uit 3 dagen. De tweede cyclus bestond ook uit 3 dagen en vervolgens een dag rust.

Cyclus 2
De eerste week zit erop en we zijn een heleboel meters verder. Deze week stond er in totaal ruim 60 kilometer op het programma. Jolijn en ik hebben dat helaas net niet gehaald. Zelf was ik op dinsdag niet helemaal fit en moest een gedeelte van de training missen. Jolijn bleek nog niet helemaal fit en dat brak haar aan het einde van de week een beetje op. Hierdoor moest ze ook even gas terugnemen. Al met al wel veel meters gemaakt, waarvan dus veel in schoolslag. De afgelopen cyclus hadden we in totaal wederom 5 zwemtrainingen. Daarnaast deden we nog 1 krachttraining.

Uit eten
Aan het einde van de eerste week gingen we met z'n allen uit eten in het centrum. Onderweg naar het restaurant viel al meteen op dat Lignano een duidelijke badplaats is. Er zijn veel hotels en appartementen. De appartementen zijn ook te koop. Het is blijkbaar een druk bezochte plek in de zomer en vooral onder Duitsers, want de appartementen worden in het Duits aangeboden met grote letters op de winkels.

Na even een verkeerde afslag genomen te hebben, kwamen uiteindelijk toch bij de pizzaria aan. De echte Italiaanse pizza’s lieten wij ons goed smaken en natuurlijk ging er weer veel eten bij de zwemmers naar binnen. Doordat we hier zoveel trainen, verbranden we ook heel veel energie en dat moet worden aangevuld. Doe je dat niet, dan val je af en verlies je je weerstand. Daarnaast kan je lichaam zonder voldoende voedingsstoffen ook niet goed herstellen. Zelf train ik hier zo’n 25 uur in de week. De lange afstandzwemmers maken zelfs nog meer uren. Na gezellig nog even nagetafeld te hebben gingen sommigen nog even een Italiaans ijsje eten en de rest ging terug naar het hotel. Daar aangekomen deden we nog even een spelletje of keken een filmpje en gingen we weer vroeg naar bed.

De rustdag op zondag werd ingevuld als menig andere rustdag. Een bezoekje aan de supermarkt in het centrum, een wandelingetje, (computer)spelletjes, internetten, filmpje kijken, lezen en vooral veel rusten. Het lijf moet zich weer goed kunnen opladen.

Cyclus 3
Maandagochtend ging de wekker toch weer te vroeg. Hoewel de trainingstijden hier erg aangenaam zijn (zwemmen van 9.00 tot 11.00 en van 17.00 tot 19.00), zou je het liefste toch in je bed blijven liggen. Ook deze week staat voor Jolijn en mij in het teken van het maken van veel meters. Vooral de eerste cyclus stonden er weer veel kilometers op het programma. Vanaf woensdag dan gaan de meters weer iets terug. De trainingen komen we goed door. Het is wel goed te merken dat de vermoeidheid zich opstapelt.

De vermoeidheid stapelt zich namelijk op wanneer je nog niet volledig van de vorige training(en) hersteld bent. Dit is gebaseerd op verschillende trainingsprincipes. Het eerste principe is, dat je van trainen in eerste instantie slechter wordt. Vervolgens herstelt je lichaam en die herstelt net iets sterker dan voor de training, want het lichaam is slim en wil niet nog een keer zo ‘op z’n donder krijgen’.
Als je weer traint voor je volledig herstel bent, dan bouw je vermoeidheid op. Deze vermoeidheid kun je laten opstapelen totdat je ongeveer 2 tot 4 weken voor een belangrijke wedstrijd zit. Als je dan voldoende rust neemt, dan herstel je lichaam tot een extreem hoog niveau en kun je topprestaties neerzetten. Die laatste rustperiode heet de taper. Over een tijdje zal ik een column schrijven over trainen, vermoeidheid, herstel en pieken.


Woensdagmiddag hadden we wederom een rustmiddag. Ik besloot de omgeving te verkennen en tijdens mijn wandeling kwam ik langs tennisbanen, een voetbalveld, een buitenzwembad met glijbanen, een hardloop/mountainbike route en ik was even naar het strand geweest. Verder had ik nog wat spelletjes gespeeld en geprobeerd mijn laptop weer aan de praat te krijgen. Mijn laptop had namelijk wat kuren en dat was toch wel jammer. Gelukkig besloot hij het woensdagavond weer te doen...

Cyclus 4
De vierde een laatste cyclus kende een beetje minder trainingsmeters per training. Dit was vooral aan het begin van deze cyclus een fijn vooruitzicht, want naarmate het trainingskamp vorderde werden onze lichamen steeds iets vermoeider. Toch hadden Jolijn en ik in de laatste cyclus 25 kilometer gezwommen! Hiermee haalden we dit trainingskamp ongeveer 110 kilometer in totaal! Een heel mooi aantal en een goede basis in aanloop naar de Europese Kampioenschappen.

De tweede week werden we "vergezeld" door de dames van Italiaanse schermploeg. Deze trainden in de sportzaal bij het zwembad. Veel contact tussen ons en de schermsters was er niet. Zij trainden en aten over het algemeen op andere tijden dan wij deden. Toch was het wel grappig om het verschil in training en ‘doen en laten’ te zien. Onze krachttrainingstijden waren overigens op maandag, woensdag en vrijdag van 11.00 tot 12.30. In totaal kwamen we op daarmee op 25 uur trainen per week.

De laatste anderhalve dag
Na de laatste training op zaterdagochtend was het tijd voor rust, spelletjes en het pakken van de tassen. Dit trainingskamp reizen we op zondag naar huis. Toch is het wel prettig dat je alle tijd hebt om je spullen te pakken. ’s Avonds gingen we wederom met z’n alle pizza eten in het centrum.

Op zondag verliep de thuisreis erg voorspoedig. Vanuit het hotel vertrokken we een paar minuten voor op het schema en kwamen we dus ruim op tijd aan op het vliegveld. Daar bleek zelfs dat wij een kwartier te vroeg waren om te kunnen inchecken. Zoiets had ik op al mijn reizen met de zwemploeg nog nooit meegemaakt! Na het inchecken verliep de rest van de reis ook voorspoedig en konden we's avonds weer lekker in ons eigen bedje slapen.