Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Nederlandse Estafette Kampioenschappen 26 september 2004

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op zondag 26 september werden de Nederlandse Estafette Kampioenschappen (NEK) voor Senioren gehouden in Dordrecht. De NEK is altijd een groot spektakel met de beste 16 seniorenploegen van Nederland aan de start. Tijdens de NEK zwemt elke vereniging met zijn team 5 estafettes: 4x100m. wisselslag, 4x100m. rugslag, 4x100m. schoolslag, 4x100m. vlinderslag en 10x100m. vrije slag. Alle totaaltijden worden bij elkaar opgeteld en de ploeg met de snelste tijd is de winnaar. Van De Dolfijn SPAX deed zowel een dames als een heren ploeg mee. Mijn zus Jolijn zwom op 4 van de 5 estafettes mee in de damesploeg en ik deed op alle 5 estafettes mee bij de heren.

Na het inzwemmen ging de wedstrijd van start. Al na de eerste estafette werd duidelijk dat de dames konden gaan voor de eerste plek. Vorig jaar waren de dames nog derde achter de ploegen van PSV en De Whee. Van de eerste vier estafettes wonnen de dames er twee en hadden een voorsprong op nummer 2 van 9 seconden op nummer 2! Op de 10x100m. vrije slag lieten de dames zien waarom ze al 2 nummers hadden gewonnen, want er kwam een 3de winst bij. De dames van De Dolfijn SPAX wonnen zo na 12 jaar weer de titel op de Nederlandse Estafette Kampioenschappen! Ze hadden hun voorsprong zelfs uitgebouwd tot ruim 27 seconden op nummer 2, De Whee. Derde werd PSV.

De herenploeg had meer concurrentie. De ploeg van PSV was favoriet met hun sterke herenploeg. Het begin was goed, winst op de 4x100m. wisselslag, maar daarna won PSV de overige estafettenummers en werd kampioen. Wij gingen met DWK-XCESS uit Barneveld de strijd aan om de tweede plek. Tot aan de laatste estafette was er slechts een klein verschil, maar op de 10x100m. vrije slag tikten wij ruim voor DWK-XCESS aan en pakten het zilver! Een uitstekende prestatie voor onze herengroep! Ook in de totaal score (heren en dames opgeteld) kwam De Dolfijn SPAX goed uit de bus: als sterkste estafette team!