Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Internationale zwemwedstrijd Aachen, Duitsland, oktober 2004

(van onze speciale verslaggever)

Medailles en persoonlijke records voor Jolijn en Thijs van Valkengoed op het 35ste internationale zwemfestival in Aken (ISF-Internationales SchwimmFestival Aachen)

De opening van het zwemseizoen op de korte baan is traditioneel in het Duitse Aken, waar vele nationale en internationale toppers ieder jaar opnieuw aan de start verschijnen. Op de 35ste editie van dit “Internationales SchwimmFestival Aachen” (ISF) konden de Nederlandse toppers zich plaatsen voor de Europese Kampioenschappen korte baan in Wenen, alsmede limieten zwemmen voor de Nederlandse Kampioenschappen.
Hoogtepunten waren de Nederlandse records van Maarten van der Weijden op de 1500 meter vrije slag en de records van Hinkelien Schreuder op de 50 meter rugslag en 100 meter wisselslag. Door bijna alle Nederlanders werden prima tijden of persoonlijke records neergezet, terwijl er ook veel medailles meegenomen zijn vanuit ons buurland. Het ISF was als vanouds perfect georganiseerd en bijzonder sfeervol, kortom de wedstrijd om in oktober op je agenda te hebben.

Ook Jolijn en Thijs van Valkengoed, heersend Sportvrouw en Sportman van Lelystad, waren zeer succesvol. De goede verzorging van de familie Wieden en het gezellige verblijf bij dit “Akense”gastgezin heeft hier ongetwijfeld toe bijgedragen.
Jolijn van Valkengoed vestigde op alle afstanden waarop ze van start ging persoonlijke records. Zij won een zilveren medaille op de 200 meter schoolslag in 2.33.09. Op de 400 meter wisselslag was er brons in 5.01.31, op de 100 meter schoolslag brons in 1.11.27. Ook op de 200 meter wisselslag viste Jolijn een bronzen plak uit het water in 2.19.94.
Broer Thijs wist een persoonlijk record te zwemmen op de 400 meter wisselslag in 4.31.98. Dit leverde hem een bronzen medaille op. Op de 200 meter wisselslag zwom hij eveneens naar brons en wel in 2.05.62. Goud was er op de 100 meter schoolslag (1.01.65) en 200 meter schoolslag (2.14.24). Tot slot evenaarde Van Valkengoed zijn persoonlijk record op de 50 meter schoolslag (0.28.80) en zette hiermee de vierde tijd neer.
Het schoolslagklassement bij de mannen werd in Aken een prooi voor Thijs van Valkengoed, terwijl hij in het wisselslagklassement derde werd. Zus Jolijn eindigde als tweede in het schoolslagklassement en als derde in het wisselslagklassement. Deze klassementen leverden daarbij bovendien nog extra prijzen op.

De “ploeg Hes” verscheen in Aken aan de start met Marleen Veldhuis, Thijs van Valkengoed, Rieneke Schinkel en Bas van Velthoven. Deze zwemmers waren zeer succesvol. Naast Van Valkengoed op de schoolslag wonnen Marleen Veldhuis en Bas van Velthoven het klassement van de vrije slag, terwijl Rieneke Schinkel met de winst van het rugslagklassement naar huis ging. Behalve de reeds genoemde derde plaats voor Van Valkengoed in het wisselslagklassement was er ook voor Veldhuis een prima derde plek, maar dan in het sprintklassement.