Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

NK Amsterdam 2005, 21-24 april

Auteur: Thijs van Valkengoed

Afgelopen weekend presteerden Jolijn en Thijs uitstekend op de Nederlandse Kampioenschappen in Amsterdam. Donderdag 21 april begon het al goed. Jolijn won goud met de 4x200m vrije slag! Bovendien zwom ze meteen een dik persoonlijk record als startzwemster (2.09.10).

Vrijdag 22 april zwommen Jolijn en Thijs allebei de 200 school en ook dat ging goed. Jolijn behaalde een bronzen plak op de 200m schoolslag en won een tweede gouden medaille met de estafette 4x100m vrije slag. Ze zette ook hier een PR op de klokken met 0.59.52. Thijs zwom zijn eerste race van de NK en met 2.14.93 veroverde hij zijn 4de titel op de 200 school op rij.

Zaterdag werd een spannende dag voor beide Lelystedelingen. Jolijn zwom ’s ochtends twee honderdsten boven haar PR en plaatste zich voor de A-finale. Helaas ging dat een beetje langzamer dan ’s ochtends en werd ze vijfde. Met de estafette 4x100m wisselslag behaalde Jolijn een zilveren medaille en zwom een split van 1.13.30.
Thijs ging ’s ochtends al voor een goede tijd. Hij zwom 1.02.09 in de series, dus dik binnen de WK-estafettelimiet (1.02.95), maar net boven de individuele limiet (1.01.70). In de finale pakte Thijs een gouden medaille met een tijd van 1.02.27, jammer genoeg net weer vlak boven de WK-limiet, wel binnen de vormbehoudeis.

De zondag tot slot betekende nog een prima dag voor de Van Valkengoedjes. Jolijn zwom op de 50m schoolslag naar de A-finale, maar kreeg daarin materiaalpech en kon daarom geen mooie tijd neerzetten. Tevens startte Jolijn in de A-finale van de 200m wisselslag, bijna direct na de 50m schoolslag. Desondanks zwom ze een uitstekende race! In een nieuw PRvan 2.23.47 zwom Jolijn naar een zilveren plak en pakte ook een PR mee op de 50 vlinder. Met de 200 wissel besloot Jolijn een wisselvallig, maar toch goed NK.
Haar broertje zwom in de finale van de 50m schoolslag naar een mooie tweede plek. Het was voor Thijs zijn één na snelste race ooit (0.28.96). Vervolgens kwam hij kort daarna ook aan de start op de 200m wisselslag en viste op deze afstand ook het zilver uit het water, 0.01 seconde boven zijn PR (2.06.18).
Zo besloot ook Thijs een goed NK en liet hij duidelijk zien dat hij weer op de juiste weg zit. In eerste instantie leek het erop dat Van Valkengoed zich alsnog zou moeten proberen te kwalificeren voor de WK tijdens de Mare Nostrum Tour, maar na het maandagoverleg besloot de KNZB verschillende talenten toch mee te nemen naar de WK, waaronder Thijs van Valkengoed. Ook de ploeggenoten van het XLence Swimteam Chantal Groot, Marleen Veldhuis en Bas van Velthoven reizen in juli af naar Canada! In mei gaat de gehele ploeg van Fedor Hes op trainingskamp en in juni wordt de Mare Nostrum Tour gezwommen.

De Nederlandse Kampioenschappen waren weer geweldig georganiseerd door de vrijwilligers van De Dolfijn, in samenwerking met de KNZB! Bedankt allemaal!

Voor meer informatie www.zwemkroniek.com, www.swimteam.nl en www.tza.info.