Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Wereldkampioenschappen, Montreal, Canada, 24-31 juli 2005

Auteur: Thijs van Valkengoed

Zondag 17 juli vertrok de Nederlandse ploeg vanuit Ottawa richting Montreal. In Montreal was zwemmer Robin van Aggele al aanwezig en daarmee was de ploeg compleet. Ook open water zwemmers Maarten en Etta van der Weijden en Edith van Dijk waren al in Montreal samen met de dames waterpoloploeg en synchroonzwemsters Sonja en Bianca van der Velden. Edith had op de 5 kilometer vrije slag al gezorgd voor de eerste Nederlandse medaille: een bronzen. Aangekomen in het hotel pakten we onze koffers uit, haalden we onze accreditatie en gingen we eten. Het hotel en het eten lijken op het eerste gezicht ok.

Maandag waren de eerste trainingen in het wedstrijdcomplex. Het wedstrijdbad was voor ons nog niet beschikbaar, maar we konden wel trainen in het 8 banen 50 meterbad ernaast. Dat bevindt zich tussen het wedstrijdbad en het torenbad. De eerste trainingen waren wel wennen. Na bijna twee weken taper zijn nu de dagen gekomen waarop het minder lekker loopt. Gelukkig heb ik dat elke taper. Het betekent dat ik nog flink wat rust nodig heb de komende dagen. Ik heb er nog vijf!

Voor het hotel staan elke dag een aantal demonstranten. Ze demonstreren voor een betere CAO voor hotelpersoneel. Een staking onder het hotelpersoneel was zelfs aangekondigd wanneer de eisen niet ingewilligd werden. Gelukkig staakt ons hotelpersoneel niet! Dinsdagmiddag ging het zwemmen al een stuk beter. Verder haalden De zusjes Van der Velden dinsdags de finale! Helaas had de dames waterpoloploeg de groepswedstrijd tegen Duitsland net verloren.

Woensdag hoefde ik maar een keer te trainen, net als op dinsdag. Het was een vrij rustige training, maar zo langzamerhand zijn wel alle landen gearriveerd. Tijdens de training hoorden we dat Edith van Dijk Wereldkampioene was geworden op de 10 kilometer! Een uitstekende prestatie. Volgens zwom Maarten van der Weijden in de middag naar een uitstekende 5de plek op de 10 kilometer voor de mannen!

Donderdags zwom ik maar een keer. De dames waterpolo haalde de 8ste finales waarin ze moeten uitkomen tegen Griekenland. 's Avonds zwom Bianca van der Velden in de solo finale van het synchroonzwemmen naar een 9de plek. Op vrijdag en zaterdag trainde ik twee keer. De trainingen bestonden voornamelijk uit loszwemmen. Ik had nog wat moeite met snel zwemmen op een hoge slagfrequentie (aantal slagen per minuut), maar op lage slagfrequentie heb ik al behoorlijk wat zwemsnelheid. Vrijdag zwommen Sonja en Bianca van der Velden in de finale van de synchroonduetten. Ze behaalden een mooie 9de plaats.

Op zaterdag startte zowel Edith van Dijk en Maarten van der Weijden aan de 25 kilometer. Edith herhaalde haar kunststukje van de 10 kilometer en behaalde een tweede gouden plak! De aankomst volgorde was nog bijna 3 kwartier een discussiepunt, maar na het bekijken van de foto van de finish besliste de jury in het voordeel van Edith. Bij de heren finishte Maarten als 6de, ook een top prestatie.

Zondag was het dan eindelijk zover: de 100m. schoolslag. Helaas ging het niet zo goed als ik gehoopt had. Ik zwom één seconde boven mijn persoonlijk en Nederlands record en dat was niet genoeg voor een halve finale plaats. Ik werd 30ste. Lennart Stekelenburg zwom naar een 33ste plek. Er waren wel andere Nederlandse successen. Inge Dekker zwom in een persoonlijk record naar tweede serietijd en een halve finale plaats op de 100m. vlinderslag. Ook de dames en heren 4x100m. vrije slag estafetteploegen haalde de finale. Opvallende was de starttechniek en het wereldrecord van Ronald Schoeman op de 50m. vlinderslag (23,01).

's Avonds bereikte Inge de finale op de 100m. vlinderslag als 4de. Ze zwom iets langzamer dan in de series. Daarna volgde de dames estafette en zij haalden met hun uitstekende splittijden net geen podiumplaats. De heren werden achtste in hun finale 4x100m. vrije slag.
Ook de dames waterpoloploeg speelde vandaag. Zij werden in de 8ste finale verslagen door Griekenland en hun rest nu de strijd om de plaatsen 9-12.

Op maandag kwamen Thomas Felten en Madelon Baans in actie. Thomas zwom een stukje boven zijn tijd (1.52.99) op de 200m. vrije slag en haalde niet de halve finales. Madelon kwam tot haar verrassing met 1.10.13 in de buurt van haar persoonlijk record. Madelon had namelijk half jaar achter de rug waarin ze te kampen had met astma en longontstekingen. Helaas was het net niet voldoende om door te gaan naar de halve finale van de 100m. schoolslag. In de middag versloeg het dames waterpoloteam Spanje en ze gaan door naar de wedstrijd om plekken 9 en 10 tegen Cuba.

In de avond was het aan Inge Dekker om te kijken over er een medaille in zat op de 100m. vlinderslag. Helaas zwom ze net wat langzamer dan in de halve finale en werd ze 6de. Super prestaties werden er neergezet door Ronald Schoeman, die weer een wereldrecord zwom op de 50m. vlinderslag en voor het eerst in de geschiedenis onder de 23 seconden dook met 22.96, en Jessica Hardy, die een wereldrecord zwom op de 100m. schoolslag in 1.06.20.

Op dinsdag verscheen alleen Lennart Stekelenburg bij de series aan de start van de Nederlandse ploeg. Op de 50m. schoolslag zwom hij 0,03 seconde boven zijn persoonlijk en Nederlands record. Hij werd met zijn tijd van 28.49 gedeeld 23ste. 's Middags zaten er geen Nederlanders in de finales, maar dat maakte de finales er niet minder spannend om. Zo waren de finales van de 100m. rugslag en schoolslag dames erg leuk om te zien en de finale 200m. vrije slag heren natuurlijk niet te vergeten.

Op woensdagochtend kwamen er 3 van mijn teamgenootjes aan de start. Hinkelien Schreuder was als eerste. Zij haalde op de 50m. rugslag de finale in 29.25. Vervolgens startte Mitja Zastrow op de 100m. vrije slag. Hij bleef met 50.45 boven zijn persoonlijk record en werd uitgeschakeld. Als laatste startte Robin van Aggele op de 200m. wisselslag. Na de opening lag hij voor op Micheal Phelps en hij finishte uiteindelijk als 13de in 2.03.48. De dames van het waterpolo werden uiteindelijk 10de. Zij verloren de wedstrijd tegen Cuba met 10 tegen 11 in de verlenging.

's Avonds zwommen Hinkelien en Robin hun halve finales. Hinkelien raakte een aantal keer de lijn en zwom daardoor 29.61. Dat was de 16de tijd en onvoldoende voor een plekje in de finale. Robin zwom sneller dan in de ochtend. Hij zwom naar een 14de plek in een tijd van 2.02.98.

Donderdagochtend waren de series van de 100m. vrije slag dames met Marleen Veldhuis en de series van de 4x200m. vrije slag estafette dames met Inge Dekker, Femke Heemskerk, Haike van Stralen en Celina Lemmen. Zij werden 11de in 8.10.79. Opvallend was de tijd van Inge. Zij zwom 1.59.95 en was daarmee de 3de Nederlandse zwemster in de geschiedenis die onder de 2 minutengrens dook.

Informatie en uitslagen van de WK vindt u op: www.montreal2005.org, www.omegatiming.com en www.zwemkroniek.com.