Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Update website: Radiostilte en bijpraten

Auteur: Thijs van Valkengoed

Radiostilte en bijpraten

Erg stil op mijn website, dus hoog tijd voor een update. Zoals ik al eerder heb aangegeven, kost mijn stage mij veel tijd en energie. Daarnaast de dagelijkse trainingen en mijn afstudeeropdracht, kortom een druk bestaan waarbij te weinig tijd overblijft voor mijn website. Toch even een korte samenvatting van de laatste maanden.

EK korte baan 2005 Triëst

Allereerst de EK in Triëst, waar ik de 100 en 200 meter schoolslag zwom. De eerste dag stond direct de 100 meter op het programma. Met een 31ste plaats en een tijd van 1.01.31 kon ik niet echt blij zijn, hoewel ik natuurlijk wel wist dat mijn voorbereiding verre van optimaal was geweest en ik ook niet echt een korte baan sprinter ben. De dubbele afstand stond voor de zondag gepland en ik hoopte met een paar extra dagen rust een betere prestatie neer te kunnen zetten. Ook dat lukte niet echt, 2.14.31 was mijn tijd en de klassering de 25ste stek. ’s Morgens zwem ik nooit op mijn snelst, maar ik had toch wel graag harder gewild.

NK korte baan 2005 Amsterdam

Een week later volgde de NK korte baan in mijn eigen Sloterparkbad in Amsterdam. Een paar dagen langer taperen deed wonderen. Met 1.01.03 pakte ik brons op de 100 school. Goud was er op de 200 school in 2.11.79, terwijl de WK-limiet op 2.11.00 stond. Vooral de 200 meter schoolslag ging dus een stuk beter dan de week ervoor.
Helaas was bij de NK nog niet bekend wat de limieten zouden zijn voor de volgende EK korte baan in december in Helsinki.

Op deze NK wilde ik ook eens iets anders zwemmen dan schoolslag en wisselslag. De 200 wissel zwom ik overigens wel in de series om een tijd te zetten voor volgend jaar. Mijn tijd van 2.03.62 zou ’s middags goed geweest zijn voor een zilveren plak. Ik koos echter voor de finale 200 meter vlinderslag. Met een persoonlijk record van 2.06.15 (0.58.92) en een vierde plaats was ik niet ontevreden. Ook op de 200 rug zwom ik naar een vierde plek en een PR. Na 1.00.78 kwam ik op 2.04.55 uit.
Op de 50 school was er een gedeelde vijfde plaats met Niels van der Hoek in een tijd van 0.29.35. In de series zette ik 0.29.10 neer, maar de 50 school net na de 200 rug was een beetje teveel van het goede. Niels en ik komen elkaar al jaren tegen op titeltoernooien, al sinds onze Speedotijd!
Met de ploeg van het XLence Swimteam tot slot veroverden we de nationale titel op de 4 x 100 meter wisselslag! Grappig is de top vijf van de eeuwige ranglijst van Jos op de ZK:

3.34.78 PSV Eindhoven (2002)
(Klaas Erik Zwering, Martin de Wildt, Joris Keizer, Pieter van den Hoogenband)
3.40.37 DWK-XCESS Barneveld (2002)
(Sander Ganzevles, Thijs van Valkengoed, Bastiaan Tamminga, Jeroen van den Berkt)
3.42.30 XLence Swimteam Amersfoort (2005)
(Nick Driebergen, Thijs van Valkengoed, Joost Reijns, Bas van Velthoven)
3.43.11 De Dolfijn SPAX Amsterdam (2003)
(Sander Ganzevles, Thijs van Valkengoed, Ewout Holst, Johan Kenkhuis)
3.47.66 MNC Dordrecht (2001)
(Michiel Kamphuis, Niels van der Hoek, Martijn Zuijdweg, Gijs Damen)

Belangrijke beslissing en transfer

Een belangrijke beslissing werd begin 2006 duidelijk. Ik ging, in overleg met Fedor Hes, anders werken aan mijn zwemcarrière en verder trainen bij TZA onder Martin Truijens. Fedor en ook fysiotherapeute Jaqueline Stoel, vanaf deze plaats bedankt voor de gezamenlijke jaren!

Terug bij TZA, maar dan heel anders. Ook terug naar De Dolfijn en een beetje terug naar oude tijden, namelijk met mijn zus Jolijn samen trainen. We zwommen immers jaren samen bij DWK-XCESS, toen nog onder Mark Faber, iedere dag een retourtje Lelystad - Barneveld.
Eind van het seizoen gaan Martin en ik evalueren. Ik hoop dan ook de Johan Cruyff University afgerond te hebben en vervolgens kijken we hoe we verder gaan. Alle ontwikkelingen binnen het Nederlandse topzwemmen volg ik dan ook op de voet.

Van kwakkelen tot limiet

Jammer genoeg werd januari een kwakkelmaand voor wat betreft mijn gezondheid. In dat licht moet je dan ook de wedstrijdresultaten van Amersfoort en Amsterdam op de 50 meterbaan zien, trainingsresultaten dus.
Maart wordt de maand van trainen met TZA in Portugal onder leiding van Martin en Rick. Even heerlijk concentreren op zwemmen, geen stage met Superkicks (ja, ik cross door het land met de evenementen van Superkicks….), geen studieperikelen enzovoort.
In april hopelijk limieten voor de Europese Kampioenschappen in Boedapest. Op de 100 meter is de limiet 1.02.25, op de 200 is de vereiste tijd 2.15.65. Mooie wedstrijden in Amsterdam en Eindhoven staan daarvoor in april op het programma.
Eind april is er nog een EK limietwedstrijd korte baan in Eindhoven en dus de mogelijkheid om je te kwalificeren voor Helsinki. Kort geleden werden de limieten bekend voor de EK korte baan 2006 en ook voor de WK 2007 in Melbourne.
Last but not least, eind april ga ik naar Axel in de provincie Zeeland om een clinic te geven aan de zwemmers van de jubilerende “ZV De Otters”. Deze zwemvereniging bestaat op 14 april 30 jaar en in het kader van deze festiviteiten vindt ook mijn zwemclinic plaats.