Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

British Open in Sheffield, Groot-BrittanniŽ, 1-6 augustus 2006

Auteur: Thijs van Valkengoed

Van 1 tot en met 6 augustus vonden in Sheffield de ASA (Amateur Swimming Association) Youth & National Championships plaats, zeg maar de Britse Open Kampioenschappen. Dit meerdaagse toernooi is heel anders ingericht dan de Nederlandse Kampioenschappen en heeft net als een grote wedstrijd (EK, WK, OS) series, halve finales en finales.

Op de eerste dag mocht ik meteen aan de bak. Ondanks mijn schouderblessure (waarvoor ik overigens al vanaf het begin door onze fysio Yurrian werd behandeld) en matige voorbereiding zwom ik in de series naar een tijd van 1.03.53. Daarmee kwam ik al dicht in de buurt van de tijden die ik tijdens de Swim Cups liet zien. Met deze tijd ging ik als snelste door naar de halve finales. In die halve finale probeerde ik een snellere tijd neer te zetten, maar helaas was het goede gevoel er nog niet en eindigde ik in 1.03.54. Het betekende wel de derde tijd uit de halve finale.
Een dag later was de finale, daarin zwom ik wel sneller: 1.03.40. Dat was nog niet helemaal wat ik gehoopt had, maar ik won er wel een bronzen plak mee. Helaas betekende het zwemmen van deze races wel dat ik weer meer last kreeg van mijn schouder.

Op donderdag mocht ik opnieuw aan de start verschijnen voor de 200 meter schoolslag. In de series zwom ik net boven de 2.20 en plaatste me als 8ste voor de halve finales. In die halve finale zwom ik al een stukje makkelijker en zette een tijd van 2.19.33 neer. Dat ging aardig ontspannen, maar ik had in de loop van de week steeds meer last gekregen van mijn schouder. Helaas ging het daardoor ook mis in de finale. Ik had me in de series en halve finale gespaard om zo goed mogelijk te presteren in de finale, maar in de finale had zoveel last van mijn schouder dat ik niet 'normaal' kon zwemmen. Toch zette ik een tijd van 2.19.85 neer en werd daarmee zesde. Bij thuiskomst bleek dat ik flink aan mijn schouder geblesseerd was en dat revalidatie maanden gaat duren. Na deze wedstrijd mocht ik 7 augustus eindelijk aan vakantie denken, dat wil zeggen even niet zwemmen. Er moest nog wel gewerkt worden aan afstuderen. Bij thuiskomst ging ik in Lelystad naar de fysio. Even een paar weken rust was voor mijn schouder hard nodig. Ik mocht van mijn fysio na een paar weken wel weer zwemmen en dus meedoen aan de Holland Triathlon eind augustus.