Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

UPC Holland Triathlon 2006

Auteur: Jolijn van Valkengoed

Op zaterdag 26 augustus 2006 deden Thijs en ik mee aan de UPC Holland Triathlon in Almere. Dit evenement vond dit jaar voor de 24ste keer plaats. Er waren verschillende soorten wedstrijden, zoals de Long Distance Classic, het Europees Kampioenschap 03, Tri-together en de Triple Play.

Thijs en ik zaten in het team van Olympisch Netwerk Flevoland, samen met medewerkers van Sportservice Flevoland en de afdelingen sportzaken van Lelystad en Almere. Deze sportievelingen waren Arend Neuteboom, Pieter Frankema, Murk Falkema, Madelon Beek, Jeroen Verburg en Sijmen Hacquebord. Onze coach was Sandra Staats. John Bos, gedeputeerde sportzaken van de provincie Flevoland schoot ons weg en was de hele dag als supporter aanwezig.

Ons team deed mee aan een businessvariant van de Triple Play. Officieel is de Triple Play een estafettevorm over dezelfde afstanden als de Long Distance Classic: de 3 deelnemers starten tegelijk met het zwemmen (1.270 meter) en leggen daarna in estafettevorm ieder 1/3 afstand af van de Long Distance Classic, dus per persoon 60 kilometer fietsen en 14 kilometer lopen.

Het team van Olympisch Netwerk Flevoland bestond uit 8 personen. Oorspronkelijk zouden we met negen personen starten, maar door afzegging van iemand was aan Thijs gevraagd of hij naast het zwemmen ook wilde fietsen. Aangezien Thijs fietsen ook erg leuk vindt, vond hij dat prima.

Op vrijdag 25 augustus hebben wij eerst met z'n allen een kijkje genomen in Almere-Haven om onder andere het parcours te verkennen. Ook kregen we allemaal sportkleding voor ons onderdeel en de zwemmers kregen een wetsuit ter beschikking.

Op zaterdag ging de wekker al om kwart voor 6. Thijs moest namelijk zijn fiets inleveren op de plek waar gewisseld moest worden. Alle wedstrijdvormen van de triathlon beginnen met zwemmen, vervolgens wordt er gefietst en tenslotte gelopen. De start van het zwemmen van de Triple Play was om 9 uur. Arend, Jolijn en Thijs hadden zich om half 9 in een wetsuit gehesen om vervolgens op het Surfstrand te water te gaan. Na 1300 meter kwam Jolijn als tweede van alle zwemmers uit het water en moest de eerste fietser, Pieter, wegsturen. Thijs kwam als derde zwemmer uit het water. Hij had aanvankelijk voorop gelegen, maar door wijziging van het parcours (blauwalg) was het niet duidelijk aangegeven en had Thijs een stuk omgezwommen (ongeveer 400 meter) voordat ingegrepen werd. Arend arriveerde ook dik binnen de gestelde limiet en zodoende werden de zwemtijden bij elkaar opgeteld en kwam er 1 uur, 15 minuten en 37 seconden in de uitslagen.

Nadat Pieter zijn 60 kilometer had gefietst was Murk aan de beurt en die fietste erg hard om vervolgens Thijs weg te sturen. Nadat Thijs had gefietst was de beurt aan de eerste loper, Madelon. Nadat Madelon in de wisselzone was aangekomen wisselde zij met Jeroen en ten slotte nam Sijmen de laatste 14 kilometer voor zijn rekening.

De laatste kilometer moest gezamenlijk gelopen worden, dus met hele team van Olympisch Netwerk Flevoland. We kregen nog extra steun van John Bos, die samen met ons over de finish kwam in een tijd van 10 uur, 7 minuten en 24 seconden. In onze categorie waren we de snelste ploeg.

Zwemmen 01:15:37
Fietser 1 01:53:38
Fietser 2 01:33:17
Fietser 3 01:43:10
Loper 1 01:29:01
Loper 2 01:11:49
Loper 3 00:58:29
Eindtijd 10:07:24

Het meedoen aan de Holland Triathlon was een bijzondere en leuke ervaring en ik vierde hiermee bovendien een zeer speciale vijfentwintigste verjaardag! Voor Thijs en mij was het meedoen aan het zwemonderdeel bovendien onze vuurdoop in "Open Water".

De site van het Olympisch Netwerk Flevoland: www.sportflevo.
De site van de UPC Holland Triathlon: www.upc-hollandtriathlon.nl/nl/ vindt u hier.