Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Trainingsstage Limerick, Ierland, april/mei 2004

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op zondag 25 april verzamelde een gedeelte van het Olympische zwemteam van Nederland rond half 5 op Schiphol. Een andere groep vertrok vanuit Brussel naar Limerick, Ierland. Wij vlogen naar Dublin. Na een vlucht van ongeveer 1,5 uur landde we daar. Vervolgens gingen we met de auto richting Limerick. Limerick ligt aan de westkust van Ierland, 200km van Dublin. Helaas troffen we het niet, de beker finale Hurling (een combinatie van voetbal, rugby, honkbal en handbal) was net afgelopen en de helft van het stadion ging ook richting Limerick. De weg tussen Dublin en Limerick is slechts een provinciale 2-baans weg en er stond dus een enorme file. Na 4,5 uur in de auto zitten kwamen wij rond 2 uur midden in de nacht bij het hotel aan. Dat betekende dus geen ochtendtraining de volgende dag.

Gelukkig liep de rest van de eerste trainingscyclus als een trein en kon ik veel kilometers draaien. Trainingen van 7 km waren geen uitzondering in de eerste week. Er zat zelfs een training van 8 km in. Op de woensdagmiddag, de rustmiddag, konden we even naar de supermarkt om wat inkopen te doen. De supermarkt was slechts 200m. lopen van het hotel waar we zaten. Het hotel was trouwens uitstekend verzorgd. Goede bedden, goed eten en een kwartiertje lopen van het zwembad. Het zwembad is ook een zeer mooi bad (10 banen!) met in hetzelfde gebouwd een enorme gymzaal, waar op de eerste verdieping zelfs een 400m. indoor hardloopbaan is. Verder is het nog in het gebouw een aerobics zaal, cardio met krachttrainingzaal en nog een krachtzaal voor de 'grote' spierbundels.
Op zaterdag hadden we weer een rustmiddag, die kon ik ook goed gebruiken na de enorme hoeveelheid kilometers van de afgelopen week. Gijs Damen, Pieter van den Hoogenband, Jacco Verhaeren, Mandy van Rooden, Johan Methorst en ik maakten gebruik van deze gelegenheid om in de plaatselijke bioscoop Kill Bill Vol. 2 te gaan kijken, een top-film. Daarna gingen we nog even het centrum in om wat te shoppen. 's Avonds gingen we met het team uit eten in het centrum bij een pizzeria. Op zondag genoot ik van lekkere rustdag op het hotel, lekker in bed en zo nu en dan even naar buiten om op een terrasje te gaan zitten.

Maandagochtend was het weer zover, de volgende trainingsweek was begonnen. Deze week mag ik wat bijkomen van 4,5 week keihard trainen, want je kunt niet altijd volle bak gaan. Daarom doen we deze week trainingen met minder meters, maar hogere kwaliteit en meer techniekwerk. Toch was ik woensdagmiddag hard toe aan mijn rustmiddag. Na het grootste gedeelte van mijn tijd, op woensdagmiddag, in mijn bed rondgebracht te hebben, was ik donderdag weer helemaal klaar om er weer tegenaan te gaan.
De laatste paar dagen was heerlijk trainen hier. Helaas zat er op de vrijdagochtend nog een smetje. Drie van de zwemmers waren betrokken bij een ongeval met de auto. Gelukkig kwamen ze er allemaal zonder grote kleerscheuren vanaf. Het leuke nieuws was de Johan Kenkhuis met een Ierse taart op zijn verjaardag werd verrast. 's Avonds vierden we dat nog met een drankje.

Al met al kijk ik terug op een zeer goed verzorgd trainingskamp waar ik erg hard heb kunnen trainen. Ik ga nu vol vertrouwen naar Madrid voor het Europese Kampioenschap. Het EK is dit jaar ondergeschikt aan de Olympische Spelen en ik heb daarom geen gas terug genomen. We zullen zien wat het wordt!