Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Europese Kampioenschappen Madrid, Spanje, mei 2004

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op 8 mei vertrokken we uit Limerick om af te reizen naar Madrid voor de Europese Kampioenschappen van 2004. De reis van Limerick naar Dublin verliep nu een stuk voorspoediger dan de reis naar Limerick toe, geen lange files. Daarna vlogen we naar Dublin, waar we werden opgehaald door onze ploeggenoten die al een week zich in Madrid op de EK hadden voorbereid. Toch duurde onze reis nog 9 uur voordat we in het hotel in Madrid waren. Daar aangekomen hoorde we de belevenissen van de groep in de eerste week. De synchroon zwemsters waren al begonnen en met de groep hadden zij een goede 10de plek gehaald!

Op zondag moest het synchroon duet hun laatste kuur zwemmen. Ze moesten daarbij hun 8ste plaats vasthouden voor plaatsing voor de Olympische Spelen en dat lukte! Daarna zou de groep een vrije kuur goed. Dat zag er ook fantastisch uit! De volgende dag zou het zwemmen beginnen en ik mocht ook meteen de eerste dag aan de start verschijnen voor de 100m. schoolslag. Dit ging helaas niet zo goed. Ik haalde een 20ste plaats, dus geen halve finale. Ook mijn tijd was niet echt super, maar ik kon er natuurlijk ook niet veel van verwachten. Ik was namelijk absoluut niet op voorbereid en ongetaperd. Wel heb ik nu de kans gekregen om het nieuwe schoolslagpak van Speedo uit te testen op een wedstrijd. Dat was ook een hele ervaring. Maandagmiddag hervatte ik mijn training en zwom een race voor mezelf.

Op dinsdag had ik ook twee trainingen, dit waren wat rustige trainingen om nog iets te proberen uit te rusten en aan mijn techniek te werken. Ongetaperd de perfecte schoolslagtechniek zwemmen is erg moeilijk, omdat alles bij schoolslag moet kloppen. Klopt er iets niet dan verlies je zo een seconde per baan.
Dat techniekwerk had toch wel geholpen, want op woensdag zwom ik een goede 200m. schoolslag. Ik zwom 2.18.26 en had nog nooit ongetaperd in een ochtendsessie onder de 2.20 gezwommen, dus daar was ik erg blij mee. Helaas was het weer net niet genoeg voor een finale, een 19de plek. Ook dit keer zat ik net een paar tienden van een seconde achter de 16de.

De overige dagen stonden in het teken van trainen, trainen en nog eens trainen. Op woensdagmiddag deed ik nog een stevige sprintset. Wat gevolgd werd door 2 dagen flink duurzwemmen. Gelukkig was na woensdag het weer een stuk beter geworden en kon ik een aantal keer buiten trainen. Dan gaan al die meters toch een stuk sneller voorbij. Zaterdagochtend had ik vrij. Toen heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat van het centrum van Madrid te zien. Foto's hiervan kunt u vinden bij de overige foto's in het gedeelte van de foto's. De zaterdagmiddag en zondagochtend stonden in het teken van herstel en techniek. De zondagmiddag echter was weer een flinke duurset. Op zondagavond hadden we een eindfeestje in het centrum van Madrid. Dit was een zeer geslaagde afsluiting van een gek EK. Gek, omdat twee jaar geleden het EK het evenement van het jaar was, terwijl ik het dit jaar 'slechts' als trainingswedstrijd ter voorbereiding op de OS zwom.

Op maandag 17 mei vlogen we weer terug naar Nederland om weer even lekker thuis te vertoeven. Daar werd ik ontvangen door mijn moeder en mijn zus, Jolijn.

Overige Nederlandse prestaties
Maandag
Estafette 4x100m. vrije slag dames Chantal Groot, Inge Dekker, Annabel Kosten en Marleen Veldhuis, series 2de, finale 2de!
50m. vlinderslag Ewout Holst: series 2de, halve finale 5de
50m. vlinderslag Chantal Groot: series 5de, halve finale 4de
50m. vlinderslag Inge Dekker: series 11de, halve finale 12de

Dinsdag
50m. vlinderslag Chantal Groot: finale 3de!
50m. vlinderslag Ewout Holst: finale 6de
100m. vrije slag Pieter van den Hoogenband: series 1ste, halve finale 2de
100m. vrije slag Marleen Veldhuis: series 10de, halve finale 7de
100m. vrije slag Chantal Groot: series 7de
100m. schoolslag Madelon Baans: series 12de, halve finale 7de
100m. schoolslag Moniek Nijhuis: series 11de, halve finale 10de
Estafette 4x200m. vrije slag dames Chantal Groot, Celina Lemmen, Haike van Stralen en Marleen Veldhuis, series 4de, finale 5de!

Woensdag
100m. vrije slag Pieter van den Hoogenband: finale 2de!
100m. vrije slag Marleen Veldhuis: finale 2de
100m. schoolslag Madelon Baans: finale 8ste

Donderdag
200m. vrije slag Pieter van den Hoogenband: serie 1ste, halve finale 1ste
100m. rugslag Stefanie Luiken: series 15de, halve finale 15de
50m. schoolslag Moniek Nijhuis: series 7de, halve finale 5de
50m. schoolslag Madelon Baans: series 6de, halve finale 6de
100m. vlinderslag Chantal Groot: series 11de, halve finale 11de
100m. vlinderslag Inge Dekker: series 18de

Vrijdag
200m. vrije slag Pieter van den Hoogenband: finale 1ste!
50m. schoolslag Moniek Nijhuis: finale 4de NR
50m. schoolslag Madelon Baans: finale 6de

Zaterdag
200m. vrije slag Marleen Veldhuis: finale 6de
50m. vrije slag Mark Veens: series 13de,halve finale 12de
50m. vrije slag Marleen Veldhuis: series 2de, halve finale 4de
50m. vrije slag Chantal Groot: series 9de, halve finale 5de
50m. rugslag Hinkelien Schreuder: series 2de, halve finale 4de
Estafette 4x200m. vrije slag heren Martijn Zuidweg, Stefan Oosting, Thomas Felten en Klaas Erik Zwering: series 4de, finale 5de

Zondag
Estafette 4x100m. wisselslag dames Stefanie Luiken, Madelon Baans, Chantal Groot en Marleen Veldhuis ('s ochtends Inge Dekker): series 1ste, finale 3de!
50m. vrije slag Marleen Veldhuis: finale 4de
50m. vrije slag Chantal Groot: finale 6de
50m. rugslag Hinkelien Schreuder: finale 7de