Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

'We zijn een leuke wedstrijdvereniging'

Auteur: Rinus Verberkmoes
Bron: BN/DeStem

Donderdag 13 april 2006 - AXEL – Weten dat je na dertig jaar nog altijd moet roeien met de riemen die je hebt, is blijk geven van een klare kijk op de zaken. Genieten van het moment en tevreden zijn quitte te spelen, toont nuchterheid. Op grootspraak zul je voorzitter Rein de Maillie van de Axelse zwemvereniging ‘De Otters’ dan ook niet betrappen.

„We weten dat we een kleine vereniging zijn en hard moeten werken de zaken draaiende te houden. Met af en toe eens wat leuks er tussendoor“, zo meent hij.

De Maillie, die samen met zijn medebestuursleden Ineke van Drongelen, Ellen Versteeg, Adri Haak, Roger Platjouw, Ilse Colpaert en een fiks aantal vrijwilligers zwemvereniging De Otters in leven houdt, kijkt uit naar de 25e van deze maand. Op die dinsdag houdt zijn club in zwembad Vliegende Vaart in Terneuzen een clinic onder regie van Thijs Valkengoed. Een 22-jarige zwemmer uit Lelystad, die grossiert in nationale kampioenschappen op het onderdeel schoolslag. Zo won deze student commerciële economie aan de Johan Cruijff University in Amsterdam elf nationale titels. In 2001 zegevierde hij voor de eerste maal op de honderd meter schoolslag, waarna hij deze titel tot en met 2005 met succes prolongeerde. In dezelfde jaren was hij eveneens de beste Nederlander op de 200 meter schoolslag en pakte hij tussendoor in 2003 de nationale titel op de vijftig meter schoolslag. En hij was enkele malen deelnemer aan de Olympische Spelen. De Maillie: „Hem onze clinic laten verzorgen, is zonder meer een hoogtepunt in ons dertigjarig bestaan. Ik verwacht er veel van. Voor onze leden wordt het genieten, zeker ook omdat zij op die dag ook een T-shirt uitgereikt krijgen. Onze wedstrijdzwemmers krijgen daarnaast als extraatje een sporttas.“

Enkele dagen voor dit festijn in het zwembad Vliegende Vaart is De Otters te gast bij de ‘Dutch Open’ in sportcentrum Tongelreep in Eindhoven. Dit uitstapje is de eerste activiteit rond het dertigjarig bestaan. Een mijlpaal voor de Axelse club waar Piet en Agnes Lambert ooit de basis voor legden. Een extra impuls gaf de bouw van zwembad ’t Plaatje waarin onder regie van De Otters regelmatig de Zeeuwse kampioenschappen werden gehouden.

Dat waren steeds de zomerkampioenschappen in een buitenbad, want tot de bouw van een overdekt zwembad kwam het in de gemeente Axel nooit. „Om in de wintermaanden actief te blijven moesten we altijd naar Moerbeke of Hulst uitwijken. Na de samenvoeging van de gemeentes en de bouw van Vliegende Vaart, kunnen we nu daar terecht. Twee keer per week“, weet De Maillie, die zoals velen voor hem via zijn kinderen bij de zwemsport betrokken raakte. Want een actief zwemmer was hij als jongeling nooit.

Voetbal, motorcrossen op een terrein achter Cerestar in Sas van Gent en handbal waren in die tijd zijn favoriete bezigheden. Pas toen dochter Michelle en zijn twee zonen Norbert en Brian aan zwemwedstrijden mee gingen doen, raakte hij met het zwemvirus besmet.

In eerste instantie als vrijwilliger, met de instelling ‘Als je iets doet moet je het goed doen.’ Deze aanpak leverde hem al gauw een stoel in het bestuur op en een rol als trainer. Sindsdien brengt hij samen met Adri Haak, Cees van Drongelen en Huub Burm de honderd leden de fijne kneepjes van het zwemmen bij. Zij het tot op bepaalde hoogte. Want echt goede wedstrijdzwemmers, verkassen veelal naar een andere club om hun ambities waar te maken.

De Maillie: „We hebben daar geen problemen mee, want willen zij kunnen presteren, dan moeten ze meer trainen dan wij ze kunnen bieden. Maar ondanks dat, hadden we vorig jaar in Erwin van Boven toch een Zeeuws kampioen op de honderd meter rugslag. Voor een vereniging als de onze is dat prachtig. En het past bij de wijze waarop wij ons profileren, namelijk een recreatieve wedstrijdvereniging die wat leden betreft de stijgende lijn weer te pakken heeft.“