Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

‘De meisjes kunnen Thijs aanraken’

Auteur: José Pietens
Bron: Noordhollands Dagblad

Topzwemmer Thijs van Valkengoed geeft tips over de schoolslag

ZAANDAM – Heel Nederland stond afgelopen zaterdag op de schaats, maar de zwemmers van Startgemeenschap Zaanstad hadden wat anders aan hun hoofd. Ze kregen zwemtips van topper Thijs van Valkengoed en scoorden zijn handtekening. “Leuk voor de meisjes, ze kunnen Thijs even aanraken.”

Lui zijn en toch beter presteren. Typisch zo’n advies waar een sporter niet veel aan lijkt te hebben. Maar voor beoefenaars van de schoolslag komt ‘luiheid’ zeker van pas. Als ze bij de afzet goed gestroomlijnd in het water liggen, komen ze zonder extra inspanning een afstand van enkele meters verder. Thijs van Valkengoed laat het zien. Arm gestrekt boven het hoofd, handen op elkaar en na ruim twaalf meter komt de zwemmer weer boven. Zo’n vijf meter verder dan bij een slechte stroomlijn. “Wees dus maar lekker lui.”

Tattoo
Van Valkengoed kan het weten. De zwemmer heeft een indrukwekkende lijst nationale titels op zijn naam staan, is Nederlands recordhouder op de 200 meter schoolslag en deed afgelopen zomer mee aan de Olympische Spelen in China. Een tattoo van de vijf olympische ringen op zijn schouderblad herinnert daaraan. Startgemeenschap Zaanstad, een samenwerkingsverband tussen ZZC Alliance, ZV De Ham en ZWV/Nereus, is trots dat ze Van Valkengoed heeft weten te strikken voor een clinic in zwembad De Slag. Uit de 150 leden zijn 49 gelukkigen geselecteerd die mee mogen doen. Leden die binnenkort belangrijke wedstrijden zwemmen, zegt voorzitter René van Zijl van de startgemeenschap. “We willen twee keer per seizoen een clinic laten geven door een gerenommeerde zwemmer, om het niveau van de selectiezwemmers te verhogen.”
De 49 deelnemers zijn verdeeld over zeven banen. Zeven trainers staan paraat om Van Valkengoed te assisteren. De zwemmer leidt elke oefening in. Legt het nut ervan uit en doet het vervolgens op het droge en in het water voor. Dan is het de beurt aan de deelnemers om de oefeningen uit te voeren. Met het simpele ‘spreid en sluit’ kom je er niet wordt al snel duidelijk. Heupen naar beneden duwen, ruimte maken om de hakken naar de billen te duwen, hoog in het water liggen. Er is veel om aan te denken. Van Zijl: “De schoolslag is een moeilijke slag. Coördinatie en stroomlijn zijn belangrijk.”

Handtekening
Na afloop van de clinic is er een samenzijn in de kantine. “Dan kan iedereen Thijs een handtekening vragen en – leuk voor de meisjes – hem even aanraken”, aldus de voorzitter.
Zoë van der Kwaak (10) en Anne Noom (10) zitten met Ilse van der Steen (11) aan een tafeltje. Zwemplank in de aanslag om door Van Valkengoed te laten tekenen. De dag na de clinic doen de meiden mee aan de kringwinterkampioenschappen in Alkmaar. De tips van Van Valkengoed komen voor de meiden op het juiste moment. Ze hebben er veel van opgestoken. “Zoë: “Ik kon de schoolslag niet zo goed, maar nu wel. Ik heb de goede techniek geleerd.”
Ilse (11): “Het is leuk dat Thijs het zelf voordoet, daar leer je van. Eerst lag ik altijd laag in het water, maar nu weet ik hoe je omhoog komt.”
Anne zwemt al zes jaar en vindt de schoolslag ‘een héle leuke slag’. Hoewel ze klaar zit met haar zwemplank, gaat ze straks niet proberen ‘Thijs aan te raken’. “Ik heb Thijs al eens ontmoet en heb wel vaker bekende zwemmers gezien. De eerste keer is dat nog spannend, maar daarna niet meer.”