Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Samen trainen met Thijs van Valkengoed

Bron: www.veluweland.nl, 19 februari 2009

HATTEM - Roald Blok kreeg wel iets heel bijzonders voor zijn 16e verjaardag. Geen brommer of scooter, maar een keertje meetrainen met zijn idool Thijs van Valkengoed. De vijfentwintigjarige zwemmer ging al twee keer naar de Olympische Spelen op de schoolslagnummers. Roald hoopt ooit in zijn voetsporen te treden. Het afpakken van twee jeugdrecords van Thijs laat zien dat hij goed op weg is. Roald Blok begon zijn zwemcarrière bij Hatto-Heim in Hattem en maakte twee jaar geleden de overstap naar Octopus in Wapenveld omdat hij daar meer zwemuren kon maken. Momenteel zwemt hij 10 uur in de week en is daarnaast ook nog in de sportschool te vinden. Het is nog niets vergeleken met de trainingsuren van Thijs, maar trainen moet je ook opbouwen. Roald zit momenteel in 4 HAVO en wil na het behalen van zijn diploma echt serieus verder gaan met zwemmen.

De training kreeg Roald cadeau van Jasper Lautenbag en Evelien Hoekman, die een straat verderop wonen. Jasper leerde Roald kennen bij Hatto-Heim. Nu het voor Roald lastiger wordt om het zwemmen en school te combineren helpt het stel hem bij zijn studie. Om hem te belonen voor zijn enorme inzet tijdens de kerstvakantie trok Evelien de stoute schoenen aan en mailde Thijs via zijn website www.thijsvanvalkengoed.nl. Gelukkig reageerde hij heel enthousiast. Het verzoek sprong eruit, want de jeugdrecords van Thijs hebben 10 jaar stand gehouden. Roald kreeg een uniek kijkje in de keuken, want nog nooit eerder trainde er iemand mee met Thijs en zijn zus Jolijn. Roald moest er wel wat voor over hebben, want afgelopen maandag in zijn voorjaarsvakantie ging de wekker als om kwart over vier. Olympische zwemmer wordt je niet zomaar, daar is keihard trainen voor nodig en die plonsen elke ochtend al om 06.00 in het water. Thijs en Jolijn doen iedere ochtend om kwart voor zes het licht aan in het zwembad “de Koploper" in Lelystad en vertrekken weer zodra de eerste baantjeszemmers binnenkomen.

Een pittige twee-uurs-training stond er op het programma, maar de luxe van een privébaan en twee toppers naast je gaf Roald vleugels. In de rustmomenten kreeg Roald de nodige tips van Thijs en het resultaat was al tijdens de training zichtbaar. Volgens Thijs heeft Roald een zelfde soort schoolslag als hijzelf en moet Roald alleen nog aan de details gaan werken. “De basis is absoluut goed". Jolijn zag ook op andere vlakken gelijkenis, “Roald moet alleen nog iets groeien en wat breder worden." Na afloop van de training nam Thijs nog ruim de tijd om Roald's zwemmen te analyseren en gaf zelf voorbeelden. Roald was super enthousiast. “Ik merk echt verschil, Thijs gaat alle punten voor mij op papier zetten en dan kan ik er in mijn trainingen echt op gaan letten."
Tot slot was er nog tijd voor thee en zelfgebakken cake. Enthousiast praatten de zwemmers nog na en droomden over de spelen van 2016. “Wie weet komen we elkaar al in 2012 tegen", zei Thijs. Een prachtige afsluiting van een mooie en vroege ochtend.