Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Van Valkengoed hoopt op revanche

Bron: ANP

MONTREAL - Thijs van Valkengoed hoopt bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Montreal revanche te nemen voor zijn teleurstellende optreden bij de Olympische Spelen. Op de openingsdag van de wereldtitelstrijd krijgt de 22-jarige zwemmer van het XLence Swimteam zondag direct de kans zich te laten zien.

Na zijn bronzen medaille in 2003 bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Dublin leek Van Valkengoed het in Athene helemaal te gaan maken. Maar het olympisch toernooi werd voor hem een deceptie met de zestiende plek op 'zijn' nummer de 100 meter school. Op de dubbele afstand kwam hij zelfs niet verder dan de twintigste plaats.

Van Valkengoed bleek achteraf een ziekte onder de leden te hebben, maar bij terugkeer in Nederland besefte hij dat dit niet de reden was voor zijn falen. In de aanloop naar Athene had hij veel te veel getraind. "Ik heb te veel hooi op mijn vork genomen", keek hij donderdag aan de rand van het zwembad in Montreal terug. "Ik dacht dat ik alleen maar moest trainen en trainen. In december was ik helemaal op. Ik zou twee weken rust nemen, maar toen ik daarna nog tien uur achter elkaar sliep en alleen maar op de bank kon hangen, heb ik besloten het anders te gaan aanpakken."

In overleg met coach Fedor Hes is hij minder gaan trainen en maakt hij veel duidelijkere keuzes. "Ik denk veel meer na over wat ik wel en niet doe." Van Valkengoed hoopt dat deze aanpak weer tot verbetering van zijn tijden gaat leiden en hoopt dat dit er bij de WK gaat uitkomen. "Het is altijd afwachten, maar ik voel me nu veel sterker en in de trainingen gaat het goed. Ik hoop dat ik met een persoonlijk record het bewijs krijg dat dit voor mij de goede manier is. Zo niet dan zullen we weer verder moeten gaan zoeken."

Van Valkengoed dankt zijn aanwezigheid in Canada aan het soepelere selectiebeleid. Hij wist zich officieel niet te kwalificeren voor de WK, maar kreeg het voordeel van de twijfel omdat de KNZB met oog op de Spelen in Peking de talenten ervaring in Montreal wil laten opdoen. Ondanks dat zet Van Valkengoed toch hoog in. Hij wil in Montreal ver komen. "Als sporter wil je toch het hoogste bereiken. Daar doe je het allemaal voor. Ik hoop dat ik zondag kan laten zien dat ik het in me heb."