Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Jolijn van Valkengoed was de meest prominente zwemster in Drachten

Auteur: Jos van Kuijeren
Bron: Keerpunt, 3e jaargang nummer 1

5x goud en 2x zilver

Ze is 25 jaar en doet al heel lang aan wedstrijdzwemmen. Bij de NK korte baan in Drachten was Jolijn van Valkengoed bij de dames de meest opvallende deelnemer met een EK-limiet op de 200 meter wisselslag, goud op de 100 vlinder en 200 wissel en zilver op respectievelijk de 100 school en 100 vrij, drie estafettetitels en dertien pr's na vijftien starts. Het gaat over Jolijn van Valkengoed. Afgelopen zomer maakte zij deel uit van de EK-ploeg in Boedapest, maar dat kreeg nog geen vervolg richting de wereldkampioenschappen in Melbourne.

Dat het de Amsterdamse studente Communicatiewetenschap niet is komen aanwaaien bewijst haar verhaal over 'bloed, zweet en tranen', dat voor het bedrijven van topzwemmen kenmerkend is "No pain, no gain". Het begon allemaal in september 2004 toen zij besloot enkele maanden helemaal voor het zwemmen te gaan en intensief te trainen bij De Dolfijn. Het resultaat was er naar: fraaie pr's op o.a. de 100 en 200 school bij de NK korte baan in Drachten, gevolgd door de uitnodiging om bij TZA te komen trainen. Inmiddels zijn we twee jaar en een heftig verlopen seizoen verder. En dan toch zo'n geweldig kampioenschap, wederom overigens in Drachten.

De pr's van Jolijn van Valkengoed vlak voor Drachten en erna, ingrijpend gewijzigd:
100 school, van 1.09.39 naar 1.08.79
50 vrij, van 0.26.70 naar 0.25.95
100 vrij, van 0.58.15 naar 0.55.90
200 vrij, van 2.04.25 naar 2.01.83
50 vlinder, van 0.29.43 naar 0.28.51
100 vlinder, van 1.04.84 naar 1.01.12
200 wissel, van 2.17.53 naar 2.13.58

Steeds harder
Jolijn: "Na twee jaar keihard trainen bij TZA/NZA en de daarbij behorende obstakels in die 2 jaar (knieproblemen, squat-ongeluk en nekklachten) moest ik toch echt aan mezelf laten zien dat het loont om in die tijd echt en veel te trainen. Op de een of andere manier was ik dus aan mezelf verplicht te laten zien dat ik niet zo maar twee jaar heb weggegooid.
Natuurlijk was mijn tijd op de 100 meter schoolslag (1.11.25 JVK) bij de Swim Cup in Amsterdam, half april, al een kleine bevestiging dat ik niet voor niks aan het trainen ben geweest en was het deelnemen aan de EK in Boedapest een bijzondere belevenis. Toch had ik het gevoel dat ik in trainingen méér kapot kon gaan dan in wedstrijden. En dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling.
Als ik bijvoorbeeld een setje van vijf keer 2x50 voluit zwem, dan ga ik steeds harder in die setjes. Het tweede voorbeeld is als ik bijvoorbeeld al 7x50 voluit heb gezwommen de 8ste meestal nog 2 seconden harder gaat en dan ben ik in de zeven keer daarvoor meestal ook echt voluit gegaan."

Je zwemt voor jezelf
Weer Jolijn: "Kortom, daardoor heb ik eens tegen mezelf gezegd dat ik dat ook maar eens in wedstrijden aan mezelf moest laten zien. Overigens "praat" ik dus veel tegen mezelf in de trant van dat ik het aan mezelf wil laten zien en dat is iets van het laatste jaar. Ik heb geleerd dat je echt voor jezelf zwemt en dat je op wedstrijden je eigen baan hebt, je eigen startblok, je eigen race en je eigen voorbereiding.
Je moet je zo min mogelijk van de buitenwereld (uiteraard is er wel een buitenwereld waar je wel wat van aan moet trekken) aantrekken en de "mooie" dingen die de buitenwereld tegen je zegt.
Vaak kreeg ik te horen dat ik dit wel kan of dit juist niet en vooral dat laatste maakte mij altijd erg onzeker voor een belangrijke wedstrijd en dus ging het uiteindelijk ook fout. (bijv. de aantik die je al tig keer hebt geoefend).

Scorebord
Daarnaast ben ik ook niet bezig geweest met het zwemmen van bepaalde tijden. Elke keer dat ik in het water dook, wilde ik er voor mezelf iets moois van maken en dan zag ik wel op het scorebord, nadat mijn hand de tijdwaarnemingsplaat had aangeraakt en dus welke tijd ik had gezwommen. Gelukkig was het heel vaak een PR!!!
Tenslotte was elke race weer een nieuwe race. Vooral op zondag heb ik een aantal keren tegen mezelf gezegd dat ik niet moe was, geen spierpijn had en nog heel hard kon zwemmen. Ook al waren op zondagmiddag mijn drie afstanden, starts nummer 13, 14 en 15 (50 vlinder, 100 vrij en 200 vrij als startzwemster van de estafette), weer dikke persoonlijke records. Het mooie is dat deze afstanden dus ook nog veel sneller kunnen!"

"Zelf vind ik mijn mooiste race de 200 wissel, de verrassendste de 100 meter vlinderslag en mijn minste race, ook al was het een pr en een puike tijd, de 100 meter schoolslag."

Emotie
Tenslotte denkt Jolijn van Valkengoed dat op NK korte baan emotie ook een belangrijke rol heeft gespeeld. "Het afgelopen half jaar heb ik zonder mijn broer Thijs moeten trainen. Uiteraard heb ik wel eens vaker zonder Thijs getraind (in de tijd dat ik bij De Dolfijn zwom en Thijs bij het voormalige TZA), maar het afgelopen jaar was het echt zonder, omdat hij helemaal niet meer in Amsterdam in het water heeft gelegen. Dit had verschillende redenen en daar ga ik nu verder even niet op in, maar op de NK korte baan wilde ik aan Thijs laten zien: geef nooit op! Mijn droom is nog steeds om samen met Thijs naar een internationaal toernooi te gaan en ik hoop dat hij door mijn prestaties (nog meer) geïnspireerd raakt om dat, het liefst samen, met mij waar te maken! De afgelopen jaren is hij, naast het doorzettingsvermogen van mijn moeder in tijden van haar ziekte en nu in haar herstel, mijn belangrijkste inspiratiebron geweest. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die met zoveel enthousiasme elke keer in het water duikt en die je nooit hoort zeuren over hoe zwaar of hoe slecht de training ging!"

De toekomst
Voor Jolijn van Valkengoed vormen de limieten voor de EK in Eindhoven een mooie uitdaging! Iemand die op de korte baan 1.08.79 op de 100 school en 2.13.58 op de 200 wissel zwemt moet in staat worden geacht op de 50 meterbaan te voldoen aan de kwalificatie-eisen van 1.11.77 en 2.19.33. "Hopelijk kan ik in juni de 100 school en de 200 wissel halen, dan kan ik december altijd nog kijken voor andere nummers. Wat betreft de definitieve OS-selectie... Daar ben ik (nog) niet mee bezig: eerst EK korte baan in Debrecen en proberen me ook voor de WK korte baan te kwalificeren. In Drachten zat ik al heel dicht (0,15 seconde) in de buurt van de vereiste 2.13.43 op de 200 meter wisselslag. Naast plaatsing voor de EK Eindhoven zijn dat mijn doelen tot eind december 2007. Daarna kijken we weer verder vooruit!"

Terug in de tijd
Januari 2005, Jolijn van Valkengoed maakt sinds enkele weken deel uit van de TZA-groep. Op zwemkroniek.com vertelt zij van haar eerste ervaringen: "Hoeveel er veranderd is? In vergelijking met de jaren hiervoor is het aantal trainingsuren bijna verdubbeld. Dat is best wel wennen, zeker omdat ik toch ook wel zo'n tien uur per week wil werken om bijvoorbeeld mijn reiskosten te betalen". "Het totaal aantal trainingsuren over zes dagen bedraagt zo'n zeventien uur, waarvan twee voor de specifieke krachttraining. De meeste trainingen doen we met de TZA-groep, maar op dinsdag- en woensdagavond (kwart over vijf tot kwart over zeven) zwemmen we met de Dolfijnselectie. Dat geldt ook voor de zaterdagochtend van kwart voor acht tot kwart voor tien. "Een ander verschil is het vele trainen in een 50 meterbad. "Vooral mentaal is dat heel goed, want je hebt niet het voordeel van een schoolslagkeerpunt als welkome onderbreking. Daarnaast train ik veel meer schoolslag. Dat was in de eerste twee weken wel te voelen, maar nu gaat dat heel goed.