Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Jeugdspelen vanaf 2010 en EYOD Esbjerg 1999

Bron: NU.nl , NOS.nl en Zwemkroniek.com

GUATEMALA STAD - Jeugdige topsporters tussen de 14 en 18 jaar krijgen vanaf 2010 hun eigen Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) keurde donderdag tijdens zijn 119e sessie in Guatemala Stad het plan van het dagelijks bestuur goed. De Spelen krijgen een winter- en zomereditie.

De organiserende stad wordt in februari volgend jaar bekendgemaakt. Moskou, Singapore, Hamburg en Guadalajara (Mexico) hebben zich kandidaat gesteld.

Het IOC wil dat de kosten van de Jeugdspelen binnen de perken blijven, daarom zullen ze plaatsvinden in al bestaande accomodaties. Het maximale budget voor de Zomerspelen is 22 miljoen euro, het evenement moet twaalf dagen gaan duren met niet meer dan 3000 atleten en achthonderd officials.

Voor de Winterspelen is 11 tot 15 miljoen euro beschikbaar voor tien dagen, duizend atleten en vierhonderd officials.

Voorzitter Rogge van het IOC hoopt dat jongeren zo gestimuleerd worden meer te sporten en minder achter de computer te zitten. In de zomer van 2010 moeten de eerste Jeugdspelen een feit zijn. Ruim 3000 atleten kunnen meedoen.

Andere plannen zijn onder meer een onderwijsproject over Olympische waarden en een speciale sportwebsite voor jongeren.

Omdat het evenement minder groot is dan de reguliere Olympische Spelen, kunnen ook kleinere landen de organisatie op zich nemen, denkt het IOC.

EYOF
Het idee van een Jeugdspelen is niet nieuw. In 1991 kwam de toenmalige president van het Europees Olympisch Comité Jacques Rogge al met het idee voor een Europees Jongeren Olympisch Festival.

In 1991 had Brussel de eer om als eerste stad jongeren uit heel Europa te ontvangen. Dit jaar is Belgrado het toneel van het festival.

Veel participanten aan het festival nemen later in hun sportloopbaan ook deel aan de 'echte' Olympische Spelen.

In 1999 heette het festival nog EYOD, in het Nederlands EJOD, Europese Jeugd Olympische Dagen. Het werd gehouden in Esbjerg, Denemarken. Ik was een van de deelnemers en won een bronzen plak op de 100 meter schoolslag. Het was een geweldige ervaring om het toernooi mee te mogen maken! Onze ploegleiding bestond uit Karin van Straaten en René Dekker. Esbjerg betekende het begin van mijn internationale sportloopbaan. In 2000 en 2001 nam ik vervolgens deel aan de Europese Jeugdkampioenschappen, in 2004 aan de Olympische Spelen.

Uit het archief van Zwemkroniek.com
Bericht 27 juni 1999
Nederlands zwem-elftal naar EYOD in Esjberg


Zaterdag 10 juli vertrekt de Nederlandse ploeg naar de Europese Jeugd Olympische Dagen in Esjberg. De totale afvaardiging telt 56 jonge sporters en 19 begeleiders.

De zwemploeg is samengesteld op basis van de resultaten bij selectiewedstrijden van 17 april j.l. in Drachten, waar strenge eisen werden gesteld.

Uiteindelijk plaatsten zich toen zes meisjes en vijf jongens:
Marieke Stuiver (Dedemsvaart AC): 100 en 200 vrij, 4x100 vrij; Kirsten Ruitenburg (UZSC) 400 vrij, Sabrina Buur (PSV) 100 rug, Inge Dekker (de Haaien) 4x100 vrij, Charlotte te Pas (VZC V’daal) 4x100 vrij, Hedwig Kikkert (DSZ/Hoogwerf) 200 wissel en 4x100 vrij, Alf van der Knoop (DES) 100 en 200 vrij, 4x100 wissel, Stephan Schoon (de Otters) 400 vrij, Thijs van Valkengoed (DWK) 100 en 200 school en 4x100 wissel, Nick van der Zandt (Nautilus Veghel) 100 vlinder , 200 wissel en 4x100 wissel en Bjorn van Doorn (PSV) 4x100 wissel.

Ex-bondscoach René Dekker en WVZ-trainster Karin van Straaten vormen de technische leiding.

In het archief van Zwemkroniek.com zijn complete verslagen te vinden van de EYOD in Esbjerg, de EJK in Duinkerken en de EJK op Malta.