Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Geen halve finale 100 meter schoolslag voor Jolijn en meer..

Auteur: Yvonne van Valkengoed

Vandaag was het niet de dag van Jolijn. Bovendien ging er in de series van de 100 meter schoolslag vlak voor de start van Jolijn iets mis met de tijdwaarneming, waardoor de start minstens vijf minuten werd uitgesteld. Niet bevorderlijk voor een goede tijd natuurlijk. Jolijn klokte vervolgens 1.10.03 en werd daarmee 32ste. Haar persoonlijk record is 1.08.76. Ook de andere Nederlandse vrouwen, nationaal recordhouder Moniek Nijhuis en Margriet Zwanenburg (beiden NZA) werden uitgeschakeld.

Vrijdagavond kreeg Jolijn rond een uurtje of acht pas te horen, dat ze zaterdagochtend moest aantreden in de wisselslagestafette met Ranomi, Chantal en Saskia. Behalve de start van Jolijn op de schoolslag had ook Chantal zaterdagochtend een persoonlijk nummer, namelijk de 100 meter vlinderslag.

Wanneer je, zoals Jolijn, voor het eerst individuele starts hebt op een EK en dan zomaar even voor het slapen gaan te horen krijgt de volgende dag ook een serie-estafette te moeten zwemmen, is dat niet helemaal de beste voorbereiding. Je stelt je in op je eigen individuele race en er komt ineens een start bij. Overnames zijn bovendien niet geoefend. In een wisselslagestafette, zeker op een titeltoernooi, is het voor een schoolslagzwemmer extra belangrijk om te weten hoe een rugslagzwemmer aantikt. De een doet het onder water, de ander erboven. En snelle overnames schelen tijd.

De ploeg redde het niet en werd tiende, op een halve seconde achter de achtste plaats. Zwemmers niet blij, coaches niet blij, maar als je de uitslagen bekijkt, zie je dat andere landen hun toppers niet spaarden. Op de uitslagen van de series kom je Britta Steffen en Anna-Karin Kammerling gewoon tegen.

Jolijn zwom overigens niet zoveel boven haar beste splittijd ooit, terwijl ze zich na de 100 school niet meer kon omkleden en er in het natte pak bepaald niet warmer op was geworden. Chantal moest direct na de 100 vlinder aantreden in de estafette. Ranomi zwom iets boven haar PR en ook de tijd van Saskia was echt niet slecht.

Kortom, de dames kan een halve seconde (met zijn vieren!) zonder oefening van overnames niet kwalijk genomen worden. 's Ochtends moet je sowieso incalculeren dat er geen persoonlijke recordsplits vallen, met uitzondering misschien van de vrije slag.

Jolijn zwom haar snelste split ooit afgelopen NK Sprint 2007 in Drachten. Toen kwam ze tot een tijd van 0.31.79. Op dezelfde wedstrijd zwom ze haar persoonlijk record van 0.31.38 op de individuele afstand. Het verschil is 0.41 seconde.
In de series van de EK zwom Jolijn op de individuele afstand 0.31.72. In de estafetteseries zwom ze een split van 0.32.18. Dat betekent dus een verschil van 0.46 seconde. Hetzelfde verschil als bij de NK Sprint, niets op af te dingen.

Overigens is Jolijn een echt "estafettebeest", allerlei uitslagen van de afgelopen jaren bewijzen dat, zelfs op de Europese ranglijsten. Als het niet "loopt", zoals zaterdag op de 100 school en in de estafette, dan kun je ervan uitgaan dat er iets niet klopt. Jolijn was vrijdagavond erg moe, had een allergische aanval op haar huid (hetgeen ze nog nooit heeft gehad) en kreeg daarvoor medicijnen van de bondsarts.

Samengevat is de estafetteteleurstelling voor niemand een positieve ervaring, jammer.

Al met al kan Jolijn terugzien op een redelijk EK korte baan. Als je op zo'n toernooi debuteert, vier individuele startbewijzen hebt en je zwemt uiteindelijk twee halve finales en een vet persoonlijk record op de 100 meter wisselslag, dan mag je niet mopperen. Natuurlijk had het beter gekund, maar men moet niet direct altijd alles van sporters verwachten. De marges aan de top zijn klein, de vorm van de dag of de week mede bepalend en zo spelen meer zaken een belangrijke rol.

Een dertiende plaats op de 100 meter wisselslag en een veertiende plaats op de 50 meter schoolslag bij de besten van Europa zijn goede resultaten. Ook nog eens de nodige klasseringen op verschillende slagen hoog op de wereldranglijst, er zijn er maar weinig die dat kunnen zeggen. Zeker als je daarbij in ogenschouw neemt, dat Jolijn geen A- of B-status heeft.
Voor alle duidelijkheid, Jolijn en Thijs hebben GEEN topsportinkomen, maar moeten zelf alles ophoesten. Dat is niet erg, maar "men" denkt daar vaak erg gemakkelijk over.


Verder moest Jolijn het natuurlijk doen zonder de vertrouwde gezichten van trainer Mark en ploegmaatje Thijs, kortom even wennen. Coach Wouda nam trouwens prima de honneurs waar.

Zondag heeft Jolijn geen starts meer op de EK. Even bijkomen hopen we dan maar. Volgende week nieuwe kansen op de NK korte baan in Amsterdam.