Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Startmeting in bij het Innolab in de Tongelreep in Eindhoven

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op dinsdag 29 april gingen Jolijn, Mark en ik naar Eindhoven voor startmetingen bij het Innolab (sportlab) in de Tongelreep in Eindhoven. Daar aangekomen zat Roald van der Vliet al te wachten op ons. Nadat we ons hadden omgekleed konden we aan de slag gaan.

We begonnen de metingen met opnamen van de start en de eerste meters onder water. Daarop ontdekten we al een scala aan verbeterpunten. We konden de opnamen na elke start meteen terugkijken en de aandachtspunten dus meteen meenemen tijdens de volgende start. Hierdoor is het mogelijk heel snel te leren, want je kunt dan direct de video koppelen aan je gevoel. Je leert zo wat je doet met het gevoel dat daarbij hoort. Dat gaat veel sneller dan wanneer iemand je vertelt wat je moet doen, want hierbij heb je niet altijd hetzelfde beeld als dat van degene die het jou vertelt. Na ongeveer vijf starts opgenomen te hebben, konden we al flink wat trainingen vullen met de aandachtspunten.

Vervolgens trokken Jolijn en ik een speciaal geprepareerd fastskin pak aan. Op dit pak zitten zogenaamde markers. Deze markers zijn lampjes en hierdoor kan de computer de beweging van de sporter volgen. De markers zaten ter hoogte van de pols, elleboog, schouder, heup, knie en bij de enkels. De computer volgt deze markers en kan zo een precies beeld maken van de verplaatsing (en snelheid) van de zwemmer en de verschillende delen van het lichaam. Deze gegevens geven dus op hun beurt ook weer verbeterpunten voor de start.

Al met al dus een zeer interessante en nuttige dag in Eindhoven, want wanneer we deze verbeterpunten meenemen in de training, dan kunnen we zo flink wat tienden op de start winnen.

Hieronder nog enkele foto’s van het pak met de markers tijdens een start (boven en onder water) en nog een plaatje met de grafiek van de start.

Start opgenomen boven water

Start opgenomen onder water

De start grafisch weergegeven