Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Testen en meten in Eindhoven

Auteur: Thijs van Valkengoed

Dinsdag 3 juni en woensdag 4 juni stonden voor Jolijn en mij in het teken van testen in Eindhoven. Op dinsdag reden we naar Eindhoven en we waren ruim op tijd aanwezig. Rond half drie konden we van start gaan met onze eerste test.

De eerste test was een lactaatmeting. De lactaatmeting werd zoals tijd gedaan door inspanningsfysioloog Jan Olbrecht en werd zoals gewoonlijk geassisteerd zijn vrouw Pascale. De lactaatmeting volgt een bepaald protocol en daarbij moeten we verschillende afstanden zwemmen. Na elke afstand voor de lactaatwaarde (verzuringsgraad) van het bloed gemeten. Vervolgens moesten we geheel herstellen, om daarna met de volgende afstanden te kunnen beginnen.

Aan het einde van de test kregen we het resultaat. Het resultaat bestaat uit een indicatie van de Vo2max (het duuruithoudingsvermogen) en de VLaMax (het verzuringsvermogen). Daarnaast geeft de test ook een indicatie aan de trainingsintensiteiten op bepaalde niveaus. Dit is dus een uitstekend sturingselement voor onze trainingen. De testen gingen zowel bij Jolijn als bij mij erg goed en we verkeren in een mooie uitgangspositie voor de komende trainingsperiode.

Na de test gingen we naar vrienden van de familie, Annie en Jaap Roos. Daar mochten we deze dagen blijven slapen. Erg fijn! Want we werden uitstekend verzorgd!

Op woensdag waren we om 10 uur weer in het zwembad. Dit maal niet voor een lactaatmeting, maar voor een startanalyse en -meeting bij het InnoSportlab in de Tongelreep. Deze test hadden we een paar weken geleden ook gedaan en met die verbeterpunten zijn we hard aan de slag gegaan. Nu gingen we kijken of dit verbeterd was. Bij de eerste opnamen bleken Jolijn en ik al vooruit gegaan te zijn. Natuurlijk was het nog niet perfect en hebben we alweer nieuwe verbeterpunten gevonden.

De nieuwe verbeterpunten zullen al wat meer details zijn, want de grootste 'fouten' hebben we er namelijk bijna uit. In het begin van de test werd de starthouding, vluchtfase en het inkomen in het water opgenomen. Toen we daarbij een aantal starts hadden gemaakt, kregen we een zwempak met lichtjes aan om zo de start te kunnen analyseren. Tot slot deden nog een aantal starts waarbij we vanaf het inkomen (het raken van het water) tot en met het bovenkomen (na de slag onder water) werden gefilmd.

Al deze beelden en gegevens zullen nog worden geanalyseerd worden door Roald van der Vliet en dan krijgen Jolijn en ik waarschijnlijk weer veel verbeterpunten voorgeschoteld. Voordat we op trainingskamp naar China (12 juli) vertrekken zullen we nog een keer onze start laten analyseren. Dan hebben we als het goed is genoeg om aan te werken tot en met de Olympische Spelen!