Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Uitstekende resultaten voor Jolijn en Thijs op de Open NK

Auteur: Thijs van Valkengoed

De Nederlandse Kampioenschappen zijn dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Niet alleen waren er series in de avond en finales in de ochtend, het was ook een Ďopení NK. Dat betekende dat buitenlandse deelnemers ook mee mogen doen. Voor Jolijn en mij een goede test voor Olympische Spelen. Hierbij wringt meteen de schoen, want dit jaar is de NK dus een test voor ons en zullen de tijden niet superscherp zijn. We hebben ongetaperd gezwommen en trainen hard door naar Beijing, want daar willen we echt hard zwemmen.

Donderdag, eerste de series in de middag
Van ons tweeŽn mocht ik de aftrap verzorgen. Op de 100 meter schoolslag zwom ik meteen naar een tijd van 1.02.66 toe. Dat deed ik met een hele sterke tweede 50. Zo snel was ik nog nooit ongetaperd geweest. Vervolgens was Jolijn aan de beurt. Ook zij was nog nooit zo snel ongetaperd. Zij bleef 1.10.68 slecht 0,47 seconden boven haar persoonlijk record. Echt een super tijd voor deze trainingsperiode. We gingen met deze tijden allebei als tweede door naar de finale.

Vrijdag, onze eerste ochtendfinale
Vrijdagochtend stonden we vroeg op en gingen we voor de energy light zitten. Dat licht zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt. Daarna ontbijt vervolgens onze spullen klaarmaken en naar het zwembad. Net als gisteren was mijn finale als eerste aan de beurt. Ik zwom iets langzamer dan in de series, want ik liet veel tijd liggen bij de finish. Mijn tijd van 1.02.93 betekende een zilveren medaille. Daarna Jolijn zwom naar het zilver. Haar tijd van 1.11.20 was wederom een mooie tijd!

In de middag was het weer tijd voor de series. Nu mochten de dames eerst. Jolijn begon eerst met de 100 meter vlinderslag. Hierop zwom ze een persoonlijk record van 1.02.89. Een uitstekende tijd, want hier mee zwom ze een vijfde tijd. Dit terwijl toppers als Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Hinkelien Schreuder ook meededen. Vervolgens had Jolijn niet veel rust, want ze moest al snel aantreden voor de series van de 200 meter schoolslag. Hierop zwom Jolijn ook sterk. Haar 2.38.01 was haar snelste tijd ongetaperd ooi en betekende een derde plek in de series.
Hierna was ik aan de beurt voor de 200 meter schoolslag. Ik had besloten mijn race op te bouwen naar een snelle laatste 50 meter, omdat ik waarschijnlijk wel door zou gaan naar de finales. Ik eindigde op 2.23.59 en dat betekende dat ik als eerste door ging naar de finale.

Zaterdag
Zaterdagochtend volgende Jolijn en ik hetzelfde ritueel. Jolijn had de finale van de 200 meter schoolslag afgezegd, want ze wilde zich concentreren op de 100 meter vlinderslag. Dit ging wederom hard. Ze zwom precies dezelfde tijd als in de series. Nu gingen elke andere dames een stukje sneller en Jolijn werd zesde in totaal. Een zeer goede prestatie voor de schoolslagzwemster in dit veld.
Iets later op de ochtend was de finale van de 200 meter schoolslag aan de beurt. Ik had met mijn trainer afgesproken snel te openen, om zo te kijken hoe ik er voor stond. Dat lukt en ik opende slechts 0,72 seconden boven de opening van mijn persoonlijk record. Die snelheid was natuurlijk onmogelijk vast te houden en op de laatste 50 meter kwam dan ook de man met de hamer. Uiteindelijk pakte ik de gouden medaille in 2.17.74.
Tot slot van de finales startte Jolijn nog met de Nederlandse estafetteploeg 4x100 meter wisselslag. Hierin deed Jolijn het super. Haar split van 1.10.67 was precies even snel als haar split op de Europese Kampioenschappen. De ploeg deed buiten mededinging mee, dus streed niet om de medailles.

In de series in de middag mocht ik als eerste van start op de 50 meter schoolslag. Na een goede race finishte ik in 29.19, een vierde tijd. Jolijn zwom hierna gemakkelijk naar een tijd van 33.23 op dezelfde afstand. Voor Jolijn zat het er die middag nog niet op, want ze startte ook in de series van de 50 meter vlinderslag. Haar tijd van 28.87 was goed voor een negende plek.

Zondag
Voor de laatste finalesessie hadden we onze spulletjes weer netjes in de auto gestopt en reden we in alle vroegte naar het zwembad. We maakten ons beide op voor de finale van de 50 meter schoolslag. Ik mocht als eerste en zwom naar een mooie tijd van 29.13 en dat betekende een bronzen plak. Hierna was Jolijn aan de beurt. Ook zij zwom snel, maar op de finish kwam ze net met 0,1 seconden te kort voor het goud. Haar 32.74 was goed voor het zilver.
Ten slotte startte ik met de 4x100 meter wisselslagploeg van WVZ. We zwommen in de op een na snelste serie en we hadden wel een kansje voor een medaille, maar dan moesten we echt hard zwemmen. In onze series zwommen met een flinke voorsprong naar de snelste tijd tot dan toe. Mijn split van 1.02.11 was een mooie, maar het uiteindelijke resultaat van de ploeg was nog mooier. Na de volgende serie in spanning te hebben gekeken, werden we tweede overall! Een super mooie tweede plaats dus!

Na het einde van de Open NK kijken Jolijn en ik terug op een geslaagde wedstrijd. Ondanks dat we ongetaperd waren, kwamen er mooie tijden op de klokken en dat beloofd wat voor de Olympische Spelen.