Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Thijs van Valkengoed pakt goud op Danish Open Championships

In Esbjerg won Thijs in 1.02.59 goud op de 100 meter schoolslag tijdens de Open Deense Kampioenschappen. In de halve finales klokte hij 1.02.68 (series 1.03.38). Op de tweede plaats eindigde de Deen Chris Christensen met 1.02.83.

Thijs zwom de Danish Open als voorbereiding op de Amsterdam Swim Cup, waar startbewijzen te verdienen zijn voor de werelkampioenschappen in Rome, later dit jaar. Van belang waren met name de 100 en 200 meter schoolslag, want op de 50 school gaat hij in Amsterdam niet van start. Voor Thijs is dit, zoals wellicht bekend, een bijnummer.

Op de 50 meter schoolslag bereikte Thijs de finale door in de series 0.30.18 te zwemmen en in de halve finales 0.29.57. In de finale kwam er 0.29.26 op de klokken, een vierde plaats, maar het bleek uiteindelijk een dikwalificatie vanwege bewegen bij de start. Thijs was nog bezig met het aannemen van de starthouding, toen de zwemmers al werden "weggeschoten".

Op de laatste dag van het toernooi in Esbjerg stond nog de 200 meter schoolslag op het programma. In de series zette Thijs de klok stil op 2.22.41. In de finale zwom hij een mooie race met zijn tegenstander Christensen, die in 2.15.64 het goud voor zich opeiste. Thijs pakte het zilver in 2.16.19.

De Nederlandse eisen voor de WK zijn niet mals. Voor de Denen is het gemakkelijker om naar Rome te mogen. Chris Christensen zal daar in ieder geval op de schoolslag aan de start mogen verschijnen. De korte WK-nummers (50 meters) zijn in Denemarken niet van belang: er zijn geen limieten, want er wordt normaal gesproken niemand voor afgevaardigd.

Trainer Mark Faber kon niet het gehele toernooi in Esbjerg aanwezig zijn. Thijs was de rest van het toernooi "ondergebracht" bij de Deense ploeg, onder de hoede van de Deense bondscoach, Paulus Wildeboer.