Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Clinic van Van ValkenGOED!

Auteur: Tim Schuring
Bron: zpcdespatters.nl

Een verslag van mijn zwemclinic bij De Spatters in Beilen door Tim Schuring met de titel "Clinic van Van ValkenGOED".

De speedo en selectiezwemmers van de Spatters hebben vanmiddag een zeer geslaagde zwemclinic gehad van Thijs van Valkengoed. De 26-jarige Nederlandse topper (NR op de 100m school(25m) en de 200m school (50m)) gaf de zwemclinic in zijn favoriete slag: de schoolslag. Tijdens de clinic kregen de zwemmers tips en aanwijzingen over de slag zelf, maar er werd ook aandacht besteed aan het trainen op zich. Dit alles op initiatief van Denise Koerhuis die Thijs, na intensief e-mailverkeer, naar de Peppel had gekregen.

Nadat Thijs zich aan de groep had voorgesteld (zo’n topzwemmer heeft eigenlijk ook geen introductie meer nodig toch?) begon de training met 400m inzwemmen. De eerste kern bestond uit het stroomlijnen. Stroomlijnen is niet zozeer om sneller te gaan, maar vooral om geen tijd te verliezen door weerstand met het water. Volgens Thijs was het kleiner maken van de weerstand de makkelijkste manier om snelheid te winnen. Daarna ging de clinic verder met het watergevoel: hoe het water beet te pakken bij de schoolslag. Er werden enkele banen gesculled en Thijs was zeer tevreden over de scullvaardigheden van de speedo en selectie; “Volgens mij doen jullie dit wel vaker.” Na de tweede kern volgde een verhaal over het niet afmaken van de baan bij het trainen. Thijs rekende de zwemmers voor dat hem dit wel 45 km per jaar zou kosten. Het kletsen tijdens een training (”Dat doe je voor of na de training, niet tijdens.”) zou hem zeker zo’n 90 km per jaar kosten. Met al het kletsen en niet goed af maken van de baan kunnen de zwemmers dus een week training inhalen. Daarna gingen de zwemmers verder met de schoolslagarmslag. Waarbij de schoolslag arm voor arm werd gezwommen en er aandacht was voor de rompspanning. Na de armen was het de beurt aan de benen, waarbij er weer aandacht was voor de weerstand. Door de hakken goed naar de billen te trekken werd de weerstand van de benen flink verminderd. Thijs liet zien dat je met het niet goed optrekken van je benen zelfs achteruit kunt zwemmen in plaats van vooruit! De paddles kwamen tevoorschijn en met de paddles werd de armslag nog even wat extra bijgeschaafd. Thijs liet zelfs zien dat je - als je het heel goed doet - je zelfs met paddles zonder elastiek kunt zwemmen (zie video: Paddles zonder elastiek). Na een perfectie 100m school gezwommen te hebben werden er nog 4 ‘Wedstrijdjes tegen Thijs’ gedaan. Sommige selectieleden bleven toch wel verrassend dicht in de buurt van Thijs, al wist Thijs wel 4 keer te winnen.

De zwemmers kunnen terug kijken op een zeer geslaagde zwemclinic van Thijs van Valkengoed, iets wat toch niet zomaar elk weekend gebeurt. De zwemmers hebben nieuwe dingen geleerd en hun schoolslag weer tot in de puntjes bij kunnen werken. Ook voor de trainers bleek de zwemclinic een zeer leerzame ervaring. Aan het eind werd Thijs nog even door de Technische Commissie in de bloemetjes gezet en werd er met alle zwemmers een groepsfoto gemaakt.

Voor meer informatie zie de website van ZPC De Spatters.